Fudge med kondenserad mjölk

Kola eller fudge med två ingredienser - choklad och söt kondenserad mjölk. Kan det bli enklare? Överkurs är att garnera dem lite festligt som här med flingsalt och nötter.

Det blir 25 rejäla bitar mer likta kakor eller 50 bitar fudge. Här använde jag en form på 20x20 cm men man kan ta valfri form i ungefär samma storlek.

Varianter:

Om man vill så kan man ta en mjölkchoklad med valfri smak som Schweizernöt, nötter, mint eller apelsin.

Eller om du vill ha en mörkare chokladfudge så ta enbart mörk choklad 70% typ Vahlrona eller Lindt.

Fudgen funkar utmärkt som fyllning i hemgjorda chokladpraliner. De femtio bitarna fudge kan du dela i vardera fyra små tärningar (200 bitar) och sedan doppa i mörk choklad med en ex fonduegaffel eller trägrillspett samt lägga att stelna på ett bakpapper eller liknande. Då får du tryffelpraliner. Kolla här på glöggpraliner för tips. Kan sedan garneras på samma sätt med salt och nötter. Vill du ha blank och fin choklad länge så bör du temperera chokladen.

25 bitar fudge

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 200 gram mjölkchoklad naturell
  • 1 krm salt
  • 1 burk sötad Sweetened kondenserad mjölk, 390 gram
  • 1 tsk flingsalt till garnering (valfritt)
  • 25 små halva hasselnötter, jordnötter eller pistage till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Klä formen med plastfolie i botten och kanter.
  2. Bryt sönder chokladen i bitar eller hacka den grovt och lägg i en bunke eller kastrull med tjock botten.
  3. Blanda i den kondenserade mjölken samt vanligt salt (ej flingsalt) med chokladen.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt under omrörning i en kastrull med tjock botten på låg värme. Smälter du i mikro så kör på full värme någon minut, ta ut och rör samt smält försiktigt tills chokladen är utan klumpar.
  5. Häll upp i formen i ett jämnt lager på ca 1,5 - 2 cm tjockt lager.
  6. Strö över flingsalt och en liten nöt på varje tänkt bit fudge. Förslagsvis fem vågräta rader och fem lodräta rader.
  7. Täck över med plastfilm och sätt i kylen att stelna i ca en timme.
  8. Ta upp den stela chokladkolan från formen, ta bort plasten och skär med en stor vass kniv ut lagom fudgebitar - 5x5 stycken. Tips är att värma upp kniven först under hett vatten så får du finare snitt.
  9. Förvara svalt och lufttätt så de inte torkar. Håller flera månader då de är så söta. Kan slås in i smörpapper, cellofan eller liknande.
E-mail
Medel: 4 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer