Tomat och rödlökssallad
Tomat- och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig.
Tillagning
- Skala, halvera samt hacka eller strimla rödlöken och lägg i en bunke. Tillsätt saltet samt blanda runt.
- Skölj tomaterna.
- Skärt bort blomfästet på tomaterna.
- Skiva tomaterna i ca 5 mm skivor. Lägg med löken.
- Tillsätt olivolja, vinäger, salt samt peppar och blanda runt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Servera tomatsalladen på fat eller i skål.
Serveringsförslag
- Passar som sallad till det mesta - både vardags som fest och buffé.
- Speciellt god till grillat, kött, kyckling och som grönsakstillbehör.
- Jag hade den till entrecote med potatisgratäng.
Val av ingredienser
- Välj mogna tomater. Helst kravmärkta från Sverige.
- Gott är bifftomater, kvisttomater eller små tomater som cocktailtomater.
- Välj en kallpressad fin olivolja samt mild och vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger.
- Istället för flingsalt så går det bra med något krm vanligt salt.
Varianter
Annat gott i är färsk basilika samt skivad mozzarella eller minimozzarella.
Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal