Citronglaze

Citronglaze är en slags grillsås med citron, vitlök, chili och honung.

Citronglazen är mycket god att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv.

Detta är ingen marinad utan ska bara penslas på mot slutet på tillagningen och vid servering.

Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.

Tänk på att om du penslar kyckling så dela såsen i två skålar. Använd halva glazen att pensla på när kycklingen grillas och andra halvan att pensla på precis innan servering.

8 portioner citronglace

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 citroner
  • 1 röd spansk chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk maizena
  • 3 msk honung
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronerna.
  2. Riv skal grovt av en citron.
  3. Dela dem och pressa ur saften och lägg skal samt saft i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor.
  4. Skölj och finhacka chili och tillsätt den.
  5. Skala och pressa i vitlök.
  6. Rör i maizenan och tillsätt honung.
  7. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Koka några minuter under omrörning.
  8. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar.
  9. Citronglacen är nu klar att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer