Konjakstryffel

Introduktion och förberedelse

Lättgjord konjakstryffel av mörk choklad, nougat, grädde och smör som du smaksätter med lagrad konjak.

Enkla och snabba chokladtryfflar som passar som jultryffel eller till dessert, godis (ej till barn), till avec och kaffet.

Val av konjak

Välj gärna en lagrad konjak som VO, VSOP eller XO men det går också bra med yngre trestjärning konjak. Eller byt konjak mot annan lagrad brandy eller sprit som Calvados eller whisky; likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak.

Val av choklad

Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad om du vill göra en billigare och ljusare tryffel.

Finast och godast blir tryfflarna med finare 70% choklad som Lindt eller Valrhona.

ca 30-40 konjakstryfflar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram mörk fin choklad ca 70% kakao
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos (valfritt)
  • 1 cl lagrad konjak
  • 125 gram nougat
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
  4. Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
  5. Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
  6. RUNDA TRYFFLAR: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
  7. SPRITSADE TRYFFLAR: Fyll smeten i spritspåse och spritsa ut små toppar - noisetter - på ett bakplåtspapper och pudra med kakao och låt stelna i rumstemperatur.
  8. I FORMAR: Spritsa och fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.