Friterad kyckling
Friterad kyckling i delar som först marineras och sedan vänds i panering samt friteras knaprig och saftig på amerikanskt soul food vis.
Kycklingen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.
Tillagning
- Stycka kycklingen i grova bitar. Förslagsvis skär bort lår och dela i två delar. Skär ut bröstet och dela i 2-3 delar. Skär bort vingarna. Lägg i en bunke.
- Blanda paprikapulver, grovmalen svartpeppar, vitlökspulver, oregano och cayennepeppar i en liten skål.
- Tillsätt mjöl, grädde och ägg till kycklingen. Tillsätt hälften av kryddblandningen. Blanda runt och täck över. Ställ i kylen i minst en timme. Kan förberedas och stå i kylen över natten.
- Blanda den torra paneringen av vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, grovt krossad cornflakes, salt och samt resten av kryddblandningen i en stor skål.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Häll av marinaden från kycklingen i ett durkslag.
- Värm olja till 180 grader. Använd en fritös. Man kan även fritera i en kastrull med lock. Kontrollera temperaturen med en termometer.
- Fritera några bitar i taget i 4-8 minuter tills de har fin färg. Ta förslagsvis 2-4 bitar i taget och välj de som är samma storlek samtidigt som lårbitar, bröst och vingar för sig. Lägg över efterhand till en ugnsplåt eller ugnsform.
- Värm på den friterade kycklingen så den blir helt genomstekt i ugnen i 10 minuter. Hit kan du förbereda och hålla varm fram till servering.
- Lägg upp kycklingbitarna på fat eller tallrik och servera med valfria tillbehör samt rikligt med servetter.
Serveringsförslag
- Vi serverade kycklingen till sötpotatismos, picklad gurka med chili samt chipotlemajonnäs.
- Glöm ej rikligt med servetter om du vill äta kycklingen med händerna.
- Andra förslag som tillbehör är coleslaw, pommes frites, sötpotatispommes, potatismos med chili, majskolv med mera.
Tips
- Du kan förbereda kycklingen och lägga den i marinad någon till några timmar eller över natten övertäckt i kylen.
- Skrovet från kycklingen kan du spara och koka kycklingbuljong på till pho, ramen eller annat gott. Kan frysas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 1034 kcal