Dillcreme eller dillsås

Dillcrème eller dillsås är gott till fisk, grillad lax, torsk, stekt strömming, på buffé, laxpaj, skaldjurspaj eller räkor. Lättlagad och god. Du kan ta färsk dill eller fryst hackad dill. Garnera gärna med lite färsk dill dock.

Krämigheten kommer från majonnäs som blandas med créme fraiche. Alternativ är att blanda som du vill med gräddfil, matyoghurt eller smetana.

En vegan variant kan du blanda av äggfri majonnäs och Oatly fraiche.

4 portioner dillcréme

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk färsk dill eller dillkvistar till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och hacka dill.
  2. Blanda allt till en krämig sås i en skål.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar samt citronsaft.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer