Friterat fläsk i sötsur sås

En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.
Servera med klibbigt asiatiskt ris ex. jasminris.
Ett snyggt sätta att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.

4 portioner friterat fläsk i sötsur sås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré, kotlett eller stekfläsk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äggvitor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl maizena
  • 1 liter vegetabilisk matolja att fritera i
  • 2 röda paprikor
  • 1 halv färsk ananas (går också bra med burkananas i skivor)
  • 2 gula lökar
  • 2 msk matolja
  • Sötsur sås: 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 0,5 huvud isbergssallad

Tillagning

  1. Skär fläsket i sneda tunna stimlor. Lägg i en skål.
  2. Knäck i två äggvitor, tillsätt maizena, salt och peppar samt pressad vitlök. Rör om och sätt åt sidan.
  3. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  4. Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
  6. Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
  7. Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna i lite olja.
  8. Lägg över in en skål efter hand.
  9. Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då. Sätt åt sidan.
  10. Dags att fritera: Några ord om säkerhet först: Se till att ha ett lock eller plåt i närheten att täcka över med om olyckan skulle vara framme. Försök inte släcka brinnande olja med vatten då exploderar det.
  11. Häll 1 liter matolja i en kastrull eller wok och hetta upp till ca 180 grader (använd termometer). Prova ev. att fritera en brödbit.
  12. Förbered en bricka eller fat med lite hushållspapper under.
  13. Fritera några ca 10-15 bitar fläsk i taget i oljan i ca 5 minuter tills fläsket antagit en rödbrun färg. Dra gärna isär bitarna efter halva taget då de lätt fastnar ihop.
  14. Lägg upp det friterade fläsket att rinna av.
  15. När du friterat allt så sätt kastrullen med oljan åt sidan och låt svalna. Den kan du sila och använda fler gånger.
  16. Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
  17. Vid servering så blandar du den sötsura såsen med grönsakerna och fläsket samt servera direkt med ex. jasminris. Lägg ev. upp det sötsura fläsket med grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer