Grillad lax med citronglaze och couscous

Grillad lax med citronglaze och förslag på tillbehör med en couscoussallad med paprika samt en sallad med avokado och tomat.

Gott, enkelt och nyttigt.

Räkna 4 bitar laxfilé à ca 130-150 gram med eller utan skinn.

4 portioner grillad lax med couscous

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 0,5 röd spansk chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk maizena
  • 2 msk honung
  • 1 dl vatten
  • COUSCOUSSALLAD: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk torkad mynta (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 65 gram grönsallad som ruccola eller maché
  • TOMAT- OCH AVOKADOSALSA: 1 bifftomat
  • 1 avokado
  • 2 msk vinäger
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill eller så kan du sedan grilla laxen på utegrill och pensla med glacen. Förbered först tillbehör:
  2. CITRONGLACE: Skölj och skrubba citronen.
  3. Riv skal grovt av halva citronen.
  4. Dela dem och pressa ur saften och tillsätt skalen i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor.
  5. Skölj och finhacka chili och tillsätt den.
  6. Skala och pressa i vitlök.
  7. Rör i maizenan och tillsätt honung.
  8. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Glacen ska vara tjock likt kräm.
  9. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar.
  10. Citronglacen är nu klar att pensla på laxen senare.
  11. Förbered COUSCOUSSALLAD: Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med smör eller olivoljan i botten.
  12. Skölj och hacka paprika och tillsätt dem.
  13. Skölj och tärna zucchini samt tillsätt.
  14. Skala och pressa i vitlök samt tillsätt gurkmeja.
  15. Koka upp 3,5 dl vatten i en kastrull eller tekokare.
  16. Fräs under tiden grönsakerna några minuter under omrörning på hög värme.
  17. Tillsätt salt och peppar. Ca 2-3 krm salt och 1 krm vitpeppar. Tillsätt torkad mynta om du gillar det.
  18. Lägg i couscousen och blanda runt med grönsakerna.
  19. Tillsätt det kokande vattnet och rör om.
  20. Ta kastrullen åt sidan och sätt på ett lock.
  21. Låt couscousen stå och svälla i minst 5 minuter.
  22. Värm en stekpanna eller grillpanna och häll i olivolja. Eller vänd laxen i olja och grilla på utegrill.
  23. Stek eller grilla laxen med skinnsidan nedåt, lägg ett lock över under tiden, i ca 3-4 minuter så att laxen blivit brynt.
  24. Lägg över laxen i en ugnsform eller behåll laxen i stekpannan om den tål ugnen. Eller grilla den färdigt på utegrill på lite lägre värme. Höj ev. gallret.
  25. Pensla laxen med rikligt med citronglace.
  26. Använder du ugnen så sätt in den i övre delen av ugnen under grillen.
  27. Grilla laxen i 5-10 minuter i ugn eller på utegrillen så att den blir genomstekt men ej torr. Kolla så att den inte bränns. Sänk då fisken till längre ner i ugnen.
  28. Salta laxen med en nypa salt innan servering.
  29. TOMAT- OCH AVOKADOSALSA: Skölj och tärna tomat. Lägg i en skål.
  30. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och blanda med tomattärningarna.
  31. Smaka av med vinäger, olivolja, salt och peppar.
  32. SERVERA: couscous med paprika och zucchini med laxen samt salsan med tomat och avokado. Servera gärna överbliven citronglace till i en skål vid sidan. Garnera ev. med några blad sköljd grönsallad som ex. ruccola eller mache.
En skål citronglaze att pensla laxen med
En skål citronglaze att pensla laxen med
Couscoussallad med paprika på fat
Couscoussallad med paprika är ett förslag på tillbehör som passar till laxen som jag tycket var gott till.

Varianter

  • Laxen går även att steka i grillpanna eller i ugnen.
  • Istället för lax kan du grilla kycklingfilé, fläskfilé, quornfilé, portabellosvamp, kotlett eller pilgrimsmusslor.

Laxfilé smaksatt med citronglaze på tallrik
Laxfilé får god smak om den penslas mot slutet av tillagningen samt vid servering med en glaze av citron, honung, chili och vitlök.

E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14