Kulprov för kola

Kulprov för kola som julkola, grädd- och smörkola, nötkola, chokladkola och lakriktskola. När du kokar kola så kan du kontrollera och testa att kolan sedan stelnar och får rätt konsistens med detta kulprov.

Man tar någon droppe av kolan man kokar och kyler ner hastigt - då ska den stelna och kunna rullas till en kula - detta kallas kulprov.

Kulprov till kola

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 1 msk kokande kola eller kolasmet
  • 1 kopp kallt vatten
  • 1 termometer (valfritt)

Tillagning

  1. Droppa lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten. När kolan kan rullas till en kula mellan fingrarna är kolasmeten färdig.
  2. Temperaturen på kolasmeten när den är klar är då 125 grader.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept