Smörkola

Koka egen smörkola eller gräddkola med äkta grädde, smör och sirap. Passar som godis till fest, vardags eller som julkola.

Du behöver en termometer att hålla koll på kolan så att den kokar upp till 120 grader. Koktiden varierar med kastrull och hur hög värme man har på spisen.

Man kan också göra kulprovet för att kontrollera om kolan stelnar när den svalnar.

Slå in smörkolorna i smörpapper eller annat godispapper. Förvara i lufttät burk - gärna svalt.

Varianter på kola:

  • Nötkola - tillsätt 2 dl skållad och hackad mandel eller andra nötter på slutet.
  • Julkola - tillsätt julstämning.
  • Chokladkola - tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda kakaon med sockret först så blir det inga klumpar.
  • Lakritskola - tillsätt några tsk lakritspulver i kolasmeten.

128 kolor, smörkolor eller julkolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Rör ihop och koka allt utom smör i cirka 40-50 minuter på lite över medelvärme.
  2. Rör kolan ofta för grädden bränner lätt.
  3. Kolasmeten ska vara ca 120 grader varm - kolla med en stektermometer.
  4. Gör också kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar. Koka annars kolan några minuter till tills du kan göra kulprovet eller kolan är 120 grader.
  5. Tillsätt smöret på slutet så blir kolan blank.
  6. Bred ut kolasmeten i smord långpanna eller på bakplåtspapper, cirka 0,5 cm tjockt.
  7. Skär ut kolabitar, förslag är 16 diagonala snitt och 8 vågräta. Du kan också vänta tills kolan har svalnat och klippa ut kolabitar.
  8. Då får du ut 128 kolor.
  9. Låt kolan svalna, ta isär och slå ev. in kolorna i klippta små smörpapper.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer