Dillcrème eller dillsås

Introduktion och förberedelse

Dillcrème eller dillsås med majonnäs, crème fraiche och citron. Lättlagad och god. Dillkrämen är lätt att dubblera till flera.

Krämigheten kommer från majonnäs som blandas med créme fraiche.

Serveringsförslag

Dillsåsen passar till fisk och skaldjur till vardags, fest och buffé.

Några förslag är att servera till grillad lax, varmrökt lax, torsk, stekt strömming, på buffé, laxpaj, paj med varmrökt lax, skaldjurspaj eller räkor.

Varianter

  • Du kan ta färsk dill eller fryst hackad dill. Garnera gärna med lite färsk dill dock.
  • Alternativ är att blanda dillkrämen som du vill med gräddfil, matyoghurt eller smetana.
  • Vill du ha en smalare sås med färre kalorier så ta fettfri majonnäs och lätt crème fraiche eller byt ut en del mot gräddfil eller matyoghurt.
  • En vegan variant kan du blanda av äggfri majonnäs och Oatly fraiche.

Jag hade dillcrèmen till panerad torsk samt en grönsallad med tomat och fetaost samt kokt delikatesspotatis vid sidan.
Jag hade dillcrèmen till panerad torsk samt en grönsallad med tomat och fetaost samt kokt delikatesspotatis vid sidan.

4 portioner dillcrème

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk färsk dill eller dillkvistar till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och hacka dill.
  2. Blanda allt till en krämig sås i en skål.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar samt citronsaft.
E-mail
Medel: 3.7 (106 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 451 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-28

Tillbehör och liknande recept: