Citronglaze

Citronglaze är en slags grillsås med citron, vitlök, chili och honung. Citronglazen är mycket god att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Detta är ingen marinad utan ska bara penslas på under och vid servering.

Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.

Tänk på att om du penslar kyckling så dela såsen i två skålar. Använd halva glazen att pensla på när kycklingen grillas och andra halvan att pensla på precis innan servering. 

8 portioner citronglace

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 citroner
  • 1 röd spansk chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk maizena
  • 3 msk honung
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronerna.
  2. Riv skal grovt av en citron.
  3. Dela dem och pressa ur saften och lägg skal samt saft i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor.
  4. Skölj och finhacka chili och tillsätt den.
  5. Skala och pressa i vitlök.
  6. Rör i maizenan och tillsätt honung.
  7. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Koka några minuter under omrörning.
  8. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar.
  9. Citronglacen är nu klar att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer