Lakritsfudge
Introduktion och förberedelse
Gör egen lakritsfudge - en smulig och lite grynig variant på lakritskola - en fudge smaksatt med lakritspulver.
Jag kokade den med smör, socker, mörk sirap, lakritspulver, grädde och mjölkchoklad.
Passar som godis och fudge till vardags, utflykt, mys, lördagsgodis, jul, fest, smörgåsbord eller kalas.
Varianter
- På slutet kan du strö över flingsalt och/eller godisströssel, chokladströssel, hackad mandel eller krossade hasselnötter.
- Istället för lakritspulver kan du ta några tsk lakritssirap, några droppar lakrits-arom eller hacka och röra ner annat lakritsgodis.
Papper eller formar
Du kan slå in kolorna i smörpapper. Jag slog in stora kolor som jag sedan skar i bitar till servering.
Fudgen kan också hällas upp att stelna i små knäckformar.
Tillagning
- Blanda socker, grädde och sirap i en non-stick traktörpanna med hög kant. Koka upp och rör då och då så sockret löser sig.
- Koka tills temperaturen är 120 grader - kolla med termometer.
- Tillsätt smör under omrörning och koka i 2 minuter.
- Dela eller hacka chokladen.
- Ta av från värmen.
- Rör i choklad och lakritspulver. Rör några minuter tills chokladen smält och fudgen blivit lite fluffig.
- Det gör inget om det är lite klumpar med lakritspulver kvar tycker jag.
- Häll upp fudgen i en rektangulär form ca 20x30 cm med höga kanter - i storlek som en halv långpanna - klädd med bakplåtspapper. Eller i små knäckformar för individuella fugde.
- Skär upp lakritsfudgen med oljad kniv i den form du önskar - förslagsvis i tärningar eller gör som jag och skär i stora bitar som är lättare att slå in i smörpapper och man sedan kan dela vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal