Nötkola

Koka egen nötkola. Gott med hasselnötter eller mandel i. Passar som godis eller julkola.

Hemkokt kola blir farligt gott med äkta grädde, smör och fina nötter. Slå in kolorna i smörpapper eller liknande och förvara i lufttät burk.

Koka kolan tills den stelnar i när den kallnar. Du kan kolla så den är klar med kulprovet. Då tar du lite kola och droppar i ett glas kallt vatten. Går den att forma till en fast liten kula - kola - så är den klar.

Andra nötter som passar är valnötter, pistage, cashewnötter eller paranötter. Eller blanda.

ca 100 nötkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 2 dl skållad, hackad mandel eller hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
  3. Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
  4. Rör i smöret och nötterna på slutet.
  5. Bred ut kolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
  6. Låt nötkolan svalna.
  7. Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
  8. Slå in nötkolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar eller cellofan.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.