Konjakstryffel

Lättgjord konjakstryffel av mörk choklad, nougat, grädde och smör som du smaksätter med lagrad konjak.

Enkla och snabba chokladtryfflar.

35 konjakstryfflar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram mörk fin choklad ca 70% kakao
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos (valfritt)
  • 1 cl lagrad konjak
  • 125 gram nougat
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
  4. Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
  5. Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
  6. RUNDA TRYFFLAR: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
  7. SPRITSADE TRYFFLAR: Fyll smeten i spritspåse och spritsa ut små toppar - noisetter - på ett bakplåtspapper och pudra med kakao och låt stelna i rumstemperatur.
  8. I FORMAR: Spritsa och fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.

Serveringsförslag

Passar som jultryffel eller till dessert, godis (ej till barn), till avec och kaffet.

Val av konjak

  • Välj gärna en lagrad konjak som VO, VSOP eller XO men det går också bra med yngre trestjärning konjak.
  • Eller byt konjak mot annan lagrad brandy eller sprit som Calvados eller whisky; likör med apelsinsmak eller körsbärssmak.

Val av choklad

  • Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad om du vill göra en billigare och ljusare tryffel.
  • Finast och godast blir tryfflarna med finare 70% choklad som förslagsvis Lindt eller Valrhona.

Chokladtryfflarna är bara att blanda ihop och rulla till små bollar i lagom mumsbitar samt vända i kakao så blir de rustikt lyxiga.
Chokladtryfflarna är bara att blanda ihop och rulla till små bollar i lagom mumsbitar samt vända i kakao så blir de rustikt lyxiga.

E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-09