Marsipanlimpa med nougat

Introduktion och förberedelse

Marsipanlimpa eller marsipanstubbe är ett marsipangodis med nougatfyllning.

Ett enkelt, snabbt och genialiskt gott godis.

Fyll och forma marsipanen till en limpa, pensla med choklad och skär ut marsipangodisar. Nougatfyllning gillar jag. Pensla eller ringla över mörk, ljus eller vit choklad.

Jag garnerade med hackade hasselnötter och mandel.

Serveringsförslag

  • Passar till jul - kallas då julstubbe - men också till påsk som påskstubbe.  
  • Lätt att göra till många på fest att ha till kaffet efter maten som tryffel eller på kaffebordet på en buffé. 

Varianter

  • Du kan såklart toppa chokladen med andra nötter som valnötter, pistage eller paranötter.  
  • Vidare passar rostade kokosflingor eller kokosflakes. 
  • Torkad hackad frukt som aprikos, fikon, dadlar eller plommon.  
  • Krossad godis som Marianne, polkagrisar, saltlakrits eller nonstop osv.
  • Röda och gröna cocktailbär passar också - speciellt till jul.
  • Syltat apelsinskal är ett annat förslag för dig som gillar choklad och apelsin. 
  • Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.
  • Vill du ha blank choklad som håller sig fin längre tid så kan du temperera chokladen. Detta gäller mest fin choklad. 

Marsipanlimpan serverad till jul som julstubbe
Marsipanlimpan serverad till jul som julstubbe skuren i bitar.

30 portioner, 2 marsipanlimpor, ca 30 marsipangodisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram marsipan
  • 100 gram nougat
  • 50 gram ljus eller mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 0,5 dl flagad mandel
  • 0,5 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en liten kastrull eller panna under omrörning. Sätt åt sidan.
  2. Tryck ut marsipanen till ett 0,5 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred.
  3. Skär nougaten i 1x1 cm tärningar. Lägg dem i mitten på marsipanen i tät lång rad.
  4. Vänd upp marsipanen runt nougaten och tryck ihop skarven upp till.
  5. Vänd på marsipanrullen och placera den på ett bakplåtspapper.
  6. Bryt ljus eller mörk choklad i bitar och lägg i en bunke.
  7. Bryt vit choklad och lägg i en bunke.
  8. Smält chokladen genom att sätta ner bunken i sjudande vatten i en kastrull eller panna med höga kanter under omrörning eller mikra på full effekt i en halv minut åt gången och sedan röra om med en slickepott.
  9. Pensla rullen med ett tjockt lager ljus eller mörk choklad runt om.
  10. Skeda eller ringla över vit choklad i snett mönster.
  11. Strö över rostad flagad mandel samt placera ut hasselnötter så att de fastnar i chokladen.
  12. Låt chokladen på marsipanlimpan stelna i rumsvärme.
  13. Innan servering så skär du bort överbliven choklad längs kanterna och skär sedan marsipanlimpan i sneda ca 1,5 cm breda bitar.
  14. Lägg upp marsipangodiset på fat och servera. Eller förvara inslaget i smörpapper i en burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-29