Konjakstryffel
Introduktion och förberedelse
Lättgjord konjakstryffel av mörk choklad, nougat, grädde och smör som du smaksätter med lagrad konjak.
Enkla och snabba chokladtryfflar.
Serveringsförslag
Passar som jultryffel eller till dessert, godis (ej till barn), till avec och kaffet.
Val av konjak
- Välj gärna en lagrad konjak som VO, VSOP eller XO men det går också bra med yngre trestjärning konjak.
- Eller byt konjak mot annan lagrad brandy eller sprit som Calvados eller whisky; likör med apelsinsmak eller körsbärssmak.
Val av choklad
- Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad om du vill göra en billigare och ljusare tryffel.
- Finast och godast blir tryfflarna med finare 70% choklad som förslagsvis Lindt eller Valrhona.

Tillagning
- Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
- Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
- Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
- Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
- Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
- RUNDA TRYFFLAR: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
- SPRITSADE TRYFFLAR: Fyll smeten i spritspåse och spritsa ut små toppar - noisetter - på ett bakplåtspapper och pudra med kakao och låt stelna i rumstemperatur.
- I FORMAR: Spritsa och fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal