Chokladdoppade dadlar med kokos
Introduktion och förberedelse
Chokladdoppade dadlar med kokos är ett lättlagat gott godis.
Dadlarna passar som godis till vardags, fest, påsk, julbord, till avec efter maten, present eller buffé.
Val av dadlar
- Dadlar med kärnan kvar skär du ett snitt i och kärnar ur.
- Det finns extra fina irakiska dadlar om du hittar det.
Tips
Du behöver tandpetare att sätta i dadlarna för att doppa dem.
Här har jag gjort lite snabbtemperering av den smälta chokladen. Överkurs är annars att temperera chokladen får du extra blank och fin choklad.
Varianter
- Du kan ta valfri choklad som fin mörkare Valrhona, Lindt, Odense 55% eller liknande. Även ljusare choklad som 50% eller mjölkchoklad blir gott.
- Istället för kokosflingor kan du ta kokosflakes eller hackade nötter som hasselnötter, mandel eller pistage.
- Gott är även att vända dadlar i lakritspulver, fylla med hasselnötter och rulla i kaka- och kanel; eller fylla med pekannötter.

Tillagning
- Kärna ur dadlarna om de ej redan är det genom att skära ett snitt på sidan på dadlarna och ta ur kärnan.
- Hacka chokladen eller använd chokladpellets. Smält 2/3 av chokladen i en bunke i sjudande hett vattenbad eller försiktigt i mikron lite i taget och rör då och då med slickepott. När chokladen smält så tar du av från värmen och rör i resten av chokladen samt rör tills den smält helt.
- Sprid ut kokos på en tallrik. Förbered en bricka med bakplåtspapper att lägga dadlarna på senare.
- Sätt i en tandpetare i varje dadel.
- Doppa en dadel i taget i chokladen och sedan i kokos. Lägg att svalna och stelna i rumstemperatur på en bricka med bakplåtspapper.
- När chokladen stelnat är dadlarna är klara att servera. Förvara i burk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal