Grillad gravlax med Örtagårdssås

Introduktion och förberedelse

Riktigt lätt- och snabblagat på grillen. Jo man kan faktiskt grilla gravlax.

Laxen blir salt och god samt passar ihop med en kall frisk sås som Örtagårdssås.

Jag hade kokt delikatesspotatis till men färskpotatis passar också eller vanlig potatis.

Vidare är knippmorötter, babyspenat och grön sparris goda grönsaker till.

Det här är en perfekt rätt att ta ut på båten, utflykt, stranden, i sommarstugan eller när man bara vill göra det lite lätt för sig.

Räkna 4 bitar gravad lax med skinn på ca 150 gram per person. Laxen kan grillas i hela bitar. De kan också skäras med ett snitt i mitten och vikas upp till fjärilskotletter som på bilden.

Köp MSC-märkt lax.

Såsen är lätt att röra ihop av gräddfil, lite majonnäs, citron, salt samt örter som kan hackas färska eller köpas färdighackade frysta - gott i är persilja, gräslök och dill.

Örtagårdssåsen kan förberedas i god tid och förvaras i kyl. Eller röras ihop precis innan servering.

Man kan även ha en annan kall sås till som romsås, löjromsås eller annan kall sås. Det finns också färdiga kalla såser som Örtagårdssås med flera varianter att köpa.

Grillad gravad lax på tallrik med tillbehör som potatis, sparris och knippmorötter
Grillad fjärilskotlett av gravlax. Här med Örtagårdssås, kokt Amandine delikatesspotatis, grön sparris, knippmorötter, babyspenat, dill och bladpersilja. Som vin till passar ett vitt kylt vin från Alsace som Pinot Gris.

Serveringsförslag

Till den grillade gravade laxen kan du ha valfria tillbehör men jag rekommenderar kokt färskpotatis, vanlig kokt potatis eller delikatesspotatis som Amandine.

Mitt förslag på grönsaker till är knippmorötter och grön sparris som du kan lägga på grillen eller steka på låg värme med lite olivolja i en stor stekpanna medan du kokar potatisen.

Vidare passar lite gröna blad till som babyspenat eller grönsallad till.

Annat som passar är kokta vanliga morötter, sockerärtor, grönsallad, kokt blomkål, kokt broccoli eller kokta vaxbönor.

Gott med inlagd gurka till också.

Att dricka till:

Vintips till grillad gravad lax får bli ett fylligt vitt vin från Alsace som Gewurtztraminer eller Pinot Gris.

4 portioner grillad gravlax med Örtagårdssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram gravad laxfilé med skinn, 4 bitar på 150 gram styck
  • 1 tsk rapsolja eller annan matolja
  • TILLBEHÖR: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar som Amandine
  • 4 knippmorötter
  • 12 gröna sparrisar, 1 knippe
  • 30 gram babyspenat
  • 4 kvistar färsk dill samt lite bladpersilja att garnera med
  • 4 citronklyftor till garnering
  • ÖRTAGÅRDSSÅS: 2,5 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 2 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Tänd grillen. Börja koka potatis - den tar mellan 15-20 minuter beroende på storlek och sort.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar. Vill du ha dem som fjärilskotletter så skär du ett snitt ner i mitten längs med laxbitarna men ej helt igenom samt viker sedan upp till fjärilskotletter - se bild.
  3. Vänd eller pensla laxen i lite olja.
  4. Skala knippmorötter och skär bort blast samt putsa dem i fästet. Dela dem på längden. Skär bort några mm i nedre delen på sparrisar.
  5. Skär citron i klyftor.
  6. Skölj och hacka babyspenat grovt. Eller skölj annan grönsallad.
  7. ÖRTAGÅRDSSÅS: Skölj och finhacka dill, persilja och gräslök samt lägg i en skål. Blanda i gräddfil, majonnäs, pressad citron, strösocker och salt.
  8. Grilla gröna sparrisar samt morötter några minuter runt om. Lägg vid sidan och håll varma.
  9. Grilla laxen på vardera sida ca 3 minuter eller tills den har fått färg och är varm. Laxen kan grillas med eller utan halster. Grillar du utan halster så grilla skinnsidan nedåt först. Vänd försiktigt och ge andra sidan lite färg. Fiskhalster är smidigt då man klämmer fast fisken det och är då lättare att vända samt hantera på grillen. 
  10. Servera den grillade gravlaxen med Örtagårdssåsen, kokt potatis, morötter, sparris samt hackad babyspenat.
  11. Garnera med dill, bladpersilja och citronklyfta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 430 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.