Struvor

Baka och fritera hemmagjorda struvor med struvjärn. En struva är ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader. Vänds sedan i strösocker till servering.

Först värms struvjärnet i fettet, sedan doppas det i smeten som fastnar på järnet, sedan friteras det några sekunder tills du kan trä av struvan och sedan friteras klart i kokosfettet. På så vis kan du fritera många struvor åt gången.

20 st struvor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grädde och mjölk blandat, hälften av varje
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 0,5 kg kokosfett

Tillagning

  1. Rör och blanda ihop ägg, mjölk och grädde i en skål.
  2. Blanda i mjölet samt sockret.
  3. Rör till en jämn smet.
  4. Låt gärna struvsmeten stå och svälla någon timme.
  5. Hetta upp kokosfettet i en kastrull (gärna med lock att lägga på vid brand). Fettet ska vara 180 grader. Du kan prova att droppa i någon droppe struvsmet - pyser det och smeten blir brun på någon halvminut så är fettet varmt nog. Sänk gärna värmen så att fettet inte blir för varmt.
  6. Värm struvjärnet i kokosfettet.
  7. Doppa det varma järnet upp till kanten på struvjärnet. Doppar du för långt så fastnar struvorna runt järnet.
  8. Vänta några sekunder och sätt struvjärnet med smeten att fritera i fettet i ca 1-2 minuter tills struvan fått fin färg.
  9. Ta upp järnet och lossa struvan försiktigt med en gaffel samt lägg på smörpapper.
  10. Vänd struvan i strösocker på en tallrik.
  11. Värm järnet igen och fortsätt göra struvor tills smeten är slut.
  12. Lägg upp struvorna och servera dem.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept