Gräddfilssås

Introduktion och förberedelse

Förslag på olika sorters gräddfilssås med olika smaksättningar.

Lätt- och snabblagat - bara att blanda gräddfil med valfri krydda eller smaksättning till en god kall sås. Enkelt och supergott.

Du kan också ersätta gräddfil med crème fraiche, grekisk eller turkisk matyoghurt eller smetana - eller blanda som du vill.

Tar du i några msk majonnäs så får du en krämigare gräddfilssås om du vill ha det.

Serveringsförslag

Gräddfilssås passar som kall sås till många rätter. Till vad kan du bestämma själva. Anpassa smaken på såsen till det du vill ha det till. Här några förslag jag tycker passar.

Med dill, rom, kaviar, avokado eller pepparrot passar såsen till:

  • Till fisk, skaldjur, räkor, krabba, kräftor, inkokt, varmrökt eller kallrökt fisk, till matjesill, stekt panerad fisk som torsk, stekt strömming eller sill med mera.

Med vitlök, texmex, pesto, fetaost, curry eller senap passar såsen till:

Som dippsås

Alla smakerna tycker jag även passar som dippsås till nuggets, pommes frites, klyftpotatis, räkor, chips, grönsaker, nachos, kycklingvingar med mera.

4 portioner gräddfilssås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • VITLÖK- OCH CHILISÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 5 droppar tabascosås
  • TEXMEX-SÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald paprika
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk limesaft
  • FETAOSTSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost, smulad eller köp mjuk fetaost
  • PESTOSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto
  • CURRY- OCH ÄPPELSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk curry
  • SENAPSSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk fransk stark dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • PEPPARROTSSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk riven pepparrot
  • AVOKADOSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 avokado, mosad
  • 1 msk citronsaft
  • ROMSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten burk rom av valfri sort
  • KAVIARSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk kaviar
  • DILL- OCH GRÄSLÖKSSÅS: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
  3. Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.
E-mail
Medel: 3.8 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-27