Lökringar

Lökringar friterade i frityrsmet. Goda och billiga att garnera med på toppen samt att ha som tillbehör till det mesta som hamburgare, kötträtter, planka, biff, fisk, kyckling, grönsaker osv.

6-8 portioner lökringar, ca 20 styck

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 större gula lökar
  • ca 1 liter rapsolja eller solrosolja att fritera i
  • Frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Tillsätt sedan vatten och vispa till en slät smet.
  3. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner den i frityrsmeten.
  4. Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
  5. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa annars om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  6. Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
  7. Fritera några lökringar i taget i 180 grader i 2-3 minuter tills de fått färg och vänd dem sedan. Använd helst en slev eller stekpincett metall - ej plast (då oljan är väldigt varm). Ta upp lökringarna och låt dem rinna av några sekunder på hushållspapper.
  8. Servera lökringarna varma.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer