Tempura

Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip på japanskt vis.

Servera med japanskt nykokt ris samt ljus japansk soja att ha som dipp bredvid.

Vad kan man servera som tempura:

  • Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
  • Blanda gärna olika sorters fisk ex. 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta.
  • Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.

Fler tips för att lyckas med tempura:

  • Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
  • Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
  • Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
  • Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.

Vad passar att dricka till tempura?

Till tempura är ett lätt kylt vitt fruktigt vin ex. Gewurtztraminer, en lätt kyld torr fino scherry eller varm sake (japanskt risvin). Serveringstemperatur för fin saké är runt 37 °C.

4 portioner tempura

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 dl maizenamjöl, majsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 400 gram fisk som torsk, lax och/eller rödspätta
  • 200 gram gröna bönor, delade
  • 200 gram champinjoner, halverade eller hela små
  • 200 gram zucchini, tunna skivor
  • 200 gram äggplanta, halverad, tunna skivor
  • 1 liter majsolja
  • Dippsås: 1 dl japansk ljus soja
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris (sushiris eller annat klibbigt ris)
  • 4 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Förbered och skär grönsakerna i bitar. Lägg upp på en bricka.
  3. Skär fisken i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg på ett fat. Torka fisken torr med hushållspapper.
  4. Blanda dippsås av soja och mirin om du vill ha det till (eller ta bara soja).
  5. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten till en lös smet.
  6. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  7. Torka av fiskbitarna och vänd i frityrsmet.
  8. Lägg några bitar i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  9. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  10. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten av fisken och grönsakerna.
  11. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer