Entrecote med grönpepparsås

Här med ett grillat grönsaksspett samt grön sparris som tillbehör. Ta gärna färsk timjan, rosmarin och salvia om du har. Hacka någon msk av varje och blanda med köttet.

Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se. Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja. Ketjap manis är en söt soja från Indonesien som du hittar i välsorterade butiker.

Du behöver fyra grillspett till grönsaksspetten. Grönsakerna kan även lagas i en grillpanna med hål i för grönsakstillbehör.

Vintips till entrecoten blir ett kryddigt vin ex. en Pinot Noir som har lite peppartoner i sig. Prova ett från Nya Zeeland.

4 portioner entrecote med grönpepparsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • marinad: 4 msk ketjap manis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • Grönsaksspett och tillbehör: 8 medelstora delikatess- eller färskpotatisar
  • 8 cocktailtomater
  • 1 gul paprika
  • 2 stora schalottenlökar
  • 8 gröna sparrisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • Grönpepparsås: 1 msk grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 2,5 dl valfri fond eller vatten och en halv buljongtärning av kött
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus soja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skiva entrecoten i fyra delar om det inte är gjort.
  2. Blanda marinaden av ketjap manis, olja, salt, peppar och örter.
  3. Vänd runt köttet i marinaden i en skål eller påse. Låt stå i marinaden till grilldax. Det behöver ej marineras någon längre tid. Kan förbedas innan och förvaras i kylen. Ta då fram någon halvtimme innan grillning.
  4. Tänd grillen.
  5. Grönsaksspett: skölj och putsa potatisarna. Behåll skalet. Koka dem nästan klara i ca 15 minuter (så att de är fasta nog att sitta kvar på grillspetten - annars får du servera dem till ändå såklart).
  6. Skölj tomater och paprika. Skär paprika i åtta delar. Skala och skär löken i fyra bitar.
  7. Grönpepparsås: Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  8. Skala och finhacka schalottenlöken.
  9. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  10. Tillsätt schalottenlök samt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  11. Häll i fond eller vatten och buljongtärning samt grädde.
  12. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  13. Tillsätt och smaka av med crème fraiche, soja och gelé samt ev. mer krossad grönpeppar efter tycke. Värm men koka ej.
  14. Varva spetten med lök, potatis, tomater och paprika. Blanda marinaden och pensla spett och sparris.
  15. Hit kan allt enkelt förberedas och sedan värmas och grillas.
  16. Dags att grilla: lägg på grönsaksspett och sparris samt grilla dem runt om några minuter så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  17. Grilla entrecoterna på varje sida någon minut till önskad stekgrad. Lägg upp på tallrik eller fat och låt gärna vila några minuter innan servering.
  18. Servera entrecoterna med varm grönpepparsås och grönsakstillbehören samt garnera ev. med hackad bladpersilja samt gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer