Friterat fläsk i sötsur sås
Fritera fläsk och blanda med sötsur sås med lök, ananas och paprika. Gott att laga med fläsk som stekfläsk, kotlett, sidfläsk eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också.
Tillagning
- Skär fläsket i sneda tunna strimlor - likt små stavar. Lägg i en skål.
- Knäck i två äggvitor, tillsätt maizena, salt och peppar samt pressad vitlök. Rör om och sätt åt sidan.
- Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
- Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
- Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
- Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna i lite olja.
- Lägg över in en skål efter hand.
- Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då. Sätt åt sidan.
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Dags att fritera: Några ord om säkerhet först: Se till att ha ett lock eller plåt i närheten att täcka över med om olyckan skulle vara framme. Försök inte släcka brinnande olja med vatten då exploderar det.
- Häll 1 liter matolja i en kastrull eller wok och hetta upp till ca 180 grader (använd termometer). Prova gärna att fritera en brödbit. En frityrmaskin går också bra att använda såklart.
- Förbered en bricka eller fat med lite hushållspapper under.
- Fritera några ca 10-15 bitar fläsk i taget i oljan i ca 5 minuter tills fläsket antagit en rödbrun färg. Dra gärna isär bitarna efter halva taget då de lätt fastnar ihop.
- Lägg upp det friterade fläsket att rinna av på brickan med papper.
- När du friterat allt så sätt kastrullen med oljan åt sidan och låt svalna. Oljan kan du sila och använda fler gånger. Frityrolja slängs på återvinningsstation och hälls ej i vasken.
- Plocka och skölj motsvarande fyra stora fina blad isbergssallad.
- Vid servering så blandar du den sötsura såsen och fläsket med grönsakerna i en stor kastrull eller wok. Är det ej varmt längre så värm upp det.
- Lägg förslagsvis upp det sötsura fläsket med grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad som jag gjorde på bilden.
- Servera med ris som jasminris.
Serveringsförslag
- Servera med klibbigt asiatiskt ris som jasminris.
- Ett sätt att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.
Uppskattat näringsvärde per portion: 403 kcal