Hollandaisesås

Hollandaisesås är en fransk klassisk smörsås smaksatt med citron. Hollandaise passar till lax, fisk och ägg florentine med spenat och mycket annat. Hollandaisesåsen serveras varm.

Gott i är även att ha i en dl hackad fryst eller färsk gräslök - passar också att garnera med.

Du kan spara såsen men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör). Kall hollandaise kan ej värmas igen. Men är gott som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd med varmrökt lax och kokt ägg.

Vintips:

Vitt vin av ekfatslagrad Chardonnay eller elegant Chablis passar att dricka till rätter med Hollandaisesås.

4 portioner hollandaisesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 krm socker
  • 1-3 msk vatten eller torrt vitt vin

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  2. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  3. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  4. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  5. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma - runt 50 grader.
  6. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  7. Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen.
  8. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vitt vin.
  9. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept