Lakritsfudge

Introduktion och förberedelse

Gör egen lakritsfudge - en smulig och lite grynig variant på lakritskola - en fudge smaksatt med lakritspulver.

Jag kokade den med smör, socker, mörk sirap, lakritspulver, grädde och mjölkchoklad.

Serveringsförslag

Passar som godis och fudge till vardags, utflykt, mys, lördagsgodis, jul, fest, smörgåsbord eller kalas.

Varianter

  • På slutet kan du strö över flingsalt, lakritsgranulat och/eller godisströssel, chokladströssel, hackad mandel eller krossade hasselnötter.
  • Rålakritspulver går också att ha i - enbart eller tillsammans med lakritspulver. Det är ofta mer ett granulat och då rör du i det på slutet så får du lite knapriga lakritsbitar i fudgen.
  • Istället för lakritspulver kan du ha några tsk lakritssirap, några droppar lakrits-arom eller hacka och röra ner annat lakritsgodis.

Papper eller formar

  • Du kan slå in kolorna i smörpapper. Jag slog in stora kolor som jag sedan skar i bitar till servering.
  • Fudgen kan också hällas upp att stelna i knäckformar.

40 bitar lakritsfudge

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl mörk sirap
  • 50 gram smör
  • 100 gram mjölkchoklad eller chokladpellets 55%
  • 3 msk lakritspulver ex. Kung Markatta

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en non-stick traktörpanna med hög kant. Koka upp och rör då och då så sockret löser sig.
  2. Koka tills temperaturen är 120 grader - kolla med termometer.
  3. Tillsätt smör under omrörning och koka i 2 minuter.
  4. Dela eller hacka chokladen.
  5. Ta av från värmen.
  6. Rör i choklad och lakritspulver. Rör några minuter tills chokladen smält och fudgen blivit lite fluffig.
  7. Det gör inget om det är lite klumpar med lakritspulver kvar tycker jag.
  8. Häll upp fudgen i en rektangulär form ca 20x30 cm med höga kanter - i storlek som en halv långpanna - klädd med bakplåtspapper. Eller i små knäckformar för individuella fugde.
  9. Skär upp lakritsfudgen med oljad kniv i den form du önskar - förslagsvis i tärningar eller gör som jag och skär i stora bitar som är lättare att slå in i smörpapper och man sedan kan dela vid servering.
E-mail
Medel: 3.5 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-14

Tillbehör och liknande recept:

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning Blandat julgodis på fat. Julgodis kan du muta tomten med. Eget...