Lökringar
Lökringar friterade i frityrsmet blir goda och billiga att garnera med samt att ha som tillbehör.
Tillagning
- Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt sedan äggvita, vatten eller öl och vispa hastigt ihop till en slät smet.
- Värm oljan i en fritös eller kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan.
- Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
- Fritera några lökringar i taget - förslagsvis 1/3 - i 180 grader i ca 2 minuter tills de fått färg. Ta upp lökringarna och låt dem rinna av några sekunder på hushållspapper.
- Servera lökringarna varma.
Serveringsförslag
Passar till det mesta som hamburgare, kötträtter, planka, biff, lax, kyckling, grönsaker osv.
Tänk på säkerheten
Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
Överbliven olja
Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal