Friterad eller stekt tempeh
Friterad eller stekt tempeh blir knaprig, saftig och får en god nötig smak.
Tempeh är en vegan fermenterad massa av sojabönor och svampmycel som kan stekas, grillas eller friteras.
Tillagning
- Skär tempehn i tärningar, skivor eller stavar.
- FRITERAD: Häll oljan i en kastrull på ca 1-1,5 liter med lock. Sätt i en termometer. Värm till 180 grader.
- Fritera gyllenbrun i ca 3,5 minuter.
- Ta upp med hålslev eller pastaslev och lägg på en tallrik med hushållspapper.
- Servera tempehn nyfriterad.
- STEKT: Stek tempehn runt om i några msk matolja ca 10 minuter tills den är knaprig och har fin färg.
Serveringsförslag
Jag hade min tempeh till pokebowl men den passar även till annan bowl, som fajitas, i Bao-bröd, sallad, i tacos, pasta, wrap, till nudlar, ramen, på buffé eller som veganskt och vegetariskt alternativ.
Varianter
Majsolja kan bytas mot frityrolja, solrosolja eller rapsolja.
Fritös eller kastrull
- Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
- Nedan använde jag en 1,2 liters kastrull för jag friterade bara till 2 portioner. Då behöver du en hålslev eller pastaslev samt termometer och ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.
Tänk på säkerheten
Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
Överbliven olja
Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal