Konjakstryffel
Lättgjord konjakstryffel av mörk choklad, nougat, grädde och smör som du smaksätter med lagrad konjak.
Enkla och snabba chokladtryfflar.
Tillagning
- Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
- Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
- Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
- Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
- Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
- RUNDA TRYFFLAR: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
- SPRITSADE TRYFFLAR: Fyll smeten i spritspåse och spritsa ut små toppar - noisetter - på ett bakplåtspapper och pudra med kakao och låt stelna i rumstemperatur.
- I FORMAR: Spritsa och fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
Serveringsförslag
Passar som jultryffel eller till dessert, godis (ej till barn), till avec och kaffet.
Val av konjak
- Välj gärna en lagrad konjak som VO, VSOP eller XO men det går också bra med yngre trestjärning konjak.
- Eller byt konjak mot annan lagrad brandy eller sprit som Calvados eller whisky; likör med apelsinsmak eller körsbärssmak.
Val av choklad
- Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad om du vill göra en billigare och ljusare tryffel.
- Finast och godast blir tryfflarna med finare 70% choklad som förslagsvis Lindt eller Valrhona.
Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal