Friterad kyckling

Introduktion och förberedelse

Friterad kyckling i delar som först marineras och sedan vänds i panering samt friteras knaprig och saftig på amerikanskt soul food vis. 

Kycklingen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food. 

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan förbereda kycklingen och lägga den i marinad någon till några timmar eller över natten övertäckt i kylen.
  • Skrovet från kycklingen kan du spara och koka kycklingbuljong på till pho, ramen eller annat gott. Kan frysas.

Friterad kyckling serverad med sötpotatismos och chipotlemajonnäs. Friterad kyckling serverad med sötpotatismos och chipotlemajonnäs.

4 portioner friterad kyckling

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, ca 1,3 kg
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • PANERING: 1,75 dl vetemjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl krossade cornflakes
  • 1 tsk salt
  • 2-3 liter frityrolja, solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i grova bitar. Förslagsvis skär bort lår och dela i två delar. Skär ut bröstet och dela i 2-3 delar. Skär bort vingarna. Lägg i en bunke.
  2. Blanda paprikapulver, grovmalen svartpeppar, vitlökspulver, oregano och cayennepeppar i en liten skål.
  3. Tillsätt mjöl, grädde och ägg till kycklingen. Tillsätt hälften av kryddblandningen. Blanda runt och täck över. Ställ i kylen i minst en timme. Kan förberedas och stå i kylen över natten.
  4. Blanda den torra paneringen av vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, grovt krossad cornflakes, salt och samt resten av kryddblandningen i en stor skål.
  5. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  6. Häll av marinaden från kycklingen i ett durkslag.
  7. Värm olja till 180 grader. Använd en fritös. Man kan även fritera i en kastrull med lock. Kontrollera temperaturen med en termometer.
  8. Fritera några bitar i taget i 4-8 minuter tills de har fin färg. Ta förslagsvis 2-4 bitar i taget och välj de som är samma storlek samtidigt som lårbitar, bröst och vingar för sig. Lägg över efterhand till en ugnsplåt eller ugnsform.
  9. Värm på den friterade kycklingen så den blir helt genomstekt i ugnen i 10 minuter. Hit kan du förbereda och hålla varm fram till servering.
  10. Lägg upp kycklingbitarna på fat eller tallrik och servera med valfria tillbehör samt rikligt med servetter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1034 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-22