Fudge med kondenserad mjölk

Kola eller fudge med två ingredienser - choklad och söt kondenserad mjölk. Kan det bli enklare? Överkurs är att garnera dem lite festligt som här med flingsalt och nötter. 

Det blir 25 rejäla bitar mer likta kakor eller 50 bitar fudge. Här använde jag en form på 20x20 cm men man kan ta valfri form i ungefär samma storlek. 

Varianter: Om man vill så kan man ta en mjölkchoklad med valfri smak som Schweizernöt, nötter, mint eller apelsin. Eller om du vill ha en mörkare chokladfudge så ta enbart mörk choklad 70% typ Vahlrona eller Lindt. 

Fudgen funkar utmärkt som fyllning i hemgjorda chokladpraliner. De femtio bitarna fudge kan du dela i vardera fyra små tärningar (200 bitar) och sedan doppa i mörk choklad med en ex fonduegaffel eller trägrillspett samt lägga att stelna på ett bakpapper eller liknande. Då får du tryffelpraliner. Kolla här på glöggpraliner för tips. Kan sedan garneras på samma sätt med salt och nötter. Vill du ha blank och fin choklad länge så bör du temperera chokladen. 

25 bitar fudge

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 200 gram mjölkchoklad naturell
  • 1 krm salt
  • 1 burk sötad Sweetened kondenserad mjölk, 390 gram
  • 1 tsk flingsalt till garnering (valfritt)
  • 25 små halva hasselnötter, jordnötter eller pistage till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Klä formen med plastfolie i botten och kanter.
  2. Bryt sönder chokladen i bitar eller hacka den grovt och lägg i en bunke eller kastrull med tjock botten.
  3. Blanda i den kondenserade mjölken samt vanligt salt (ej flingsalt) med chokladen.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt under omrörning i en kastrull med tjock botten på låg värme. Smälter du i mikro så kör på full värme någon minut, ta ut och rör samt smält försiktigt tills chokladen är utan klumpar.
  5. Häll upp i formen i ett jämnt lager på ca 1,5 - 2 cm tjockt lager.
  6. Strö över flingsalt och en liten nöt på varje tänkt bit fudge. Förslagsvis fem vågräta rader och fem lodräta rader.
  7. Täck över med plastfilm och sätt i kylen att stelna i ca en timme.
  8. Ta upp den stela chokladkolan från formen, ta bort plasten och skär med en stor vass kniv ut lagom fudgebitar - 5x5 stycken. Tips är att värma upp kniven först under hett vatten så får du finare snitt.
  9. Förvara svalt och lufttätt så de inte torkar. Håller flera månader då de är så söta. Kan slås in i smörpapper, cellofan eller liknande.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer