Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor

Fyll pitabröd med panerad fisk, guacamole, grönsaker och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där serveras ofta panerad stekt eller friterad fisk med guacamole och bönor i tacos, majstortillas, vetetortillas eller pitabröd som alternativ till kött.

Du kan också fritera fisken i matolja istället för att steka den. Här har jag räknat två pitabröd per portion. Du kan baka egna pitabröd eller köpa färdiga - de frysta är klart bäst. Man kan ha texmex-tillbehör eller mexikanska såser och tillbehör till - här har jag skrivit om mexikansk streetfood med hemgjorda majstortillas och annat gott som passar. Andra förslag som passar i pitabröden är hemgjord chilisås eller Sriracha, tomatsalsa Pico de Gallo, mangosalsa, majs, riven ost med mera.

4 portioner panerad fisk i pita

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk som torsk, alaska pollock eller plattfisk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 burk röda bönor
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 burk majs
  • 20 gram isbergssallad (valfritt)
  • 150 gram grönsallad
  • 2 tomater i tärningar
  • 10 cm gurka i tärningar
  • 1 burk stark tomatsalsa i tex mex stil
  • 8 pitabröd
  • Guacamole avokadoröra: 1 avokado
  • 0,5 röd paprika
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl gräddfil
  • Extra: 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Skär fisken i 16 små munsbitar (2 till varje bröd).
  2. Torka dem och panera dem först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet.
  3. Stek gyllene i smör, olja eller margarin ca 4 minuter på varje sida. Sänk ev. värmen så de ej bränns. De kan också friteras i rapsolja.
  4. Gör i ordning hackad lök, skivad tomat, majs, salsa, sallad, guacamole och sköljda bönor.
  5. Guacamole: Skär avokado i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Eller kör i mixer. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  6. Duka fram alltihop på fat och i skålar.
  7. Låt alla fylla bröden med grönsaker - förslagvis sallad, guacamole, chilisås, tomater, bönor, gurka och valfria grönsaker; sedan fisk och toppa med mer guacamole, chilisås och färsk hackad persilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer