Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis

I vitvinssåsen kan du ha andra örter också som hackad persilja eller dragon. Istället för buljongtärning och vatten så blir såsen såklart god med riktig fiskbuljong i motsvarande mängd som vattnet. Istället för vitvinsvinäger och vermouth kan du ta ett neutralt vitvin (utan ekfatskaraktär).
Räkna 4 bitar lax à ca 150 gram. Köp kravmärkt eller MSC-märkt fisk. Gärna en färsk bit laxsida med skinnet kvar. Det finns också fina portionsförpackade frysta laxbitar som du får tina innan.
Laxen kan serveras som på bilden med pressad kokt potatis. Gott är också delikatesspotatis eller ris. Samt sallad som tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (vinäger, olivolja).
Alternativa tillbehör är kokt potatis, råris, basmatiris eller pasta typ tagliatelle.

4 portioner grillad lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tärning fiskbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl torr vermouth
  • 2 ljus maizenaredning (valfritt)
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatis om du vill ha det till. Tänd grill.
  2. Vitvinssås: skala och hacka lök fint.
  3. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  4. Häll på 3 dl vatten. Koka ner till 1/3 och sila bort löken. Spara såsen och häll tillbaka i pannan.
  5. Tillsätt grädde, fiskbuljongtärning och vitvinsvinäger. Koka under omrörning i några minuter.
  6. Smaka av med vermouth så att syrligheten är lagom samt salt och vitpeppar.
  7. Red eventuellt med lite ljus maizenaredning för önskad tjocklek.
  8. Tillsätt gräslök innan servering.
  9. Grilla eller stek laxen. Grillar du laxen så gnid in den i lite olivolja, salta och peppar. Lägg på hett oljat galler med sidan utan skinn nedåt först. Grilla någon minut och prova så att laxen lossnar försiktigt med en grilltång samt vänd sedan och grilla laxen klart på skinnsidan i 4 minuter. Du kan också laxen på spett i kuber. Eller använda sk fiskgaller.
  10. Servera den grillade laxen med vitvinssåsen, pressad potatis samt grönsaker eller sallad som tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (droppa över vinäger och olivolja).
E-mail
Medel: 2 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer