Rocky road

Introduktion och förberedelse

Min variant på Rocky road godis med smält choklad, jordnötter, marshmallows, kola, kex och vit choklad.

Serveringsförslag

Passar som godis när som men speciellt som julgodis.

Varianter

Grunden i Rocky road är choklad, jordnötter och marshmallows. Kex, kola och vit choklad som jag hade i nedan recept är valfritt att ha i.

  • Du kan ta mörk 70% choklad, ljusare 50% choklad eller mjölkchoklad efter tycke. Eller blanda som jag gjorde.
  • Minimarshmallows kan bytas mot stora marshmallows - skär dem då i mindre bitar.
  • Som kola kan du valfri mjuk kola som Dumlekola, Werthers, Riesen eller Plopp.
  • Jordnötter kan bytas mot nötblandning, valnötter, pistage, hasselnötter, cashew eller pekannötter.
  • Digestivekex kan uteslutas eller bytas mot Mariekex, Brago eller andra valfri söta kex eller kakor.
  • Man kan även ha kokosflakes, russin, tranbär, tärnat fikon eller dadlar. Eller vänd i bitar av valfritt godis eller annat sött. Exempelvis hackad lakrits, Marianne, Daim, Bounty, After Eight, tärnad nougat, tärnad mandelmassa, syltat apelsinskal, maraschinokörsbär osv.
  • Förutom choklad, jordnötter och marshmallows är kokosflakes och körsbär vanliga ingredienser i Australien. I England är det vanligt med torkad frukt och kex. I USA är det vanligt med valnötter eller mandel.
  • Smält choklad kan bytas mot chokladfudge.

Överkurs

Vill du ha en blank och fin choklad som håller sig fin längre tid så kan du temperera chokladen. Smält då chokladen till 48°C. Låt chokladen svalna och rör då och då tills den är 28°C. Värm sedan upp igen till 30°C.

Rocky road gör du genom att blanda smält choklad med jordnötter och marshmallows. Jag hade även i mjuk kola och Digestivekex men det är valfritt.
Rocky road gör du genom att blanda smält choklad med jordnötter och marshmallows. Jag hade även i mjuk kola och Digestivekex samt garnerade med vit choklad men det är valfritt.

24 stora bitar Rocky road eller 48 små bitar, 1 form 20x28 cm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 20 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad 50% eller 70%, hackad eller som chokladpellets
  • 300 gram mjölkchoklad, hackad eller som chokladpellets
  • 3 dl minimarshmallows eller vanliga marshmallows skurna i bitar, 70 gram
  • 2,5 dl salta jordnötter, 150 gram
  • 200 gram mjuk kola som Werthers, Dumlekola eller liknande (valfritt)
  • 8 Digestivekex (valfritt)
  • 75 gram vit choklad (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka chokladen eller använd chokladpellets. Smält 2/3 av chokladen i en bunke i sjudande hett vattenbad eller försiktigt i mikron 20 sekunder i taget och rör då och då med slickepott. När chokladen smält så tar du av den från värmen. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält helt.
  2. Vänd i marshmallows, kola och jordnötter. Använder du hel mjuk kola ex. Werthers så klipp den i bitar. Använder du stora marshmallows så skär dem i bitar.
  3. Bryt sönder kexen i bitar och vänd i dem.
  4. Ta fram en form på ca 20x28 cm och lägg bakplåtspapper i botten.
  5. Bred ut chokladblandningen till ett jämnt lager ca 2-3 cm tjockt.
  6. Hacka den vita chokladen eller använd chokladpellets. Smält i mikro eller över hett vattenbad.
  7. För över chokladen i en spritspåse och ringla över vit choklad i valfritt mönster förslasvis zick-zack eller virvlar.
  8. Låt stelna i rumstemperatur i 5 timmar eller över natten. Eller ställ i kylen att stelna i 2 timmar.
  9. Ta upp chokladen ur formen. Lägg på en skärbräda.
  10. Skär chokladen i rutor. Förslagsvis 6x4 rader till 24 rutor.
  11. Du kan även halvera de stora bitarna till två bitar vardera till 48 mindre mumsbitar.
  12. Förvara med bakplåtspapper mellan i lufttät burk.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-01

Tillbehör och liknande recept: