Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor

Fyll pitabröd med panerad fisk, guacamole, grönsaker och bönor. Ett slags fiskpita med inspiration från Mexico. Där serveras ofta panerad stekt eller friterad fisk med guacamole och bönor i tacos, majstortillas, vetetortillas eller pitabröd som alternativ till kött.

Du kan också fritera fisken i matolja istället för att steka den. Här har jag räknat två pitabröd per portion.

Du kan baka egna pitabröd eller köpa färdiga - köp då frysta pitabröd. Vill du laga samma rätt fast med köttfärs så blir det också gott.

Man kan ha texmex-tillbehör eller mexikanska såser och tillbehör till - här har jag skrivit om mexikansk streetfood med hemgjorda majstortillas och annat gott som passar. Andra förslag som passar i pitabröden är hemgjord chilisås eller Sriracha, tomatsalsa Pico de Gallo, mangosalsa, majs, riven ost med mera.

4 portioner panerad fisk i pita

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk som torsk, alaska pollock eller plattfisk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 burk röda bönor
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 burk majs
  • 20 gram isbergssallad (valfritt)
  • 150 gram grönsallad
  • 2 tomater i tärningar
  • 10 cm gurka i tärningar
  • 1 burk stark tomatsalsa i tex mex stil
  • 8 pitabröd
  • Guacamole avokadoröra: 1 avokado
  • 0,5 röd paprika
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl gräddfil
  • Extra: 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Skär fisken i 16 små munsbitar (2 till varje bröd).
  2. Torka dem och panera dem först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet.
  3. Stek gyllene i smör, olja eller margarin ca 4 minuter på varje sida. Sänk ev. värmen så de ej bränns. De kan också friteras i rapsolja.
  4. Gör i ordning hackad lök, skivad tomat, majs, salsa, sallad, guacamole och sköljda bönor.
  5. Guacamole: Skär avokado i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Eller kör i mixer. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  6. Duka fram alltihop på fat och i skålar.
  7. Låt alla fylla bröden med grönsaker - förslagvis sallad, guacamole, chilisås, tomater, bönor, gurka och valfria grönsaker; sedan fisk och toppa med mer guacamole, chilisås och färsk hackad persilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept