Sallad med små vita bönor, avokado, tomat, fetaost och grönsallad

Introduktion och förberedelse

Sallad med små vita bönor, avokado, tomat, fetaost och grönsallad. Passar som salladstillbehör till det mesta som grillat, på buffé, middag eller vad som. Eller som lunchsallad eller lätt middag med ett gott bröd.

Godast är att koka egna små vita bönor. Då får du ha lite framförhållning. Gärna ett helt paket så har du till flera tillfällen och kan frysa in i små påsar. Alternativ är att köpa färdigkokta små vita bönor och skölja dem i durkslag.

Val av grönsallad:

Välj den sallad du gillar. Du kan köpa färdig grönsallad på påse exempelvis småbladsmix, mixsallad eller liknande. En blandsallad på påse kan du komplettera med mer babyspenat, machésallad eller ruccola.

Enklast är sallad på påse men ska du ha till många och flera tillfällen så kan du köpa hela huvud sallad av olika sort och plocka till sallad. Förslag är att blanda isbergssallad, romansallad, frisésallad och rosesallad.

Varianter:

  • Lägg till andra grönsaker som riven zuchini, morot, rödkål, rödbeta eller rotselleri; eller tärnad paprika eller gurka; eller majs.
  • Strimlad rödlök, salladslök eller purjolök passar också till.
  • Kokta grönsaker som broccoli, grön eller vit sparris, rödbetor, vaxbönor, gröna sojabönor, haricots verts.
  • Byt vita bönor mot andra kokta bönor eller linser eller kikärtor.
  • Tillsätt tärnat eller strimlat äpple eller päron blandade med lite citronsaft så de inte mörknar.
  • Lägg till röror som hummus, aubergineröra, yoghurtsås eller någon salladsdressing.
  • Byt fetaosten med marinerad tofu, mozzarella, yoghurtost, salladsost, vitost eller valfri ost.
  • Grilla grönsaker till som grillad paprika.
  • Toppa med hackade valnötter, hasselnötter eller frön som pumpafrön eller solrosfrön.

2 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta vita bönor eller ett paket eller burk
  • 1 avokado
  • 10 cocktailtomater eller andra småtomater
  • 30 gram blandad valfri grönsallad typ mixsallad
  • 75 gram fetaost, 1/2 paket
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger eller äppelcidervinäger

Tillagning

  1. Har du köpt färdigkokta bönor så skölj dem först. Skölj sallad och tomater.
  2. Lägg upp bönorna på ett fat eller fördela i portionsskålar.
  3. Dela avokados. Ta bort kärnan och gröp ur samt lägg upp med bönorna.
  4. Dela tomater och tärna eller skivad dem som du vill. Lägg med bönorna.
  5. Smula fetaosten och lägg upp med salladen med resten.
  6. Toppa med olivolja och vinäger.
  7. Om du vill kan du strö över lite flingsalt samt lite nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer