Grillad lax med avokadosalsa

Introduktion och förberedelse

Grillad laxfilé med salsa på avokado, tomat, olivolja och rödlök serverat med lite grönsallad samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.

Gott, enkelt och nyttigt tillbehör till grillad lax.

Citron- eller limesklyftor är gott till.

Gillar du färsk koriander kan du ha det i salsan samt att garnera laxen med.

Hackad färsk basilika och/eller bladpersilja passar också i salsan.

Laxen kan även stekas i stekpanna, grillpanna eller bakas i en panna i ugnen.

Val av lax och ingredienser

  • Köp MSC-märkt lax. Det finns portionsvis frysta som bara är att tina. Eller köp en fin färsk bit laxsida med skinn och skär ut valfritt stora portionsbitar. Se till att skinnet är fjällat.
  • Välj god fin kallpressad olivolja. Likaså fin vällagrad vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger.

Att dricka till

Vintips till grillad lax är ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay. Serveras lätt kylt.

Grillad lax med sesamfrön med salsa av avokado och tomat samt potatis till.
Grillad lax toppad med sesamfrön är gott med en salsa av avokado, rödlök och tomat. Här med kokta färskpotatis och ruccola till. Delikatesspotatis passar också.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 520 gram laxfilé med skinn, 4 portionsbitar på ca 125 gram styck
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk sesamfrön
  • TILLBEHÖR: 600 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 35 gram ruccola, en liten påse. Eller annan grönsallad
  • SALSA: 2 mogna avokados, eller ett paket fryst tärnad avokado
  • 3 stora mogna kvisttomater
  • 1/2 rödlök
  • 0,5 dl fin olivolja
  • 3 msk lagrad röd eller vit balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 spansk röd chili
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. SALSA: Dela avokado och ta ur kärnan. Gröp ur innanmätet med en sked och tärna avokadon samt lägg i en stor skål.
  2. Skölj och tärna tomater och lägg i skålen.
  3. Skala och finhacka rödlöken.
  4. Smaka av salsan med olivolja, vinäger, citronsaft, salt och peppar.
  5. Dela samt skär bort kärnor samt det vita ur chilifrukten. Finhacka chili frukten och tillsätt till skålen.
  6. Vänd laxen runt om i olivolja, salt och peppar i en skål. Hit kan du förbereda och ha lax och salsa i kylen.
  7. Skrubba och rensa potatis. Sätt igång grillen.
  8. Börja koka potatis - det tar ca 15-20 minuter beroende på storlek.
  9. Dags att grilla: Gör ev. rent gallret och torka av. Se till att gallret är hett. Lägg laxen med köttsidan nedåt och rör ej i några minuter utan låt få yta och grillrand så lossar laxen om du petar loss den underifrån med en stekspade eller grillspade.
  10. Vänd laxen och grilla den klart med skinnsidan nedåt. Strö över sesamfrön. Sänk värmen något. Lägg gärna på lock om din grill har det. Grilla tills laxen är genomstekt. Kolla med en gaffel och stick lite om laxköttet är fast, ljust rosa och flikar sig är laxen färdiggrillad.
  11. Servera den grillade laxen med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, ruccola eller grönsallad.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14