Potatisgratäng i portionsformar

Introduktion och förberedelse

Små formar med potatisgratäng passar att servera till fest, middag eller buffé.

Goda potatisgratänger med grädde, mjölk, vitlök, lök och eventuellt ost på toppen.

På bilden är potatisgratängerna i formar från Le Creuset som jag tycker är rätt fina. Du kan också ta andra portionsformar såklart.

Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen och värmas till servering.

4 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, fast eller mjölig
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost, Västerbottenost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor. Eller skiva potatisen i matberedare.
  3. Smörj fyra små ugnsformar med smör.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fördela potatisen i formarna och varva med lök.
  6. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
  7. Fördela mjölkblandningen i formarna.
  8. Grädda potatisgratängerna i nedre delen av ugnen ca 40 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  9. MED OST: Ta ut och strö över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängerna få färg på slutet.
E-mail
Medel: 3.8 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13