Friterade gröna bönor

Friterade gröna bönor eller haricots verts i frityrsmet blir knapriga och goda.

4 portioner friterade gröna bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram gröna bönor eller haricots verts
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,25 dl kall ljus lageröl, vichyvatten eller vanligt kallt vatten
  • 1 äggvita
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 liter frityrolja att fritera i

Tillagning

  1. Skär bort fula ändar på bönorna.
  2. Förbered och värm olja att fritera i. Använd en fritös eller stor kastrull med lock tillgängligt, stektermometer samt en hålslev.
  3. Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmeten blandas precis innan du friterar.
  4. Vänd ner bönorna i frityrsmeten.
  5. Fritera några bitar i taget i oljan - förslagsvis 1/3 i taget.
  6. Ta upp efter ca 2 minuter då de fått färg.
  7. Lägg på en tallrik med lite hushållspapper efter hand att rinna av.
  8. Servera så fort det går. Det är godast nyfriterat.
Ingredienser till frityrsmeten är äggvita, vetemjöl, bakpulver och kall ljus öl, vichyvatten eller vanligt vatten.
Ingredienser till frityrsmeten är äggvita, vetemjöl, bakpulver och kall ljus öl, vichyvatten eller vanligt vatten.
Vänd bönorna i frityrsmeten och fritera några i taget.
Vänd bönorna i frityrsmeten och fritera några i taget.
Bönorna friteras ljust bruna några i taget.
Bönorna friteras ljust bruna några i taget.

Serveringsförslag

  • Gott som grönsakstillbehör till det mesta förslagsvis indisk mat och på buffé.
  • Lägg som topping på bowls, nudlar, ramensoppa eller till risotto.
  • Servera med kokt sushi ris med ljus japansk soja som dipp.
  • Gott att dippa i ljus japansk soja, Dim sum-sås, sweet chilisås eller liknande.
  • Passar även som garnering likt lökringar planka, i burgare, steaksandwich och på kötträtter med mera.

Varianter

  • Extra överkurs är att doppa lätt i en tallrik med panko - japanskt ströbröd - efter man doppat i frityrsmeten.
  • En variant på frityrsmet är tempura som också passar att fritera det mesta i.

Fritös eller kastrull

  • Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
  • Alternativ är en kastrull och då behöver du en hålslev samt termometer samt vidare ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02

Tillbehör och liknande: