Fish'n Chips

Fish'n chips är panerad friterad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.

Välj MSC-märkt fisk som torsk.

4 portioner Fish & Chips

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé, färsk eller tinad
  • 2 liter majsolja
  • FRITYRSMET: 2 dl mjöl
  • 1 halv tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,25 dl öl
  • 2 äggvitor
  • POMMES: 10 stora fasta potatisar
  • 2 krm salt
  • TILL FRITERING: 2 liter majsolja

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som remouladsås, citronklyftor och ärtor eller det du vill ha till.
  2. Skala och skär potatisarna i stavar likt pommes frites. Skölj dem i durkslag och torka dem med en handduk eller hushållspapper.
  3. Värm oljan till 120 grader och koka potatisen tills den precis mjuknat - använd en potatissticka. Tiden det tar varierar beroende efter hur tjock du skurit den, typ av potatis med mera. Tid mellan 3-10 minuter. Använd en termometer. Ta försiktigt upp potatisen med en hålslev och skaka tillbaks oljan samt lägg potatisen på hushållspapper på en bricka. Stäng av värmen på oljan. Låt potatisen svalna. Hit kan du förbereda potatis och ha i rumstemperatur någon timme eller i kylen längre tid.
  4. FRITYRSMET: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt öl och äggvita. Vispa hastigt ihop till en klumpfri smet. Låt stå medan du förbereder fisk och friterar klart potatisen.
  5. Skär fisken i lagom stora portionsbitar ca 50-80 gram styck.
  6. Fritera potatisen frasig. Hetta upp oljan till 180 grader. Använd termometer. Fritera sedan potatisen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar några minuter. Lägg upp dem på fat med papper att rinna av efter hand.
  7. Lägg i en skål, salta och strö eventuellt över nykrossad svartpeppar.
  8. Spara oljan till fisken.
  9. Värm oljan till 180 grader.
  10. Doppa fiskbitarna i frityrsmet runt om.
  11. Fritera fiskarna två bitar i taget tills de är gyllenbruna. Det tar 2-4 minuter. Se till att oljan får upp värmen till 180 grader emellan omgångarna.
  12. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resterande fisk.
  13. Servera den friterade fisken med pommes frites, citronklyfta och remouladsås eller majonnäs samt ev. mosade eller hela gröna ärtor.

Serveringsförslag

  • Kan serveras med en klyfta citron samt majonnäs eller remouladsås.
  • Klassiskt är mosade gröna ärtor - mushy peas. Koka då gröna ärtor och mosa dem sedan. Eller servera med vanliga kokta ärtor eller en lite annorlunda men god grön ärthummus.
  • Vidare kan man ha några droppar röd eller vit vinäger på pommesen. Jag gillar även att droppa över lite vinägerdressing/salladsdressing med dijon på pommes fritesen.

Varianter

  • Istället för hemgjorda pommes kan du köpa frysta.
  • Istället för frityrsmeten nedan kan du köpa färdig frityrmix på den asiatiska hyllan.
  • En god variant är att först vända fisken i frityrsmeten från frityrmixen och sedan i panko ströbröd.

Historia

Fish and chips blev vanligt i slutet på 1800-talet i England. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger - tänk dock på att den smakar fisk efter du friterat fisk. Mindre mängd matolja kan du slänga i brännbart avfall i ex. en mjölkkartong.

Tips till fritering

  • Du kan använda en fritös eller en stor högsmal kastrull med lock, en hålslev i metall och en termometer.
  • Fritera först pommes och sedan fisk.
E-mail
Medel: 3.9 (135 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-19

Tillbehör och liknande: