Smörkola

Introduktion och förberedelse

Smörkola är en lyxig kola kokt med extra mycket smör smaksatt med vaniljstång.

Serveringsförslag

Smörkola som passar till julgodis, fest och present men även till godis när som.

Tips

  • Du behöver helst en termometer att hålla koll på temperaturen. Man kan också göra kulprovet för att kontrollera när kolan kokat klart.
  • Klipp till rutor på 8x8 cm av bakplåtspapper eller annat godispapper att ha till att slå in kolorna i.
  • Kolorna kan du förvara inslagna i en burk i rumstemperatur. De håller flera månader.

Varianter

  • Vill du koka en vanlig kola utan så mycket smör kan du prova mitt grundrecept på kola. Där hittar du också förslag på smaksättningar och varianter.
  • Vanilj kan uteslutas.

Undvik grynig kola

  • Jag kokade kolan med lite glukossirap vilket minskar risken att kolan grynar och sockrar sig när den svalnar. Alternativ är att tillsätta några msk honung, någon tsk vinäger eller ättika för liknande effekt.
  • Efter du kokat upp kolan så ska du helst ej röra i den för att undvika att det kommer luft i kolan.
  • När du häller upp kolan så kan du skrapa ur botten och en bit upp på kantern med slickepott men undvik kolan längst upp längs kanten.
  • Grynig kola går bra att äta och är rätt gott men konsistensen är inte som mjuk kola.
  • Grynig kola kan du koka om. Smält sakta och rör då och då. Tillsätt 1 msk vit vinäger. Koka utan att röra till ca 132 grader för en seg god kola. Häll upp på bakplåtspapper på en plåt. Ta ej med kantskrap..

Supergoda kolor med smak av smör och vanilj.
Supergoda kolor med smak av smör och vanilj.

48 smörkolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl ljus sirap
  • 75 gram smör
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 krm salt
  • 2 msk glukossirap

Tillagning

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull på ca 3 liter.
  2. Tillsätt resterande ingredienser.
  3. Värm och rör till en jämn smet. Låt koka upp.
  4. Koka kolan på lite under medelvärme till 125 grader. Rör ej under tiden. När termometern nått 125 grader kan du försiktigt vända runt kolan och se till så att all kola nåt upp i 125 grader.
  5. För mig tog det 25 minuter att komma upp i 125 grader men tiden kan variera upp till 50 minuter beroende på kastrull och värme.
  6. Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Dropparna ska stelna och gå att rulla ihop till små fasta kolabollar. Smaka så det är önskad konsistens. Koka annars kolan vidare och gör provet igen.
  7. Häll ut kolasmeten i en smord djup form. Min form var en aluminiumform 15x20 cm med bakplåtspapper i botten och smorda kanter. Du kan även ta en 22x28 cm non-stick smord med smör.
  8. Låt svalna och stelna helt i rumstemperatur - det tar ca 5 timmar. Eller låt stå över natten.
  9. Skär längs kanten och stjälp upp kolan upp och ner på ett bakplåtspapper. Dra bort bakplåtspappret. Skär ut förslagsvis 8 stycken 2,5-3 cm breda längder med en stor kniv. Klipp isär kolan med sax i fyrkantiga bitar - förslagsvis varje längd i 6 kolor. Då får du ut 48 kolor.
  10. Slå in kolorna i bakplåtspapper klippta i rutor på ca 8x8 cm. Vik runt pappret och snurra försiktigt till ändarna.
  11. Smörkolorna förvaras i lufttät burk i rumstemperatur och håller några månader.
E-mail
Medel: 4 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-17

Tillbehör och liknande recept: