Gräddfilssås

Förslag på olika sorters gräddfilssås med olika smaksättningar. Lätt- och snabblagat - bara att blanda gräddfil med valfri krydda eller smaksättning till en god kall sås. Enkelt och supergott.

Du kan också ersätta gräddfil med créme fraiche, grekisk eller turkisk matyoghurt eller smetana - eller blanda som du vill.

Tar du i några msk majonnäs så får du en krämigare gräddfilssås om du vill ha det.

Gräddfilssås passar till mycket - som dipp eller sås till:

  • Inkokt eller rökt fisk, matjesill, stekt panerad fisk, stekt strömming eller sill, kallt skivat kött som kassler, rostbiff eller skinka; vidare grillad kyckling eller korv; smaksätt tärnad kokt kall potatis till potatissallad, fyll som sås i bakad potatis, ha till potatisklyftor med mera.
  • Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.

4 portioner gräddfilssås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • MED VITLÖK OCH CHILI: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 5 droppar tabascosås
  • TEXMEX-SÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald paprika
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk limesaft
  • FETAOST: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost, smulad eller köp mjuk fetaost
  • PESTO: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto
  • CURRY OCH ÄPPLE: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk curry
  • SENAP: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk fransk stark dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • PEPPARROT: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk riven pepparrot
  • AVOKADO: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 avokado, mosad
  • 1 msk citronsaft
  • ROM: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten burk rom av valfri sort
  • KAVIAR: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk kaviar
  • DILL OCH GRÄSLÖK: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
  3. Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept