Nötkola
Koka egen nötkola. Gott med hasselnötter eller mandel i. Passar som godis eller julkola.
Hemkokt kola blir farligt gott med äkta grädde, smör och fina knapriga nötter.
Tillagning
- Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
- Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
- Rör i smöret och nötterna på slutet.
- Bred ut kolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
- Låt nötkolan svalna.
- Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
- Slå in nötkolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar eller cellofan.
Förvaring
Slå in kolorna i smörpapper eller liknande och förvara i lufttät burk.
När är kolan klar?
Koka kolan tills den stelnar i när den kallnar. Du kan kolla så den är klar med kulprovet. Då tar du lite kola och droppar i ett glas kallt vatten. Går den att forma till en fast liten kula - kola - så är den klar.
Varianter
Andra nötter som passar är hackade valnötter, pistage, cashewnötter eller paranötter. Eller blanda.
Gillar du lakrits kan du blanda i lakritsgranulat (Raw-lakrits).
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal