Marsipanlimpa med nougat

Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat. Ett enkelt, snabbt och genialiskt gott godis med marsipan till jul, påsk eller när som.

Fyll och forma masipanen till en limpa, pensla med choklad och skär ut marsipangodisar. Nougatfyllning gillar jag.

Pensla eller ringla över mörk, ljus eller vit choklad. Garnera marsipanlimpan med hackade nötter som hasselnötter, valnötter, pistage eller valnötter.

Kokosflingor är också snyggt och gott. Röda och gröna cocktailbär passar också till marsipangodis.

Andra goda fyllningar är russin marinerade i rom över natten; syltade körsbär; hackade dadlar och torkade fikon.

2 marsipanlimpor, ca 30-40 marsipangodisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram marsipan
  • 100 gram nougat
  • 50 gram ljus eller mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 0,5 dl flagad mandel
  • 0,5 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en liten kastrull eller panna under omrörning. Sätt åt sidan.
  2. Tryck ut marsipanen till ett 0,5 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred.
  3. Skär nougaten i 1x1 cm tärningar. Lägg dem i mitten på marsipanen i tät lång rad.
  4. Vänd upp marsipanen runt nougaten och tryck ihop skarven upp till.
  5. Vänd på marsipanrullen och placera den på ett bakplåtspapper.
  6. Bryt ljus eller mörk choklad i bitar och lägg i en bunke.
  7. Bryt vit choklad och lägg i en bunke.
  8. Smält chokladen genom att sätta ner bunken i sjudande vatten i en kastrull eller panna med höga kanter under omrörning eller mikra på full effekt i en halv minut åt gången och sedan röra om med en slickepott.
  9. Pensla rullen med ett tjockt lager ljus eller mörk choklad runt om.
  10. Skeda eller ringla över vit choklad i snett mönster.
  11. Strö över rostad flagad mandel samt placera ut hasselnötter så att de fastnar i chokladen.
  12. Låt chokladen på marsipanlimpan stelna i rumsvärme.
  13. Innan servering så skär du bort överbliven choklad längs kanterna och skär sedan marsipanlimpan i sneda ca 1,5 cm breda bitar.
  14. Lägg upp marsipangodiset på fat och servera. Eller förvara inslaget i smörpapper i en burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept