Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor

Introduktion och förberedelse

Fyll pitabröd, tacos eller tortillabröd med panerad fisk, guacamole, grönsaker och bönor. Ett slags fiskpita eller fisktacos med inspiration från Mexico.

I Mexiko serveras ofta panerad stekt eller friterad fisk med guacamole och bönor i tacos, majstortillas, vetetortillas eller pitabröd som alternativ till kött - då fisk är billigare antar jag.

Du kan också fritera fisken i matolja istället för att steka den. Här har jag räknat två pitabröd per portion.

Du kan baka egna pitabröd eller köpa färdiga - köp då frysta pitabröd. Vill du laga samma rätt fast med köttfärs så blir det också gott.

Man kan ha texmex-tillbehör eller mexikanska såser och tillbehör till - här har jag skrivit om mexikansk streetfood med hemgjorda majstortillas och annat gott som passar.

Andra förslag som passar i pitabröden är hemgjord chilisås eller Sriracha, tomatsalsa Pico de Gallo, mangosalsa, majs, riven ost med mera.

4 portioner panerad fisk i pita

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk som torsk, alaska pollock eller plattfisk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 burk röda bönor
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 burk majs
  • 20 gram isbergssallad (valfritt)
  • 150 gram grönsallad
  • 2 tomater i tärningar
  • 10 cm gurka i tärningar
  • 1 burk stark tomatsalsa i tex mex stil
  • 8 pitabröd
  • Guacamole avokadoröra: 1 avokado
  • 0,5 röd paprika
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl gräddfil
  • Extra: 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Skär fisken i 16 små munsbitar (2 till varje bröd).
  2. Torka dem och panera dem först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet.
  3. Stek gyllene i smör, olja eller margarin ca 4 minuter på varje sida. Sänk ev. värmen så de ej bränns. De kan också friteras i rapsolja.
  4. Gör i ordning hackad lök, skivad tomat, majs, salsa, sallad, guacamole och sköljda bönor.
  5. Guacamole: Skär avokado i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Eller kör i mixer. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  6. Duka fram alltihop på fat och i skålar.
  7. Låt alla fylla bröden med grönsaker - förslagvis sallad, guacamole, chilisås, tomater, bönor, gurka och valfria grönsaker; sedan fisk och toppa med mer guacamole, chilisås och färsk hackad persilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.