Friterat fläsk i sötsur sås

Introduktion och förberedelse för fritering

Fritera fläsk och blanda med sötsur sås med lök, ananas och paprika. Gott att laga med fläsk som stekfläsk, kotlett, sidfläsk eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också.

Serveringsförslag

  • Servera med klibbigt asiatiskt ris som jasminris.
  • Ett sätt att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.

Friterat fläsk i en sötsur sås.
Friterat fläsk i en sötsur sås blandad med lite grönsaker som bitar av gul lök, röd paprika och färsk ananas. Isbergssalladsblad är fint till samt jasminris.

4 portioner friterat fläsk i sötsur sås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskkarré, sidfläsk, kotlett eller stekfläsk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äggvitor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl maizenastärkelse
  • 1 liter vegetabilisk matolja, frityrolja, att fritera i
  • 2 röda paprikor
  • 1 halv färsk ananas (går också bra med burkananas i skivor)
  • 2 gula lökar
  • 2 msk matolja
  • SÖTSUR SÅS: 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • TILLBEHÖR: 0,5 huvud isbergssallad
  • 4 portioner kokt asiatiskt ris som jasminris

Tillagning

  1. Skär fläsket i sneda tunna strimlor - likt små stavar. Lägg i en skål.
  2. Knäck i två äggvitor, tillsätt maizena, salt och peppar samt pressad vitlök. Rör om och sätt åt sidan.
  3. Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
  4. Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
  5. Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
  6. Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna i lite olja.
  7. Lägg över in en skål efter hand.
  8. Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då. Sätt åt sidan.
  9. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  10. Dags att fritera: Några ord om säkerhet först: Se till att ha ett lock eller plåt i närheten att täcka över med om olyckan skulle vara framme. Försök inte släcka brinnande olja med vatten då exploderar det.
  11. Häll 1 liter matolja i en kastrull eller wok och hetta upp till ca 180 grader (använd termometer). Prova gärna att fritera en brödbit. En frityrmaskin går också bra att använda såklart.
  12. Förbered en bricka eller fat med lite hushållspapper under.
  13. Fritera några ca 10-15 bitar fläsk i taget i oljan i ca 5 minuter tills fläsket antagit en rödbrun färg. Dra gärna isär bitarna efter halva taget då de lätt fastnar ihop.
  14. Lägg upp det friterade fläsket att rinna av på brickan med papper.
  15. När du friterat allt så sätt kastrullen med oljan åt sidan och låt svalna. Oljan kan du sila och använda fler gånger. Frityrolja slängs på återvinningsstation och hälls ej i vasken.
  16. Plocka och skölj motsvarande fyra stora fina blad isbergssallad.
  17. Vid servering så blandar du den sötsura såsen och fläsket med grönsakerna i en stor kastrull eller wok. Är det ej varmt längre så värm upp det.
  18. Lägg förslagsvis upp det sötsura fläsket med grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad som jag gjorde på bilden.
  19. Servera med ris som jasminris.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 403 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-09