Entrecote med grönpepparsås

Introduktion och förberedelse

Entrecote med grönpepparsås och ett grillat grönsaksspett samt grillad grön sparris som tillbehör.

Kan grillas på utegrill eller stekas i stekpanna eller grillpanna inomhus.

Du behöver fyra grillspett till grönsaksspetten.

Ta gärna färsk timjan, rosmarin och salvia om du har. Hacka någon msk av varje och blanda med köttet.

Varianter

  • Grönsakerna kan även lagas på utegrillen i en grillpanna med hål i gjord för grill.
  • Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja.
  • Ketjap manis är en söt soja från Indonesien som du hittar i välsorterade butiker.
  • Annat som passar till är Hasselbackspotatis och grönsallad.

Lyxa till med fin grönpeppar

Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.

Stekgrader

Entrecote kan du servera blodig, medium eller welldone - välstekt. Entrecôte är rött vid 58 °C, medium vid 62 °C och välstekt vid 65 °C. Använd stektermometer eller skär ett litet snitt och se efter.

Vintips

Till entrecoten blir ett kryddigt vin ex. en Pinot Noir som har lite peppartoner i sig. Prova ett från Nya Zeeland gott.

Entrecote serverad med grönpepparsås på tallrik.
Entrecoten kan du steka eller grilla. Förutom grönpepparsås kan du ha valfria tillbehör. Gott och smidigt är att grilla ett spett med kokt delikatesspotatis, paprika, cocktailtomater och små lökar samt grön sparris till.

4 portioner entrecote med grönpepparsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • marinad: 4 msk ketjap manis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • Grönsaksspett och tillbehör: 8 medelstora delikatess- eller färskpotatisar
  • 8 cocktailtomater
  • 1 gul paprika
  • 2 stora schalottenlökar
  • 8 gröna sparrisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • Grönpepparsås: 1 msk grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 2,5 dl valfri fond eller vatten och en halv buljongtärning av kött
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus soja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skiva entrecoten i fyra delar om det inte är gjort.
  2. Blanda marinaden av ketjap manis, olja, salt, peppar och örter.
  3. Vänd runt köttet i marinaden i en skål eller påse. Låt stå i marinaden till grilldax. Det behöver ej marineras någon längre tid. Kan förbedas innan och förvaras i kylen. Ta då fram någon halvtimme innan grillning.
  4. Tänd grillen.
  5. Grönsaksspett: skölj och putsa potatisarna. Behåll skalet. Koka dem nästan klara i ca 15 minuter (så att de är fasta nog att sitta kvar på grillspetten - annars får du servera dem till ändå såklart).
  6. Skölj tomater och paprika. Skär paprika i åtta delar. Skala och skär löken i fyra bitar.
  7. Grönpepparsås: Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  8. Skala och finhacka schalottenlöken.
  9. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  10. Tillsätt schalottenlök samt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  11. Häll i fond eller vatten och buljongtärning samt grädde. Rör i och red såsen med maizenaredning.
  12. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  13. Tillsätt och smaka av med crème fraiche, soja och gelé samt ev. mer krossad grönpeppar efter tycke. Värm men koka ej.
  14. Varva spetten med lök, potatis, tomater och paprika. Blanda marinaden och pensla spett och sparris.
  15. Hit kan allt enkelt förberedas och sedan värmas och grillas.
  16. Dags att grilla: lägg på grönsaksspett och sparris samt grilla dem runt om några minuter så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  17. Grilla entrecoterna på varje sida någon minut till önskad stekgrad. Lägg upp på tallrik eller fat och låt gärna vila några minuter innan servering.
  18. Servera entrecoterna med varm grönpepparsås och grönsakstillbehören samt garnera ev. med hackad bladpersilja samt gräslök.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-08