Chokladgodis med fikon
Chokladgodis med fikon och mandel serverade i små pappersformar.
En lite mer vuxen variant på favoriten chokladkrisp som görs med puffat ris.
Tillagning
- Skålla och hacka mandel grovt om du ej köpt skalad mandel eller mandelspån.
- Skär bort det hårda blomfästet på fikonen. Skär fikonen i små bitar.
- Förbered en bricka med små pappersformar.
- Hacka chokladen och lägg i en bunke.
- Tillsätt honung.
- Smält chokladen genom att sätta bunken i en kastrull med sjudande vatten samt röra då och då.
- Vänd i mandel och fikon.
- Fördela chokladsmeten med en tsk i pappersformarna.
- Låt stå att svalna och stelna i ca 4 timmar i rumstemperatur.
- Godisen är klart att servera. Förvaras i lufttät burk i rumstemperatur.
Serveringsförslag
Passar till kaffet, som julgodis, till fest på buffé eller när som.
Varianter
- Byt fikon mot annan torkad frukt som dadlar eller aprikoser.
- Byt mandlar mot andra nötter som valnötter, hasselnötter, pistache eller pekan.
- Byt mörk choklad mot ljus choklad eller blanda.
- Du kan köpa färdig skållad eller flagad mandel eller skålla och skala egen mandel.
- Tillsätt puffat ris eller cornflakes.
Tips
Det finns chokladknappar som är smidiga att smälta och ej behövs hackas innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal