Ljus kola med farinsocker
Ljus kola med farinsocker, grädde och sirap.
Tillagning
- Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
- Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
- Rör i smöret på slutet.
- Bred ut kolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
- Låt kolan svalna.
- Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
- Slå in de ljusa kolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar eller cellofan.
Serveringsförslag
- Passar som godiskola inslagen i smörpapper till jul, fest, kalas, lördagsgodis eller annat tillfälle.
- Man kan också ta annat mörkt socker istället för farinsocker som muscovado eller annat brunt råsocker socker. Enbart vanligt strösocker går också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal