Friterad ostronskivling

Friterad ostronskivling tempura-style blir knaprig och mycket god.

4 portioner friterad ostronskivling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 2 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 300 gram ostronskivling eller ostronmussling
  • 1-2 liter frityrolja

Tillagning

  1. Rensa svampen och dra isär den i bitar.
  2. Blanda äggulor, vetemjöl och vätska i en stor bunke till en klumpfri smet.
  3. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  4. Vänd runt svampen i bunken med frityrsmet.
  5. Lägg några bitar svamp i taget i oljan, ca 1/3 - annars svalnar oljan för fort - ha max värme på.
  6. Fritera 2-3 minuter till en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  7. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten av svampen.
  8. Servera ostronskivlingen nyfriterad till det du önskar. Se tips ovan.
Ostronskivling eller ostronmussling på skärbräda passar utmärkt att fritera.
Ostronskivling eller ostronmussling på skärbräda passar utmärkt att fritera.
Ingredienser: äggulor, vetemjöl och vichyvatten till frityrsmeten - tempuran; samt rensad ostronskivling i bitar.
Ingredienser: äggulor, vetemjöl och vichyvatten till frityrsmeten - tempuran; samt rensad ostronskivling i bitar.
Tempurasmeten vispas ihop precis innan du ska fritera.
Tempurasmeten vispas ihop precis innan du ska fritera.
Svampen vänds i tempurasmeten och friteras sedan lite i taget.
Svampen vänds i tempurasmeten och friteras sedan lite i taget.
Fritera lite i taget i fritös eller kastrull i frityrolja 180 grader.
Fritera lite i taget i fritös eller kastrull i frityrolja 180 grader.
Efter ca 2 minuter när svampen fått fin färg är den klar.
Efter ca 2 minuter när svampen fått fin färg är den klar.
Lägg upp svampen på en tallrik med hushållspapper efter hand och låt rinna av. Servera sedan direkt.
Lägg upp svampen på en tallrik med hushållspapper efter hand och låt rinna av. Servera sedan direkt.
Friterad ostronskivling serverad med risotto, picklad polkabeta, tärnad tomat och parmesan.
Friterad ostronskivling serverad med risotto, picklad polkabeta, tärnad tomat och parmesan.

Serveringsförslag

Varianter

Förutom ostronskivling kan du fritera annan matsvamp på samma vis. Vidare blanda med blomkål i buketter; broccoli i buketter; paprika i bitar, lökringar osv.

Fritös eller kastrull

  • Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
  • Alternativ är en kastrull och då behöver du en hålslev samt termometer samt vidare ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.

Varianter

  • Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
  • Extra knaprig yta får du om du vänder en extra gång i en tallrik med panko - japanskt ströbröd innan fritering.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02