Friterade gröna bönor
Friterade gröna bönor eller haricots verts i frityrsmet blir knapriga och goda.
Tillagning
- Skär bort fula ändar på bönorna.
- Förbered och värm olja att fritera i. Använd en fritös eller stor kastrull med lock tillgängligt, stektermometer samt en hålslev.
- Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmeten blandas precis innan du friterar.
- Vänd ner bönorna i frityrsmeten.
- Fritera några bitar i taget i oljan - förslagsvis 1/3 i taget.
- Ta upp efter ca 2 minuter då de fått färg.
- Lägg på en tallrik med lite hushållspapper efter hand att rinna av.
- Servera så fort det går. Det är godast nyfriterat.
Serveringsförslag
- Gott som grönsakstillbehör till det mesta förslagsvis indisk mat och på buffé.
- Lägg som topping på bowls, nudlar, ramensoppa eller till risotto.
- Servera med kokt sushi ris med ljus japansk soja som dipp.
- Gott att dippa i ljus japansk soja, Dim sum-sås, sweet chilisås eller liknande.
- Passar även som garnering likt lökringar på planka, i burgare, steaksandwich och på kötträtter med mera.
Varianter
- Extra överkurs är att doppa lätt i en tallrik med panko - japanskt ströbröd - efter man doppat i frityrsmeten.
- En variant på frityrsmet är tempura som också passar att fritera det mesta i.
Fritös eller kastrull
- Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
- Alternativ är en kastrull och då behöver du en hålslev samt termometer samt vidare ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.
Tänk på säkerheten
Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
Överbliven olja
Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.
Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal