Samosa Indiska grönsakspiroger

Samosa. Indiska grönsakspiroger. Piroger med fyllning av currykryddade grönsaker som friteras knapriga.
Servera ex. med frisk Raita - gurktärningar i yoghurt och mynta. Istället för att fritera pirogerna kan du ugnsbaka dem på 200 grader i ca 25 minuter.
Dubblera gärna satsen. Du kan också variera grönsaker och kryddor i fyllningen efter egen smak. Exempelvis ha i mer chili osv.
Du kan byta ut pirogdegen mot filodeg. Skär filodegsarket i 15 cm breda längder, lägg på en hög fyllning och vik ihop i trekanter.

10 samosa Indiska grönsakspiroger

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk smält smör eller vegetabilisk olja
  • 1,5 msk naturell yoghurt
  • 1,4 dl vatten
  • Fritering: 1 liter vegetabilisk olja till fritering, ex. majsolja eller solrosolja
  • Fyllning: 4 potatisar av fast sort
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 1 dl gröna ärter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 2 msk garam masala, medelstark curry
  • 1 bit färsk ingefära, typ en tumme
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 msk färsk koriander (valfritt)
  • 3 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda pirogdegen av vetemjöl, salt, smör eller olja samt yoghurt och vatten i en skål till en fast deg. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
  2. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  3. Låt pirogdegen vila i kylen i en halvtimme.
  4. Gör under tiden fyllningen.
  5. Skala och skär potatis i tärningar ca 0,5x0,5 cm stora.
  6. Rensa och skär blomkål i mindre buketter.
  7. Mikra grönsakerna övertäckta i en skål med lite vatten eller ångkoka potatistärningar, blomkålsbuketter samt ärtor i 5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök.
  9. Skala och riv ingefäran. Dela chilifrukterna och rensa ur fröna samt hacka dem fint.
  10. Hetta upp en stor panna eller wok med lite olja i botten.
  11. Tillsätt garam masala (curry), vitlök, lök, hackad chili och stek runt.
  12. Tillsätt grönsakerna och rör runt.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Ställ fyllningen åt sidan att svalna.
  15. Dags att fylla pirogerna.
  16. Dela degen i fem bitar på mjölat bakbord.
  17. Tryck ut en degbit i taget till en rundel på ca 15 cm diameter.
  18. Dela rundeln på mitten med en kniv eller degskrapa.
  19. Fukta den raka kanten med vatten med fingret.
  20. Ta upp den och vik den på mitten till en strut. Pressa ihop kanterna försiktigt.
  21. Fyll struten med fyllning ca 2-3 msk fyllning.
  22. Fukta kanten upptill och vik ihop pirogdegen upptill så att det sluter tätt och blir en triangel. Exempelvis genom att överlappa degen lite med tummen och pekfingret eller använd gaffel att trycka ihop.
  23. Fylla alla 10 piroger på samma vis.
  24. Värm oljan till 170 grader.
  25. Fritera 2-3 piroger i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter per omgång. Lägg upp att rinna av på hushållspapper.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer