Dillcreme eller dillsås

Introduktion och förberedelse

Dillcrème eller dillsås är gott till fisk, grillad lax, torsk, stekt strömming, på buffé, laxpaj, skaldjurspaj eller räkor.

Lättlagad och god.

Du kan ta färsk dill eller fryst hackad dill. Garnera gärna med lite färsk dill dock.

Krämigheten kommer från majonnäs som blandas med créme fraiche. Alternativ är att blanda som du vill med gräddfil, matyoghurt eller smetana.

Vill du ha en smalare sås med färre kalorier så ta fettfri majonnäs och lätt créme fraiche eller byt ut en del mot gräddfil eller matyoghurt.

En vegan variant kan du blanda av äggfri majonnäs och Oatly fraiche.

4 portioner dillcréme

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk färsk dill eller dillkvistar till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och hacka dill.
  2. Blanda allt till en krämig sås i en skål.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar samt citronsaft.
E-mail
Medel: 4.3 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 451 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.