Ljus kola med farinsocker

Ljus kola med farinsocker, grädde och sirap.

ca 100 ljusa kolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl farinsocker
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
  3. Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
  4. Rör i smöret på slutet.
  5. Bred ut kolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
  6. Låt kolan svalna.
  7. Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
  8. Slå in de ljusa kolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar eller cellofan.

Serveringsförslag

  • Passar som godiskola inslagen i smörpapper till jul, fest, kalas, lördagsgodis eller annat tillfälle.
  • Man kan också ta annat mörkt socker istället för farinsocker som muscovado eller annat brunt råsocker socker. Enbart vanligt strösocker går också.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-07