Empanadas

Introduktion och förberedelse

Min variant på empanadas som är en slags fyllda piroger eller degknyten. Här med inspiration från Chile och förslag på fyllning med köttfärs eller vegofärs.

Fyllningen kan dubbleras om du vill ha extra mycket kött i - se till att de går att vika ihop bara. Man kan också bara ta enbart köttfyllning och utesluta kokt ägg och oliver.

Serveringsförslag

  • Till empanadas kan man ha tomatsalsa, chilisås som sriracha eller röd chimichurri samt en grönsallad.
  • Empanadasen kan garneras med färsk koriander eller bladpersilja vid servering.
  • Passar som förrätt, matiga tilltugg, till buffé eller som lätt middag eller lunch med sallad och dipp. Eller till en soppa.
  • Vidare kan man ha dem med kalla till utflykt eller picknick.

Varianter

  • "Pino" kallas fyllningen i Chilenska empanadas. I mitt recept har jag med nötfärs, lök och paprika. Vidare är det vanligt att man lägger med skivade oliver och skivat eller hackat kokt ägg men det är valfritt.
  • Det finns många av varianter på Empanadas med olika deg, tillagning och fyllning beroende på familjerecept och ursprung från Galicien i Spanien; Chile, Argentina, Colombia i Sydamerika samt från Filippinerna.
  • Några andra förslag att fylla med är med hackad fräst spenat, tärnad skinka, riven ost, tonfisk, räkor, stekt hackad fisk som torsk eller stuvad majs.
  • Vanligt är också dryga ut fyllningen med tärnad kokt kall potatis.
  • Vill du ha vegetarisk fyllning så är mitt tips att byta ut nötfärsen mot en vegofärs som förslagsvis Anamma formbar sojafärs.
  • Du kan dubbla receptet om du vill baka fler empanadas. De går utmärkt att frysa in.

Friterade empanadas

Istället för att baka empanadas i ugnen kan du fritera några i taget i frityrolja på 180 grader i några minuter tills de har fin färg. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av. Låt svalna något innan servering.

Se till att du ej har någon luft kvar i mitten och att du viker ihop kanterna noga - gärna omlott - så empanadasen är täta vid friteringen.

Argentinsk fyllning

Man kan också göra en mer Argentisk fyllning med mer kryddor och mindre mängd lök.

Ett förslag är att man fräser 250 gram nötfärs i 1 msk majsolja samt en hackad gul lök, 1 tsk socker, 1/2 tsk svartpeppar, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk salt, 1 krm spiskummin, 1 krm kanel, 1/2 krm mald muskotnöt och 1/2 krm mald nejlika. Vidare kan man blanda i 1 dl kokt tärnad potatis när detta kallnat. Valfritt är sedan att lägga med några russin (1/2 dl russin totalt), någen skiva grön oliv samt en liten bit eller skiva kokt ägg.

Utkavling av degen

Tips när du ska baka och kavla ut degen är att ha en utstickare på runt 8,5 cm, en kavel och en liten tallrik med diameter på ca 17,5 cm för att kavla ut lika stora rundlar av degen.

Rundlar av degen kavlade jag ut till 17,5 cm i diameter och ca 3 mm tjocklek - detta är dock ett förslag och valfritt.


4 portioner, 12 empanadas

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • FYLLNING: 250 gram nötfärs (eller vegofärs)
  • 1,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 krm spiskummin
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 krm svartpeppar
  • DEG: 6 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 100 gram mjukt smör eller margarin
  • 1,5 - 2 dl vatten
  • 1 äggula
  • 1 ägg till pensling vid bakning
  • EXTRA FYLLNING: 2 hårdkokta ägg
  • 1 dl russin
  • 7-14 svarta oliver

Tillagning

  1. FYLLNING: Skala och hacka löken samt vitlöken. Fräs i 15 minuter på medelvärme utan att få färg i smör och olivolja.
  2. Tillsätt köttfärsen samt salt, socker, svartpeppar, paprika, spiskummin och chiliflakes.
  3. Låt steka på låg värme i 30 minuter under lock medan du gör degen. Rör då och då. Tillsätt någon dl vatten efter några minuter så köttet ej steker torrt.
  4. ÖVRIG FYLLNING: Koka ägg till hårdkokta ägg i ca 12 minuter. Skölj kallt. Skala och hacka. Förbered och kärna ur oliver samt skiva eller grovhacka dem. De kan också behållas hela om de är små. Ta fram russin.
  5. DEG: Blanda äggula, vetemjöl, salt, mjukt smör och hälften av vattnet till en deg i en degbunke. Tillsätt mer vatten efterhand till en fast deg.
  6. Täck över och låt degen vila minst 20 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  8. UTKAVLING: Kavla ut på mjölat bakbord till rundlar på ca 3 mm tjocklek och 17,5 cm i diameter. Tips är att först kavla ut halva degen till ca 1 cm tjocklek. Ta sedan ut rundlar med en utstickare eller glasburk på ca 8,5 cm. Kavla sedan ut dessa vidare en och en till ca 17,5 cm diameter. Lägg över på ett fat och täck över med en bakhandduk efter hand. Mjöla lite mellan varje.
  9. FYLL OCH VIK IHOP: Fyll varje rundel med 1,5 msk av fyllningen i mitten. Lägg med en skiva eller tsk hackat ägg, en liten oliv eller skivad eller hackad oliv. Samt 3-4 russin om du vill det i varje.
  10. Vik ihop degen med fyllningen till en halvmåne och kläm ihop kanterna. Om du vill kan du pensla kanterna med lite uppvispat ägg eller vatten så fäster de ihop lite bättre. Se till att det inte är någon luft kvar. Du kan vika kanterna på olika vis - lite i taget så den överlappar sig själv - överkurs är i ett mönster. Man kan också trycka ihop kanterna med en gaffel.
  11. Kanten måste vara helt tät och ingen luft får finnas kvar om du ska fritera empanadas. Ska du laga dem i ugnen så går det bra ändå.
  12. Upprepa med resten av degen. Lägg över empandas efterhand på en bricka eller plåt med bakplåtspapper.
  13. Pensla dem med uppvispat ägg.
  14. Grädda i 8-10 minuter i övre delen av ugnen tills de har fin färg.
  15. Låt svalna något på galler innan servering.
  16. Kan serveras varma eller kalla. Kan frysas in.
  17. Goda som de är eller med en tomatsalsa, chilisås som sriracha eller röd chimichurri att dippa i samt en grönsallad. 
  18. Empanadasen kan även garneras med färsk koriander eller bladpersilja vid servering. 
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25

Liknande recept: