Smörkola

Introduktion och förberedelse

Koka egen smörkola eller gräddkola med äkta grädde, smör och sirap.

Passar som godis till fest, vardags eller som julkola.

Du behöver en termometer att hålla koll på kolan så att den kokar upp till 120 grader. Koktiden varierar med kastrull och hur hög värme man har på spisen.

Man kan också göra kulprovet för att kontrollera om kolan stelnar när den svalnar.

Slå in smörkolorna i smörpapper eller annat godispapper. Förvara i lufttät burk - gärna svalt.

Varianter

  • Nötkola - tillsätt 2 dl skållad och hackad mandel eller andra nötter på slutet.
  • Julkola - tillsätt julstämning.
  • Chokladkola - tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda kakaon med sockret först så blir det inga klumpar.
  • Lakritskola - tillsätt några tsk lakritspulver i kolasmeten.

128 kolor, smörkolor eller julkolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Rör ihop och koka allt utom smör i cirka 40-50 minuter på lite över medelvärme.
  2. Rör kolan ofta för grädden bränner lätt.
  3. Kolasmeten ska vara ca 120 grader varm - kolla med en stektermometer.
  4. Gör också kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar. Koka annars kolan några minuter till tills du kan göra kulprovet eller kolan är 120 grader.
  5. Tillsätt smöret på slutet så blir kolan blank.
  6. Bred ut kolasmeten i smord långpanna eller på bakplåtspapper, cirka 0,5 cm tjockt.
  7. Skär ut kolabitar, förslag är 16 diagonala snitt och 8 vågräta. Du kan också vänta tills kolan har svalnat och klippa ut kolabitar.
  8. Då får du ut 128 kolor.
  9. Låt kolan svalna, ta isär och slå ev. in kolorna i klippta små smörpapper.
E-mail
Medel: 4 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 44 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28