Kulprov för kola

Introduktion och förberedelse

Kulprov för kola som julkola, grädd- och smörkola, nötkola, chokladkola och lakriktskola. När du kokar kola så kan du kontrollera och testa att kolan sedan stelnar och får rätt konsistens med detta kulprov.

Man tar någon droppe av kolan man kokar och kyler ner hastigt - då ska den stelna och kunna rullas till en kula - detta kallas kulprov.

Kulprov till kola

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 1 msk kokande kola eller kolasmet
  • 1 kopp kallt vatten
  • 1 termometer (valfritt)

Tillagning

  1. Droppa lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten. När kolan kan rullas till en kula mellan fingrarna är kolasmeten färdig.
  2. Temperaturen på kolasmeten när den är klar är då 125 grader.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept