Gräddfilssås
Förslag på olika sorters gräddfilssås med olika smaksättningar.
Lätt- och snabblagat - bara att blanda gräddfil med valfri krydda eller smaksättning till en god kall sås. Enkelt och supergott.
Du kan också ersätta gräddfil med crème fraiche, grekisk eller turkisk matyoghurt eller smetana - eller blanda som du vill.
Tar du i några msk majonnäs så får du en krämigare gräddfilssås om du vill ha det.
Tillagning
- Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
- Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
- Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.
Serveringsförslag
Gräddfilssås passar som kall sås till många rätter. Till vad kan du bestämma själva. Anpassa smaken på såsen till det du vill ha det till. Här några förslag jag tycker passar.
Med dill, rom, kaviar, avokado eller pepparrot passar såsen till:
- Till fisk, skaldjur, räkor, krabba, kräftor, inkokt, varmrökt eller kallrökt fisk, till matjesill, stekt panerad fisk som torsk, stekt strömming eller sill med mera.
Med vitlök, texmex, pesto, fetaost, curry eller senap passar såsen till:
- Kallt skivat kött som kassler, rostbiff, fårfiol eller skinka; vidare grillad kyckling, fläskfilé, lammspett, kotletter, oxfiléspett, köttfondue eller annat kött som pyttipanna eller korv, falukorv eller råkorv.
- Fyll som sås i bakad potatis.
Som dippsås
Alla smakerna tycker jag även passar som dippsås till nuggets, pommes frites, klyftpotatis, räkor, chips, grönsaker, nachos, kycklingvingar med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal