Citronglaze

Introduktion och förberedelse

Citronglaze är en slags grillsås med citron, vitlök, chili och honung.

Citronglazen är mycket god att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv.

Detta är ingen marinad utan ska bara penslas på mot slutet på tillagningen och vid servering.

Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.

Tänk på att om du penslar kyckling så dela såsen i två skålar. Använd halva glazen att pensla på när kycklingen grillas och andra halvan att pensla på precis innan servering.

8 portioner citronglace

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 citroner
  • 1 röd spansk chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk maizena
  • 3 msk honung
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronerna.
  2. Riv skal grovt av en citron.
  3. Dela dem och pressa ur saften och lägg skal samt saft i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor.
  4. Skölj och finhacka chili och tillsätt den.
  5. Skala och pressa i vitlök.
  6. Rör i maizenan och tillsätt honung.
  7. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Koka några minuter under omrörning.
  8. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar.
  9. Citronglacen är nu klar att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer