Ljus kola med farinsocker

Introduktion och förberedelse

Ljus kola med farinsocker, grädde och sirap.

Passar som godiskola inslagen i smörpapper till jul, fest, kalas, lördagsgodis eller annat tillfälle.

Man kan också ta annat mörkt socker istället för farinsocker som muscovado eller annat brunt råsocker socker. Enbart vanligt strösocker går också.

ca 100 ljusa kolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl farinsocker
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
  3. Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
  4. Rör i smöret på slutet.
  5. Bred ut kolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
  6. Låt kolan svalna.
  7. Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
  8. Slå in de ljusa kolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar eller cellofan.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28