Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor

Fyll pitabröd med panerad fisk, guacamole, grönsaker och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där serveras ofta panerad stekt eller friterad fisk med guacamole och bönor i tacos, majstortillas, vetetortillas eller pitabröd som alternativ till kött.

Du kan också fritera fisken i matolja istället för att steka den. Här har jag räknat två pitabröd per portion. Du kan baka egna pitabröd eller köpa färdiga - de frysta är klart bäst. Man kan ha texmex-tillbehör eller mexikanska såser och tillbehör till - här har jag skrivit om mexikansk streetfood med hemgjorda majstortillas och annat gott som passar. Andra förslag som passar i pitabröden är hemgjord chilisås eller Sriracha, tomatsalsa Pico de Gallo, mangosalsa, majs, riven ost med mera.

4 portioner panerad fisk i pita

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk som torsk, alaska pollock eller plattfisk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 burk röda bönor
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 burk majs
  • 20 gram isbergssallad (valfritt)
  • 150 gram grönsallad
  • 2 tomater i tärningar
  • 10 cm gurka i tärningar
  • 1 burk stark tomatsalsa i tex mex stil
  • 8 pitabröd
  • Guacamole avokadoröra: 1 avokado
  • 0,5 röd paprika
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl gräddfil
  • Extra: 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Skär fisken i 16 små munsbitar (2 till varje bröd).
  2. Torka dem och panera dem först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet.
  3. Stek gyllene i smör, olja eller margarin ca 4 minuter på varje sida. Sänk ev. värmen så de ej bränns. De kan också friteras i rapsolja.
  4. Gör i ordning hackad lök, skivad tomat, majs, salsa, sallad, guacamole och sköljda bönor.
  5. Guacamole: Skär avokado i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Eller kör i mixer. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  6. Duka fram alltihop på fat och i skålar.
  7. Låt alla fylla bröden med grönsaker - förslagvis sallad, guacamole, chilisås, tomater, bönor, gurka och valfria grönsaker; sedan fisk och toppa med mer guacamole, chilisås och färsk hackad persilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer