Potatisgratäng i portionsformar
Potatisgratäng i portionsformar med grädde, mjölk, vitlök och lök toppade med ost är smidigt och festligt att bjuda på.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj fyra små ugnsformar på vardera ca 2,5 dl med smör.
- Skala potatisen.
- Skiva potatisen tunt ca 3 mm. Använd mandolin, matberedare eller kniv. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
- Skala och finhacka löken. Lägg med potatis.
- Tillsätt grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och vitpeppar.
- Koka upp och rör då och då. Koka i 5 minuter.
- Fördela potatisblandningen och såsen i skålarna.
- Fördela över riven ost.
- Ställ formarna på ett bakplåtspapper på en långpanna. Gratängsåsen kan koka över något.
- Grädda potatisgratängerna i mitten av ugnen i 15 minuter till fin färg. Stick med en potatissticka i en gratäng och kontrollera att potatisen är mjuk - annars tillaga några minuter till.
- Ta ut och låt svalna några minuter innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till fest, middag eller buffé.
- Jag hade dem till grillad entecote med potatisgratäng.
Val av form
Du kan ta valfria ugnsfasta formar på ca 2,5 dl. Jag använde formar från Le Creuset.
Kan förberedas
Kan lagas i god tid och låta kallna samt förvaras i kylen. Värma till servering i ugn eller mikro.
Val av potatis
Jag tycker det blir bäst med mjölig potatis men även fast sort funkar.
Varianter
- Grädda som en hel gratäng i en gratängform.
- Vitlök, lök samt ost kan uteslutas.
- Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som palsternacka, kålrot, rotselleri eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal