Kulprov för kola

Introduktion och förberedelse

Kulprov för kola som julkola, grädd- och smörkola, nötkola, chokladkola och lakriktskola. När du kokar kola så kan du kontrollera och testa att kolan sedan stelnar och får rätt konsistens med detta kulprov.

Man tar någon droppe av kolan man kokar och kyler ner hastigt - då ska den stelna och kunna rullas till en kula - detta kallas kulprov.

Kulprov till kola

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 1 msk kokande kola eller kolasmet
  • 1 kopp kallt vatten
  • 1 termometer (valfritt)

Tillagning

  1. Droppa lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten. När kolan kan rullas till en kula mellan fingrarna är kolasmeten färdig.
  2. Temperaturen på kolasmeten när den är klar är då 125 grader.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.