Hollandaisesås

Hollandaisesås är en fransk klassisk smörsås smaksatt med citron. Hollandaise passar till lax, fisk och ägg florentine med spenat och mycket annat. Hollandaisesåsen serveras varm.

Gott i är även att ha i en dl hackad fryst eller färsk gräslök - passar också att garnera med.

Du kan spara såsen men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör). Kall hollandaise kan ej värmas igen. Men är gott som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd med varmrökt lax och kokt ägg.

Vintips:

Vitt vin av ekfatslagrad Chardonnay eller elegant Chablis passar att dricka till rätter med Hollandaisesås.

4 portioner hollandaisesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 krm socker
  • 1-3 msk vatten eller torrt vitt vin

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  2. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  3. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  4. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  5. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma - runt 50 grader.
  6. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  7. Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen.
  8. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vitt vin.
  9. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer