Grillade kycklingspett med hoisinmarinad
Grillade kycklingspett som får god smak med hoisinmarinad av kinesisk hoisinsås, vitlök, soja, sesamolja och sambal oelek samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Förbered valfria tillbehör. Jag hade till hasselbackspotatis, smetana och sweet chilisås samt grönsallad med skivad tomat.
- Tänd grillen.
- Blanda hoisinsås, japansk soja, risvinäger, sambal oelek, pressad vitlök, olja, sesamolja, salt och svartpeppar i en skål.
- Skär kycklingfiléer i ca 2 cm breda sneda skivor. Kycklinginnerfiléer kan du behålla som de är. Urbenat kycklinglår kan du skära i grova bitar.
- Skölj paprika - dela och skär stor paprika i bitar. Dela spetspaprika i halvor. Minipaprikor kan du grilla hela.
- Blanda kycklingen med rapsolja och salt. Fördela kyckling på fyra eller sex spett. Använd stålspett eller träspett som legat i blöt i 20 minuter.
- Grilla kycklingspetten på en sida först så de får yta ca 4 minuter. Akta så de ej bränns. Ta loss försiktigt från gallret och vänd samt pensla med hoisinmarinad.
- Grilla andra sidan på samma vis. Vänd samt pensla med marinad. Lägg sedan åt sidan på lägre värme och grilla färdigt 4-5 minuter till - pensla med marinad.
- Grilla paprikan eller annan grönsak under tiden. Pensla med lite av marinaden under grillningen.
- Skär i en bit kyckling och se så att köttet är genomstekt innan servering. Eller använd en termometer och kolla så tempen är ca 70 grader.
- Servera spetten med valfria tillbehör. Jag hade hasselbackspotatis, grönsallad med skivade tomater samt en sås av smetana blandad med sweet chili toppad med svartpeppar.
Serveringsförslag
Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör.
- Jag hade hasselbackspotatis, smetana och sweet chilisås samt en grönsallad med skivad tomat.
- Fler förslag på tillbehör är grillad potatis, kokt färskpotatis, quinoasallad med paprika, klyftpotatis eller potatisgratäng.
- Fler salladsförslag är caprese tomatsallad med mozzarella, marinerade vita bönor, tomatsallad, bönsallad, grönsallad
- Vidare grillade jag lite paprika till penslad med lite av hoisinmarinaden. Andra grönsaker som passar är zucchini, halverad rödlök eller knipplök, bifftomathalvor, förkokt majskolv, grön sparris eller skivad aubergine.
- Fler såser som passar till är coleslaw eller annan kall sås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal