Tempura med panko

Introduktion och förberedelse för fritering

Tempura med panko - friterade knapriga grönsaker och fisk med dip.

Serveringsförslag

Servera med klibbigt ris som sushiris samt ljus japansk soja eller dipp bredvid.

Val av ingredienser

  • Blanda gärna olika sorters fisk som 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta till nedan recept.
  • Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
  • Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

Kastrull eller fritös

Använd en kastrull att fritera i. Se till att den har lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld. En fritös går såklart också fint.

Dippsås

Gott är att blanda en specialdipp till tempuran.

Ett förslag är att ta 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.

Alternativ är att bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.

Att dricka till

  • Till tempura är ett lätt kylt vitt fruktigt vin ex. Gewurtztraminer eller en lätt kyld torr fino scherry.
  • Varm sake - japanskt risvin - passar också bra. Serveringstemperatur för fin saké är runt 37 °C.
  • Sen passar även kall ljus lageröl eller en smakrik IPA till tempuran.

4 portioner tempura med panko

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 3 dl panko japanskt ströbröd
  • 400 gram fisk som torsk, lax och/eller rödspätta
  • 200 gram gröna bönor, delade
  • 200 gram champinjoner, halverade eller hela små
  • 200 gram zucchini, tunna skivor
  • 200 gram äggplanta, halverad, tunna skivor
  • 1 liter majsolja
  • 1 dl japansk ljus soja till dippsås
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin till dippsås
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris (sushiris eller annat klibbigt ris)
  • 4 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Förbered och skär grönsakerna i bitar. Lägg upp på en bricka.
  3. Skär fisken i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg på ett fat. Torka fisken torr med hushållspapper.
  4. Blanda dippsås om du vill ha det till (eller ta bara soja).
  5. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten till en lös smet.
  6. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  7. Lägg upp panko (ströbrödet) i en stor skål.
  8. Torka av fiskbitarna och vänd i frityrsmet.
  9. Vänd sedan i panko.
  10. Lägg några bitar i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  11. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  12. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten av fisken och grönsakerna.
  13. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 336 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16