Grillad lax med avokadosalsa

Introduktion och förberedelse

Grillad laxfilé med salsa på avokado, tomat, olivolja och rödlök serverat med lite grönsallad samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis. Gott, enkelt och nyttigt tillbehör till grillad lax.

Räkna 4 portionsbitar lax på ca 130 gram styck. Gärna MSC-märkt. Det finns portionsvis frysta som bara är att tina. Eller köp en fin färsk bit laxsida med skinn och skär ut valfritt stora portionsbitar. Se till att skinnet är fjällat.

Välj god fin kallpressad olivolja. Likaså fin vällagrad vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger.

Citron- eller limesklyftor är gott till laxen.

Vidare kan du ha i hackad färsk koriander i salsan samt att garnera laxen med om du gillar det. Hackad färsk basilika och bladpersilja passar också i salsan.

Laxen kan även stekas i stekpanna, grillpanna eller bakas i en panna i ugnen.

Att dricka till:

Vintips till grillad lax får bli ett vitt ekfatslagrat av druvan Chardonnay

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 520 gram laxfilé med skinn
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 600 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • Avokadosalsa: 2 avokados
  • 3 stora tomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 spansk röd chili

Tillagning

  1. Skrubba och rensa potatis. Sätt igång grillen.
  2. Börja koka potatis (tar ca 20 minuter beroende på storlek).
  3. Gör salsan: Dela avokado och ta ur kärnan. Gröp ur innanmätet med en sked och tärna avokadon samt lägg i en stor skål.
  4. Skölj och tärna tomater och lägg i skålen.
  5. Skala och finhacka rödlöken.
  6. Dela samt skär bort kärnor samt det vita ur chilifrukten. Finhacka chili frukten och tillsätt till skålen.
  7. Smaka av salsan med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  8. Vänd laxen i olivolja, salt och peppar runt om i en skål.
  9. Dags att grilla: Gör ev. rent gallret och torka av. Se till att gallret är hett. Lägg laxen med köttsidan nedåt och rör ej i några minuter utan låt få yta och grillrand så lossar laxen om du petar loss den underifrån med en stekspade eller grillspade.
  10. Vänd laxen och grilla den klart med skinnsidan nedåt. Sänk ev. värmen. Lägg gärna på lock om din grill har det. Grilla tills laxen är genomstekt. Kolla med en gaffel och stick lite om laxköttet är fast, ljust rosa och flikar sig är laxen färdiggrillad.
  11. Servera den grillade laxen med kokt färskpotatis samt salsan.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept