Potatisgratäng i portionsformar

Potatisgratäng i portionsformar med grädde, mjölk, vitlök och lök toppade med ost är smidigt och festligt att bjuda på.

4 portioner potatisgratäng i portionsformar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis, mjölig
  • 1 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, Västerbottenost eller gratängost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj fyra små ugnsformar på vardera ca 2,5 dl med smör.
  3. Skala potatisen.
  4. Skiva potatisen tunt ca 3 mm. Använd mandolin, matberedare eller kniv. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
  5. Skala och finhacka löken. Lägg med potatis.
  6. Tillsätt grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och vitpeppar.
  7. Koka upp och rör då och då. Koka i 5 minuter.
  8. Fördela potatisblandningen och såsen i skålarna.
  9. Fördela över riven ost.
  10. Ställ formarna på ett bakplåtspapper på en långpanna. Gratängsåsen kan koka över något.
  11. Grädda potatisgratängerna i mitten av ugnen i 15 minuter till fin färg. Stick med en potatissticka i en gratäng och kontrollera att potatisen är mjuk - annars tillaga några minuter till.
  12. Ta ut och låt svalna några minuter innan servering.
Potatisgratäng i portionsformar - krämig och god med grädde, ost och vitlök.
Potatisgratäng i portionsformar - krämig och god med grädde, ost och vitlök.
Till gratängerna behöver du skalad potatis, vitpeppar, salt, gul lök, vitlök, grädde, mjölk och riven ost.
Till gratängerna behöver du skalad potatis, vitpeppar, salt, gul lök, vitlök, grädde, mjölk och riven ost.
Skiva potatisen tunt med mandolin, kniv eller i matberedare.
Skiva potatisen tunt med mandolin, kniv eller i matberedare.
Koka potatisen med mjölk, grädde, salt och vitpeppar i 5 minuter.
Koka potatisen med mjölk, grädde, salt och vitpeppar i 5 minuter. Rör ofta.
Fördela potatisen i smorda formar på 2,5 dl styck.
Fördela potatisen i smorda formar på 2,5 dl styck.
Toppa med ost och ställ på bakplåtspapper på en ugnsform.
Toppa med ost och ställ på bakplåtspapper på en ugnsform.
Grädda till fin färg i ca 15 minuter mitt i ugnen.
Grädda till fin färg i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Serveringsförslag

Val av form

Du kan ta valfria ugnsfasta formar på ca 2,5 dl. Jag använde formar från Le Creuset.

Kan förberedas

Kan lagas i god tid och låta kallna samt förvaras i kylen. Värma till servering i ugn eller mikro.

Val av potatis

Jag tycker det blir bäst med mjölig potatis men även fast sort funkar.

Varianter

  • Grädda som en hel gratäng i en gratängform.
  • Vitlök, lök samt ost kan uteslutas.
  • Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som palsternacka, kålrot, rotselleri eller liknande.

Ett krämigt och såsigt potatistillbehör festligt serverat portionsvis i formar. Passar till det mesta där vanlig potatisgratäng är gott till.
Ett krämigt och såsigt potatistillbehör festligt serverat portionsvis i formar. Passar till det mesta där vanlig potatisgratäng är gott till.

E-mail
Medel: 3.8 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-17

Tillbehör och liknande: