Struvor
Hur du friterar hemgjorda struvor med struvjärn. En struva är ett friterat bakverk som vänds i strösocker.
En struva har formen av en julstjärna som den får av ett struvjärn.
Tillagning
- Rör och blanda ihop ägg, mjölk och grädde i en skål.
- Blanda i mjölet samt sockret.
- Rör till en jämn smet.
- Låt gärna struvsmeten stå och svälla någon timme.
- Hetta upp kokosfettet i en kastrull (gärna med lock att lägga på vid brand). Fettet ska vara 180 grader. Du kan prova att droppa i någon droppe struvsmet - pyser det och smeten blir brun på någon halvminut så är fettet varmt nog. Sänk gärna värmen så att fettet inte blir för varmt.
- Värm struvjärnet i kokosfettet.
- Doppa det varma järnet upp till kanten på struvjärnet. Doppar du för långt så fastnar struvorna runt järnet.
- Vänta några sekunder och sätt struvjärnet med smeten att fritera i fettet i ca 1-2 minuter tills struvan fått fin färg.
- Ta upp järnet och lossa struvan försiktigt med en gaffel samt lägg på smörpapper.
- Vänd struvan i strösocker på en tallrik.
- Värm järnet igen och fortsätt göra struvor tills smeten är slut.
- Lägg upp struvorna och servera dem.
Tips att fritera fler struvor i taget
Först värms kokosfett till 180 grader, sedan värms struvjärnet i fettet och doppas i smeten som då fastnar på järnet.
Sedan friteras struvan på järnet några sekunder tills den stelnat så du kan trä av struvan. Då friteras den ytterligare några minuter till fin färg. På så vis kan du fritera många struvor åt gången.
Serveringsförslag
- Passar till jul och julbord.
- Struvorna vänds i strösocker till servering.
Du behöver
- Du behöver en kastrull med lock och termometer eller fritös att fritera i.
- Vidare ett järn för struvor - struvjärn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal