Struvor

Introduktion och förberedelse för fritering

Baka och fritera hemmagjorda struvor med struvjärn. En struva är ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader. Vänds sedan i strösocker till servering.

Först värms struvjärnet i fettet, sedan doppas det i smeten som fastnar på järnet, sedan friteras det några sekunder tills du kan trä av struvan och sedan friteras klart i kokosfettet. På så vis kan du fritera många struvor åt gången.

20 st struvor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grädde och mjölk blandat, hälften av varje
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 0,5 kg kokosfett

Tillagning

  1. Rör och blanda ihop ägg, mjölk och grädde i en skål.
  2. Blanda i mjölet samt sockret.
  3. Rör till en jämn smet.
  4. Låt gärna struvsmeten stå och svälla någon timme.
  5. Hetta upp kokosfettet i en kastrull (gärna med lock att lägga på vid brand). Fettet ska vara 180 grader. Du kan prova att droppa i någon droppe struvsmet - pyser det och smeten blir brun på någon halvminut så är fettet varmt nog. Sänk gärna värmen så att fettet inte blir för varmt.
  6. Värm struvjärnet i kokosfettet.
  7. Doppa det varma järnet upp till kanten på struvjärnet. Doppar du för långt så fastnar struvorna runt järnet.
  8. Vänta några sekunder och sätt struvjärnet med smeten att fritera i fettet i ca 1-2 minuter tills struvan fått fin färg.
  9. Ta upp järnet och lossa struvan försiktigt med en gaffel samt lägg på smörpapper.
  10. Vänd struvan i strösocker på en tallrik.
  11. Värm järnet igen och fortsätt göra struvor tills smeten är slut.
  12. Lägg upp struvorna och servera dem.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.