Chokladfudge
Chokladfudge kokt med mjölk, lite grädde, smör och socker samt kakao istället för choklad.
Fudge är en variant på kola men är smulig och sockrig i konsistensen och inte segt som kola.
Du kan slå in chokladfudgen som godis i små smörpapper eller annat fint glansigt papper.
Tillagning
- Blanda mjölk, grädde, socker, salt och kakao i en kastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning. Låt koka i ca 30-60 minuter till en kolasmet.
- Använd gärna en termometer och koka fudgen tills den är 120 grader. Gör gärna kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kula är det klart.
- Tillsätt vaniljsocker och smör samt rör tills kolasmeten svalnat och tjocknat något.
- Olja en form, ca 20x30 cm, med en smaklös olja typ solrosolja (ej olivolja som ju smakar rätt mycket) och häll i chokladfudgen. Bred ut fudgen och låt svalna. Ställ i kylen över natten.
- Skär chokladfudgen i små rutor med en oljad kniv. Lättast är att stjälpa upp kolan när den stelnat på ett smörpapper och skära rutor.
- Om du vill kan du slå in chokladfudgen i fina små godispapper eller smörpapper.
Variant
- Vill du koka fudge riktigt choklad och mer smör kan du prova denna variant här.
- På slutet innan fudgen stelnat kan du göra en variant på Rocky road och trycka fast förslagsvis 1 dl nötter som salta jordnötter, pekannötter, hasselnötter och/eller pistagenötter samt vidare 1 dl minimarshmallows och en 1 påse dumlekola eller annan mjuk kola.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal