Grillad lax med romsås

Introduktion och förberedelse

Grillad lax med romsås, smörslungade sockerärtor, citronklyftor och färskpotatis eller delikatesspotatis.

Gott och lättlagat med kall sås av gräddfil, créme fraiche, citron och stenbitsrom.

Passar till sommargrill till middag eller lunch; fest eller vardag.

Fler förslag på tillbehör

Annat som passar till grillad lax är rostade rotfrukter samt coleslaw; vitvinssås, Hollandaise, avokadosalsa eller gräslökssås.

Val av lax

Jag köpte en bit färsk laxsida med skinn och skar i lagom portioner samt frös in resterande laxbitar till en annan dag. Kolla även efter om den har ben kvar. Om laxen har det så ryck ur benen med en fisktång.

Välj gärna MSC-märkt lax.

Jag tycker det är bra att grilla med skinnet kvar för då håller laxen ihop bättre på grillen. Laxfilé utan skinn finns att köpa frysta i fina portionsbitar. Dessa är smidiga att grilla i halster som gör det lätt att vända dem och hantera på grillen.

Den grillade laxen serverad med tillbehör
Den grillade laxen i halster serverad med romsåsen, extra rom, citronklyftor, smörslungade kokta sockerärtor samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.

Grilla lax i halster

Jag tycker det är smidigt att hantera och vända laxen på grillen om man läggar och klämmer fast laxfiléerna i ett oljat fiskhalster. Servera sedan fisken från halstret.

Det kan hända att den fastnar i halstret men jag tycket inte att det gör något då man bara kan plocka bort fisken försiktigt och lägga på ett serveringsfat eller på tallrik. Laxen riskererar iallafall inte att trilla ner i kolen eller grillen som den kan göra om den fastnar på grillgallret.

Laga laxen på spisen

  • Du kan steka laxen i grillpanna eller stekpanna också om du inte vill grilla.
  • Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform eller på grillgaller med en plåt med folie under. Gnid då in den med lite olivolja, salt och peppar.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax på cirka 140 gram vardera, gärna med skinnet kvar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Romsås: 2 dl gräddfil
  • 1 dl créme fraiche
  • 85 gram stenbitsrom, röd eller svart
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 12-16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 200 gram sockerärtor, frysta eller färska
  • 25 gram smör
  • 1 citron
  • 2 msk hackad gräslök och persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Tänd grillen. Skölj och skrubba potatis och koka den mjuk i 20-25 minuter.
  2. Skär citronen i klyftor. Spara fyra klyftor till servering. Pressa de andra på laxen och använd att smaka av såsen.
  3. Lägg laxbitarna på en tallrik och vänd runt dem i olja, salt, svartpeppar och någon tsk citronsaft. Kläm gärna fast dem i ett halster.
  4. Blanda romsåsen av gräddfil, créme fraiche och smaka av med någon tsk citronsaft och salt. Rör i hälften av stenbitsromen. Ställ kallt till servering.
  5. Grilla laxen i halster eller lägg dem tvärs över grillgallret och grilla på medelvärme cirka 5 minuter på var sida.
  6. Koka upp sockerärtor i lite vatten. Häll av dem i durkslag. Lägg tillbaka i kastrullen och vänd runt med lite smör, salt och peppar. Lägg upp i en skål eller på fat till servering.
  7. Servera laxen med sockerärtorna, romsåsen, potatis samt citronklyftor. Garnera med resten av stenbitsromen på såsen och strö gärna över några msk hackad persilja och gräslök.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 439 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14

Tillbehör och liknande recept: