Sötpotatispommes

Introduktion och förberedelse

Friterade sötpotatispommes. Passar som festligt snack eller tillbehör till det mesta där vanlig pommes frites passar som till burgare eller grillat.

Mängden sötpotatis är räknat på oskalad sötpotatis - det går bort en del när man skalar den.

Serveringsförslag

Ett tips är att servera dem som snacks direkt från friteringen med en dipp som majonnäs, vitlöksmajonnäs, dippsås med sweet chili eller rouille att dippa i om man vill.

En variant som går snabbt och är gott är köpt majonnäs blandat med het Sriracha chilisås - då kan man även pressa i vitlök om man gillar det.

Vidare är såklart Bearnaisesås gott till.

Servera direkt

OBS sötpotatispommesen mjuknar inom några minuter så de ska serveras direkt från friteringen eller så fort det går. Sedan mjuknar de och blir lite som friterad morot - men goda ändå. De håller sig alltså inte lika frasiga som pommes av potatis.

Tips att fritera

Du kan fritera i en vanlig gryta eller i en fritös. Kör du vanlig gryta så behöver du ett pommes frites-galler - se bild - och/eller en rostfri hålslev (eller verktyg som tål hög värme) att ta upp pommesen med ur den heta oljan. Du kan köpa olja döpt som frityrolja eller välja solrosolja eller majsolja.

Istället för att fritera sötpotatispommes kan man även laga dem i ugnen.

En digital termometer är också bra att ha för att kolla temperaturen på oljan med som ska vara 180 grader eller något över.

Oljan kan du spara när den kallnat och fritera med fler gånger eller använda till annat. När eventuellt skräp lagt sig i botten och oljan svalnat kan du hälla av den och sila det sista genom ett kaffefilter.

Olja slänger du på återvinningsstation. Tips är att spara flaskan som du köpt oljan i och hälla över i sedan när du ska slänga den kalla oljan.

Kort om säkerhet:

Het olja kan fatta eld. Släck aldrig med vatten utan täck över med ett lock eller stäng locket på fritösen. Använder du en kastrull så se till att ha ett lock eller liknande som passar att täcka över med redo vid sidan. En bra idé är även att inte ha barn i närheten när du friterar.

4 port sötpotatispommes

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 sötpotatisar, oskalade ca 700 gram
  • 2 liter frityrolja eller solrosolja eller majsolja
  • 1 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skär sötpotatis likt pommes frites. Förslag är ca 1 cm tjocka stavar.
  2. Skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag. Torka dem torra med en handduk.
  3. Lägg dem i en skål och blanda med en msk olja.
  4. Dags att fritera: värm oljan till 180 grader i en kastrull eller fritös. Kolla temperaturen med en termometer.
  5. Lägg ner - förslagsvis - hälften av sötpotatisen i taget i oljan och fritera dem tills de fått fin färg - ca 5 minuter. Har du en stor fritös eller kastrull så kan du kanske fritera allt på en gång.
  6. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper så lite av oljan rinner av.
  7. Lägg dem i en skål, strö över samt smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar innan servering. Servera dem direkt när de är nyfriterade - efter några minuter mjuknar de men är goda ändå såklart.
  8. Ställ undan och låt oljan svalna på säkert ställe. Kan sparas till fler gånger. Sila bort skräp om det behövs.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept