Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis

I vitvinssåsen kan du ha andra örter också som hackad persilja eller dragon. Istället för buljongtärning och vatten så blir såsen såklart god med riktig fiskbuljong i motsvarande mängd som vattnet. Istället för vitvinsvinäger och vermouth kan du ta ett neutralt vitvin (utan ekfatskaraktär).
Räkna 4 bitar lax à ca 150 gram. Köp kravmärkt eller MSC-märkt fisk. Gärna en färsk bit laxsida med skinnet kvar. Det finns också fina portionsförpackade frysta laxbitar som du får tina innan.
Laxen kan serveras som på bilden med pressad kokt potatis. Gott är också delikatesspotatis eller ris. Samt sallad som tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (vinäger, olivolja).
Alternativa tillbehör är kokt potatis, råris, basmatiris eller pasta typ tagliatelle.

4 portioner grillad lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tärning fiskbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl torr vermouth
  • 2 ljus maizenaredning (valfritt)
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatis om du vill ha det till. Tänd grill.
  2. Vitvinssås: skala och hacka lök fint.
  3. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  4. Häll på 3 dl vatten. Koka ner till 1/3 och sila bort löken. Spara såsen och häll tillbaka i pannan.
  5. Tillsätt grädde, fiskbuljongtärning och vitvinsvinäger. Koka under omrörning i några minuter.
  6. Smaka av med vermouth så att syrligheten är lagom samt salt och vitpeppar.
  7. Red eventuellt med lite ljus maizenaredning för önskad tjocklek.
  8. Tillsätt gräslök innan servering.
  9. Grilla eller stek laxen. Grillar du laxen så gnid in den i lite olivolja, salta och peppar. Lägg på hett oljat galler med sidan utan skinn nedåt först. Grilla någon minut och prova så att laxen lossnar försiktigt med en grilltång samt vänd sedan och grilla laxen klart på skinnsidan i 4 minuter. Du kan också laxen på spett i kuber. Eller använda sk fiskgaller.
  10. Servera den grillade laxen med vitvinssåsen, pressad potatis samt grönsaker eller sallad som tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (droppa över vinäger och olivolja).
E-mail
Medel: 2 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer