Chokladdoppade dadlar med kokos
Chokladdoppade dadlar med kokos är ett lättlagat gott godis.
Dadlarna passar som godis till vardags, fest, påsk, julbord, till avec efter maten, present eller buffé.
Tillagning
- Kärna ur dadlarna om de ej redan är det genom att skära ett snitt på sidan på dadlarna och ta ur kärnan.
- Hacka chokladen eller använd chokladpellets. Smält 2/3 av chokladen i en bunke i sjudande hett vattenbad eller försiktigt i mikron lite i taget och rör då och då med slickepott. När chokladen smält så tar du av från värmen och rör i resten av chokladen samt rör tills den smält helt.
- Sprid ut kokos på en tallrik. Förbered en bricka med bakplåtspapper att lägga dadlarna på senare.
- Sätt i en tandpetare i varje dadel.
- Doppa en dadel i taget i chokladen och sedan i kokos. Lägg att svalna och stelna i rumstemperatur på en bricka med bakplåtspapper.
- När chokladen stelnat är dadlarna är klara att servera. Förvara i burk.
Val av dadlar
- Dadlar med kärnan kvar skär du ett snitt i och kärnar ur.
- Det finns extra fina irakiska dadlar om du hittar det.
Tips
Du behöver tandpetare att sätta i dadlarna för att doppa dem.
Här har jag gjort lite snabbtemperering av den smälta chokladen. Överkurs är annars att temperera chokladen får du extra blank och fin choklad.
Varianter
- Du kan ta valfri choklad som fin mörkare Valrhona, Lindt, Odense 55% eller liknande. Även ljusare choklad som 50% eller mjölkchoklad blir gott.
- Istället för kokosflingor kan du ta kokosflakes eller hackade nötter som hasselnötter, mandel eller pistage.
- Gott är även att vända dadlar i lakritspulver, fylla med hasselnötter och rulla i kaka- och kanel; eller fylla med pekannötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal