Nötkola

Introduktion och förberedelse

Koka egen nötkola. Gott med hasselnötter eller mandel i. Passar som godis eller julkola.

Hemkokt kola blir farligt gott med äkta grädde, smör och fina knapriga nötter.

Förvaring

Slå in kolorna i smörpapper eller liknande och förvara i lufttät burk.

När är kolan klar?

Koka kolan tills den stelnar i när den kallnar. Du kan kolla så den är klar med kulprovet. Då tar du lite kola och droppar i ett glas kallt vatten. Går den att forma till en fast liten kula - kola - så är den klar.

Varianter

Andra nötter som passar är hackade valnötter, pistage, cashewnötter eller paranötter. Eller blanda.

Gillar du lakrits kan du blanda i lakritsgranulat (Raw-lakrits).

Min julkola med nötter på fat
Min julkola med nötter. Klipp till smörpapper i rutor och slå in kolorna i.

ca 100 nötkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 2 dl skållad, hackad mandel eller hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
  3. Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
  4. Rör i smöret och nötterna på slutet.
  5. Bred ut kolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
  6. Låt nötkolan svalna.
  7. Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
  8. Slå in nötkolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar eller cellofan.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28