Tiffin
Tiffin är ett slags godis, chokladkonfekt eller chokladrutor med choklad, kex, russin, cocktailbär och mandel.
Tiffin bakas ej i ugn utan tillagas i kastrull i vilken man gör ett lager fyllning och ett lager smält choklad som får stelna i en form för att sedan skäras i små rutor.
Tillagning
- Lägg russin i blöt i apelsinjuicen i ca 15 minuter.
- Smörj kanterna på en non-stick fyrkantig form ca 18x18 cm. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten.
- Hacka all ljus och mörk choklad. Krossa Digestivekex till grova smulor. Skär cocktailbär i mindre bitar. Rosta flagad mandel i en torr panna.
- Mät upp smör och sirap i en kastrull.
- Tillsätt mörk och ljus choklad och smält försiktigt på låg värme. Rör då och då.
- Vänd i Digestivekex, russin och juice, cocktailbär samt mandel. Rör om till en röra.
- Fördela röran i ett jämnt lager i botten på formen.
- GLASYR: Mät upp 2/3 av den hackade mörka chokladen i en bunke. Tillsätt smöret. Värm vatten så det sjuder i en vid kastrull där bunken går ner. Sätt bunken över vattnet och smält chokladen samt smöret. Rör då och då.
- Tillsätt resten av chokladen och rör tills det smält. Ta av från värmen.
- Bred ut chokladglasyren över fyllningen i formen i ett jämnt lager.
- Låt kallna och stelna helt i rumsvärme i ca 5 timmar.
- Ta upp tiffin på en skärbräda och skär i rutor med en vass kniv. Förslagsvis i 5x5 rader till 25 bitar, ca 3-4 cm breda rutor. Eller dela i ytterligare vardera två bitar till 50 stycken mindre mumsbitar.
- Tiffin är klar att servera. Förvara i rumstemperatur i en burk med lock och med bakplåtspapper mellan lagren.
Serveringsförslag
Passar som till fika eller efter maten med kaffe eller espresso. Eller ta med på utflykt.
Varianter
- Apelsinjuice kan bytas mot apelsinlikör, kaffelikör, konjak, calvados, glögg, portvin, madeira, punsch eller rom.
- Flagad mandel kan bytas mot hackad mandel med eller utan skal. Eller andra hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller pistage. Eller blanda.
- Annan torkad frukt som passar i är fikon, dadlar, aprikoser, tranbär, äppelringar, ananas eller mango.
- Gillar du kokos kan du ha i kokosflakes.
- Pumpakärnor passar också i.
- Tillsätt bitar av tärnad kola eller Dumle. Samt vidare marschmallows för godis mer likt Rocky Road.
- Byt en del av chokladen mot nougat.
Tips
- Du kan göra mönster i chokladen innan den smält med en gaffel eller rippla över vit smält choklad i mönster eller strö över riven vit choklad. Eller garnera med guldpulver eller liknande.
- Istället för att hacka choklad kan du köpa chokladpellets.
- Desto godare choklad du använder ju godare blir din tiffin. Förslag är Lindt, Valrhona eller annan fin choklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal