Fudge med kondenserad mjölk

Kola eller fudge med två ingredienser - choklad och söt kondenserad mjölk. Kan det bli enklare? Överkurs är att garnera dem lite festligt som här med flingsalt och nötter. 

Det blir 25 rejäla bitar mer likta kakor eller 50 bitar fudge. Här använde jag en form på 20x20 cm men man kan ta valfri form i ungefär samma storlek. 

Varianter: Om man vill så kan man ta en mjölkchoklad med valfri smak som Schweizernöt, nötter, mint eller apelsin. Eller om du vill ha en mörkare chokladfudge så ta enbart mörk choklad 70% typ Vahlrona eller Lindt. 

Fudgen funkar utmärkt som fyllning i hemgjorda chokladpraliner. De femtio bitarna fudge kan du dela i vardera fyra små tärningar (200 bitar) och sedan doppa i mörk choklad med en ex fonduegaffel eller trägrillspett samt lägga att stelna på ett bakpapper eller liknande. Då får du tryffelpraliner. Kolla här på glöggpraliner för tips. Kan sedan garneras på samma sätt med salt och nötter. Vill du ha blank och fin choklad länge så bör du temperera chokladen. 

25 bitar fudge

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 200 gram mjölkchoklad naturell
  • 1 krm salt
  • 1 burk sötad Sweetened kondenserad mjölk, 390 gram
  • 1 tsk flingsalt till garnering (valfritt)
  • 25 små halva hasselnötter, jordnötter eller pistage till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Klä formen med plastfolie i botten och kanter.
  2. Bryt sönder chokladen i bitar eller hacka den grovt och lägg i en bunke eller kastrull med tjock botten.
  3. Blanda i den kondenserade mjölken samt vanligt salt (ej flingsalt) med chokladen.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt under omrörning i en kastrull med tjock botten på låg värme. Smälter du i mikro så kör på full värme någon minut, ta ut och rör samt smält försiktigt tills chokladen är utan klumpar.
  5. Häll upp i formen i ett jämnt lager på ca 1,5 - 2 cm tjockt lager.
  6. Strö över flingsalt och en liten nöt på varje tänkt bit fudge. Förslagsvis fem vågräta rader och fem lodräta rader.
  7. Täck över med plastfilm och sätt i kylen att stelna i ca en timme.
  8. Ta upp den stela chokladkolan från formen, ta bort plasten och skär med en stor vass kniv ut lagom fudgebitar - 5x5 stycken. Tips är att värma upp kniven först under hett vatten så får du finare snitt.
  9. Förvara svalt och lufttätt så de inte torkar. Håller flera månader då de är så söta. Kan slås in i smörpapper, cellofan eller liknande.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer