Knäckklubbor

Knäckklubbor eller knäckstrutar. Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.

Du behöver bakplåtspapper, tejp samt 10 pinnar till klubborna. Som pinnar kan man använda ätpinnar i trä delade på mitten eller delade små grillspett av trä.

Gillar du mandel så kan du tillsätta det till knäckklubborna.

20 knäckklubbor knäckstrutar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl sirap, ljus
  • 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered först strutarna av bakplåtspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6x8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna.
  2. Gör knäcken: Blanda alla ingredienser utom nötter i en järngryta, stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
  3. Koka knäcken och rör då och då. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
  5. Tryck ner en pinne 2-3 cm i varje knäckstrut.
  6. Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och ev. pappret innan du serverar knäckklubborna.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept