Friterat fläsk i sötsur sås

En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.
Servera med klibbigt asiatiskt ris ex. jasminris.
Ett snyggt sätta att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.

4 portioner friterat fläsk i sötsur sås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré, kotlett eller stekfläsk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äggvitor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl maizena
  • 1 liter vegetabilisk matolja att fritera i
  • 2 röda paprikor
  • 1 halv färsk ananas (går också bra med burkananas i skivor)
  • 2 gula lökar
  • 2 msk matolja
  • Sötsur sås: 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 0,5 huvud isbergssallad

Tillagning

  1. Skär fläsket i sneda tunna stimlor. Lägg i en skål.
  2. Knäck i två äggvitor, tillsätt maizena, salt och peppar samt pressad vitlök. Rör om och sätt åt sidan.
  3. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  4. Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
  6. Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
  7. Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna i lite olja.
  8. Lägg över in en skål efter hand.
  9. Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då. Sätt åt sidan.
  10. Dags att fritera: Några ord om säkerhet först: Se till att ha ett lock eller plåt i närheten att täcka över med om olyckan skulle vara framme. Försök inte släcka brinnande olja med vatten då exploderar det.
  11. Häll 1 liter matolja i en kastrull eller wok och hetta upp till ca 180 grader (använd termometer). Prova ev. att fritera en brödbit.
  12. Förbered en bricka eller fat med lite hushållspapper under.
  13. Fritera några ca 10-15 bitar fläsk i taget i oljan i ca 5 minuter tills fläsket antagit en rödbrun färg. Dra gärna isär bitarna efter halva taget då de lätt fastnar ihop.
  14. Lägg upp det friterade fläsket att rinna av.
  15. När du friterat allt så sätt kastrullen med oljan åt sidan och låt svalna. Den kan du sila och använda fler gånger.
  16. Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
  17. Vid servering så blandar du den sötsura såsen med grönsakerna och fläsket samt servera direkt med ex. jasminris. Lägg ev. upp det sötsura fläsket med grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer