Chokladfudge

Introduktion och förberedelse

Chokladfudge kokt med mjölk, lite grädde, smör och socker samt kakao istället för choklad.

Fudge är en variant på kola men är smulig och sockrig i konsistensen och inte segt som kola.

Du kan slå in chokladfudgen som godis i små smörpapper eller annat fint glansigt papper.

Variant

  • Vill du koka fudge riktigt choklad och mer smör kan du prova denna variant här.
  • På slutet innan fudgen stelnat kan du trycka fast garnering som Rocky Road av förslagsvis 1 dl nötter som jordnötter (salta eller osaltade), pekannötter, hasselnötter, pistagenötter och/eller 1 dl hackade marshmallows eller minimarshmallows.

25 stora bitar eller 50 små bitar chokladfudge

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 7 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk, standard
  • 1,5 dl kakao
  • 50 gram smör
  • 1 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Blanda mjölk, grädde, socker, salt och kakao i en kastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning. Låt koka i ca 30-60 minuter till en kolasmet.
  2. Använd gärna en termometer och koka fudgen tills den är 120 grader. Gör gärna kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kula är det klart.
  3. Tillsätt vaniljsocker och smör samt rör tills kolasmeten svalnat och tjocknat något.
  4. Olja en form, ca 20x30 cm, med en smaklös olja typ solrosolja (ej olivolja som ju smakar rätt mycket) och häll i chokladfudgen. Bred ut fudgen och låt svalna. Ställ i kylen över natten.
  5. Skär chokladfudgen i små rutor med en oljad kniv. Lättast är att stjälpa upp kolan när den stelnat på ett smörpapper och skära rutor.
  6. Om du vill kan du slå in chokladfudgen i fina små godispapper eller smörpapper.
E-mail
Medel: 4.4 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-23