Lax med rub

Introduktion och förberedelse

Stekt eller grillad lax med rub - hemgjord grillkrydda - av timjan, paprika, chili, vitlök, koriander, mejram, lökpulver, salt och peppar.

Gott är som på bilden med fänkålscoleslaw samt klyftpotatis serverat med lite babyspenat och cocktailtomater. Men du kan också ta valfria tillbehör.

Du kan steka laxen i panna - passar bäst om laxen är utan skinn. Eller grilla laxen på grillen - då är det bra om skinnet är kvar för annars ramlar den sönder så lätt. Eller ugnsbaka den i en form i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

Det finns fina portionsförpackade frysta bitar laxfilé som är smidiga att tina och steka. Eller köp färsk lax.

Fryst lax kan du tina i kylen över natten eller lägg i kallt vatten någon timme innan. Vidare kan man köpa en hel färsk laxsida samt skära i portioner på ca 130 gram styck samt frysa in portionsvis så är det bara att ta fram när man är sugen på lax.

Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek eller grilla sedan med skinnsidan nedåt först.

Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Köp MSC-märkt lax.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Två andra goda förslag på tillbehör:

4 portioner stekt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 portionsbitar laxfilé på ca 120-140 gram styck
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • RUB: 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm torkad mejram
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Mät upp och blanda samt mortla gärna ihop kryddorna. Sprid ut hälften på en tallrik.
  2. Torka laxbitarna torra och lägg på ruben. Strö över reste av ruben - kryddblandningen - samt vänd runt laxen så att kryddorna fastnar.
  3. Värm en stekpanna och lägg i smör och olivolja.
  4. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om laxfilén har skinn.
  5. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
  6. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  7. Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
  8. Grillar du laxen så grilla med skinnsidan nedåt först och under längst tid - några minuter. Man kan också använda ett fiskhalster och klämma fast laxbitar utan skinn så ramlar de inte sönder när man vänder på gallret.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 298 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-15