Fruktremmar
Fruktremmar är en variant på naturgodis utan tillsatt socker som görs av en fruktmassa med hallon och äpple som torkas i ugnen och klipps i remmar.
Tillagning
- Skala och kärna ur äpplen samt tärna dem.
- Lägg äpple i en kastrull.
- Tillsätt färska eller frysta hallon.
- Koka med lock i 25 minuter. Rör då och då.
- Sätt ugnen på 75 grader varmluft.
- Mixa äpplen och hallon till en slät smet med en stavmixer.
- Bred ut fruktmassan i två jämna lager i två långpannor klädda med bakplåtspapper. Jag fick ut ca 12 dl fruktmassa och tog då ca 6 dl på varje plåt.
- Torka fruktmassan. För mig tog det 24 timmar. Öppna luckan då och då för att vädra ut fukt. Torka även bort fukt från ugnsluckans insida.
- Tiden kan variera med ugn. När hela fruktmassan är torr när du känner på den så är den klar.
- Ta ut och låt svalna.
- Vänd upp och ner samt pensla bakplåtspappret med lite vatten och vänta 5 minuter så lossar fruktmassan lättare.
- Dra försiktigt loss bakplåtspappret från fruktmassan.
- Klipp fruktmassan i förslagsvis 2 cm remsor.
- Förvara i lufttät burk eller påse med lite bakplåtspapper mellan.
Serveringsförslag
- Passar som godis och snack när som.
- Även utmärkt att ta med ut på utflykt och vandring.
Varianter
- Du kan variera hallon och blanda eller ersätta med andra bär som blåbär, jordgubbar, mango eller liknande.
- Vill du ha ett sötare godis kan du tillsätta någon dl strösocker.
Tips
Detta blir inte samma som de sötare godisremmarna man kan köpa i affären utan mer ett naturgodis. Vill du göra hemgjorda godisremmar istället kan du prova godismarmelad med gelatin eller konfektmarmelad med fruktpektin och bre ut i en långpanna i 3-4 mm tjockt lager som du sedan låter stelna och skär eller klipper i remmar samt vänder i strösocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal