Knäckklubbor
Knäckklubbor eller knäckstrutar. Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.
Tillagning
- Förbered först strutarna av bakplåtspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6x8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna.
- Gör knäcken: Blanda alla ingredienser utom nötter i en järngryta, stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
- Koka knäcken och rör då och då. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
- Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
- Tryck ner en pinne 2-3 cm i varje knäckstrut.
- Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och ev. pappret innan du serverar knäckklubborna.
Tips
- Du behöver bakplåtspapper, tejp samt 10 pinnar till klubborna. Kolla först så tejpen fäster på bakplåtspappret annars byt tejp, tejpa ett helt varv eller använd gem - eller prova med smörgåspapper eller smörpapper. Vissa bakplåtspapper fäster inte vanlig tejp så bra på.
- Som pinnar kan man använda smala ätpinnar i trä eller delade små grillspett av trä.
- Gillar du mandel så kan du tillsätta det till knäckklubborna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal