Lakritsfudge
Gör egen lakritsfudge - en smulig och lite grynig variant på lakritskola - en fudge smaksatt med lakritspulver.
Jag kokade den med smör, socker, mörk sirap, lakritspulver, grädde och mjölkchoklad.
Tillagning
- Blanda socker, grädde och sirap i en non-stick traktörpanna med hög kant. Koka upp och rör då och då så sockret löser sig.
- Koka tills temperaturen är 120 grader - kolla med termometer.
- Tillsätt smör under omrörning och koka i 2 minuter.
- Dela eller hacka chokladen.
- Ta av från värmen.
- Rör i choklad och lakritspulver. Rör några minuter tills chokladen smält och fudgen blivit lite fluffig.
- Det gör inget om det är lite klumpar med lakritspulver kvar tycker jag.
- Häll upp fudgen i en rektangulär form ca 20x30 cm med höga kanter - i storlek som en halv långpanna - klädd med bakplåtspapper. Eller i små knäckformar för individuella fugde.
- Skär upp lakritsfudgen med oljad kniv i den form du önskar - förslagsvis i tärningar eller gör som jag och skär i stora bitar som är lättare att slå in i smörpapper och man sedan kan dela vid servering.
Serveringsförslag
Passar som godis och fudge till vardags, utflykt, mys, lördagsgodis, jul, fest, smörgåsbord eller kalas.
Varianter
- På slutet kan du strö över flingsalt, lakritsgranulat och/eller godisströssel, chokladströssel, hackad mandel eller krossade hasselnötter.
- Rålakritspulver går också att ha i - enbart eller tillsammans med lakritspulver. Det är ofta mer ett granulat och då rör du i det på slutet så får du lite knapriga lakritsbitar i fudgen.
- Istället för lakritspulver kan du ha några tsk lakritssirap, några droppar lakrits-arom eller hacka och röra ner annat lakritsgodis.
Papper eller formar
- Du kan slå in kolorna i smörpapper. Jag slog in stora kolor som jag sedan skar i bitar till servering.
- Fudgen kan också hällas upp att stelna i knäckformar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal