Lökringar

Introduktion och förberedelse för fritering

Lökringar friterade i frityrsmet blir goda och billiga att garnera med samt att ha som tillbehör.

Serveringsförslag

Passar till det mesta som hamburgare, kötträtter, planka, biff, lax, kyckling, grönsaker osv.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

6 portioner lökringar, ca 20 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 större gula lökar
  • ca 1 liter rapsolja eller solrosolja att fritera i
  • FRITYRSMET: 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,25 dl ljus öl, vichyvatten eller vanligt vatten, kallt
  • 1 äggvita

Tillagning

  1. Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Tillsätt sedan äggvita, vatten eller öl och vispa hastigt ihop till en slät smet.
  4. Värm oljan i en fritös eller kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan.
  5. Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
  6. Fritera några lökringar i taget - förslagsvis 1/3 - i 180 grader i ca 2 minuter tills de fått färg. Ta upp lökringarna och låt dem rinna av några sekunder på hushållspapper.
  7. Servera lökringarna varma.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02