Fish'n Chips

Fish'n chips är panerad friterad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk. Fish and chips blev vanligt i slutet på 1800-talet i England. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn. Grönsaker kan också friteras i samma smet.

Kan serveras med en klyfta citron samt majonnäs eller remouladsås. Klassiskt är mosade gröna ärtor - mushy peas. Koka då gröna ärtor och mosa dem sedan. Eller vanliga kokta ärtor. Vidare kan man ha vinäger till pommes fritesen.

Du kan använda en fritös eller en stor högsmal kastrull med lock, en hålslev i metall och en termometer.
Istället för hemgjorda pommes kan du köpa frysta. Istället för frityrsmeten nedan kan du köpa färdig frityrmix på den asiatiska hyllan. Riktigt gott blir det att först vända fisken i frityrsmeten från frityrmixen och sedan i panko ströbröd. Du behöver bara använda en omgång olja (alltså bara köpa 2 liter olja till nedan recept). Fritera först pommes och sedan fisk. Man kan sila upp oljan och använd den igen om du vill några gånger.

4 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé, färsk eller tinad
  • 2 liter majsolja
  • Frityrsmet: 2 dl mjöl
  • 1 halv tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl öl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • Hemlagade Pommes Frites: 10 stora fasta potatisar
  • 2 liter majsolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered först chipsen - pommes frites. Godast är att göra egna:
  2. Skala och skär potatisarna i stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk. Värm oljan till 100 - 120 grader och koka potatisen i cirka 10 - 15 minuter. Använd en termometer. Potatisen ska vara på gränsen till mjuk. Ta upp potatisen med en hålslev och skaka tillbaks oljan samt lägg potatisen på hushållspapper. Stäng av värmen på oljan. Förbered frityrsmeten nedan.
  3. Fritera potatisen frasig. Hetta upp oljan till 180 grader. Använd termometer. Fritera sedan potatisen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar några minuter. Lägg upp dem på fat med papper att rinna av efter hand.
  4. Lägg i en skål, salta och strö eventuellt över nykrossad svartpeppar.
  5. Spara oljan till fisken.
  6. FRITERA FISKEN: Gör frityrsmeten: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt öl, mjölk och ägg. Blanda.
  7. Skär fisken i lagom stora portionsbitar ca 50-80 gram styck.
  8. Värm oljan till 180 grader.
  9. Doppa fiskbitarna i frityrsmet runt om.
  10. Fritera fiskarna två bitar i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter. Se till att oljan får upp värmen till 180 grader emellan omgångarna.
  11. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resterande fisk.
  12. Servera den friterade fisken med pommes frites, citronklyfta och remouladsås eller majonnäs samt ev. mosade eller hela gröna ärtor.
E-mail
Medel: 4.5 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer