Fish'n Chips

Introduktion och förberedelse för fritering

Fish'n chips är panerad friterad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.

Serveringsförslag

  • Kan serveras med en klyfta citron samt majonnäs eller remouladsås.
  • Klassiskt är mosade gröna ärtor - mushy peas. Koka då gröna ärtor och mosa dem sedan. Eller servera med vanliga kokta ärtor eller en lite annorlunda men god grön ärthummus.
  • Vidare kan man ha några droppar röd eller vit vinäger på pommesen. Jag gillar även att droppa över lite vinägerdressing/salladsdressing med dijon på pommes fritesen.

Varianter

  • Istället för hemgjorda pommes kan du köpa frysta.
  • Istället för frityrsmeten nedan kan du köpa färdig frityrmix på den asiatiska hyllan.
  • En god variant är att först vända fisken i frityrsmeten från frityrmixen och sedan i panko ströbröd.

Historia

Fish and chips blev vanligt i slutet på 1800-talet i England. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn.

Tips till fritering

  • Du kan använda en fritös eller en stor högsmal kastrull med lock, en hålslev i metall och en termometer.
  • Du behöver bara använda en omgång olja (alltså bara köpa 2 liter olja till nedan recept).
  • Fritera först pommes och sedan fisk.
  • Man kan sila upp oljan och använd den igen om du vill några gånger - tänk dock på att den nu smakar fisk så den passar mest bara att fritera fisk igen med.

Välj MSC-märkt fisk som torsk.

4 portioner Fish & Chips

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé, färsk eller tinad
  • 2 liter majsolja
  • Frityrsmet: 2 dl mjöl
  • 1 halv tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl öl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • Hemlagade Pommes Frites: 10 stora fasta potatisar
  • 2 liter majsolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered först chipsen - pommes frites. Godast är att göra egna:
  2. Skala och skär potatisarna i stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk. Värm oljan till 100 - 120 grader och koka potatisen i cirka 10 - 15 minuter. Använd en termometer. Potatisen ska vara på gränsen till mjuk. Ta upp potatisen med en hålslev och skaka tillbaks oljan samt lägg potatisen på hushållspapper. Stäng av värmen på oljan. Förbered frityrsmeten nedan.
  3. Fritera potatisen frasig. Hetta upp oljan till 180 grader. Använd termometer. Fritera sedan potatisen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar några minuter. Lägg upp dem på fat med papper att rinna av efter hand.
  4. Lägg i en skål, salta och strö eventuellt över nykrossad svartpeppar.
  5. Spara oljan till fisken.
  6. FRITERA FISKEN: Gör frityrsmeten: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt öl, mjölk och ägg. Blanda.
  7. Skär fisken i lagom stora portionsbitar ca 50-80 gram styck.
  8. Värm oljan till 180 grader.
  9. Doppa fiskbitarna i frityrsmet runt om.
  10. Fritera fiskarna två bitar i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter. Se till att oljan får upp värmen till 180 grader emellan omgångarna.
  11. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resterande fisk.
  12. Servera den friterade fisken med pommes frites, citronklyfta och remouladsås eller majonnäs samt ev. mosade eller hela gröna ärtor.
E-mail
Medel: 4.2 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-19

Tillbehör och liknande recept: