Grillad smashad färskpotatis

Introduktion och förberedelse

Grillad smashad färskpotatis är en variant på "smashad potatis" med fin svensk färskpotatis.

Ett gott potatistillbehör som passar att göra när du grillar.

Serveringstillbehör

Passar som potatistillbehör till det mesta. Jag hade den till en helgrillad vildsvinsytterfilé

Val av potatis

Välj valfri färskpotatis - de behöver ej skalas. Även delikatesspotatis går fint.

Portionsberäkning

Som tillbehör kan du räkna 3-4 potatisar per portion eller ca 200-250 gram.

Kan förberedas

Potatisen kan förkokas i god tid och sedan ges färg och värmas på grillen till servering.

Garnering

  • Du kan strö över hackad persilja vid servering.
  • Vidare passar lite nymalen svartpeppar och en nypa flingsalt.
  • Man kan även strö på riven ost som mozzarella, Västerbotten, cheddar eller annan ost mot slutet av grillningen eller till servering.
  • Extra festligt är att garnera med knapriga grönkålschips, sötpotatischips eller rödbetschips.

Varianter

En variant på smashad potatis kan du laga i ugnen och toppa med mozzarella.

Smashad grillad färskpotatis serverad som tillbehör till helgrillad vildsvinsytterfilé. Smashad grillad färskpotatis passar som tillbehör till det mesta från grillen. Jag hade den till helgrillad vildsvinsytterfilé.

4 portioner grillad smashad färskpotatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900 gram färskpotatis eller delikatesspotatis, räkna 3-4 stycken potatisar per portion
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt igång grillen.
  2. Skölj och skrubba potatisen om det behövs. Den ska ej skalas.
  3. Koka potatisen mjuk i ca 10-15 minuter - kolla med en sticka.
  4. Häll av potatisen och låt den svalna tills du kan ta i den.
  5. Smörj ett grillfat eller grillbricka; eller vanlig bricka med hälften av oljan. Ett grillfat som du kan ha på grillen är smidigt då riskerar du ej att tappa ner potatis mellan grillgallret. Annars går det att grilla potatisarna direkt på gallret men var försiktig då de lägg går sönder och ramlar mellan gallret.
  6. Ta fram en skärbräda och "smasha" tryck ihop - platta till - en potatis i taget. Lägg på brickan.
  7. Pensla med olivolja samt strö över salt och peppar.
  8. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
  9. Grilla potatisarna så de får fin färg och blir genomvarma ca 5 minuter på varje sida.
  10. Servera direkt från grillbricka eller lägg upp på fat. Garnera gärna med lite hackad bladpersilja. Vidare kan man strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-02

Tillbehör och liknande recept: