Friterad lök

Introduktion och förberedelse

Friterad lök - vanlig grovt hackad eller strimlad friterad lök.

Till friterad lök används bara lite mjöl.

Vill du laga lökringar med tjock fritering så hittar du lökringar här.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Som tillbehör räcker löken till minst 4 personer men som garnering till det dubbla.

Ta hand om oljan

Oljan kan du sila av och spara samt använda igen. Eller lämna till återvinning.

4 portioner friterad lök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 liter frityrolja
  • 1 dl vetemjöl
  • ca 2 msk kall vatten

Tillagning

  1. Skala löken.
  2. Skär den i ca 3-5 mm tjocka skivor och dela sedan i ringar.
  3. Lägg mjöl i en bunke.
  4. Vänd i löken. Tillsätt lite kallt vatten i taget till löken och arbeta ihop så att mjölet blir smetigt och fastnar på löken.
  5. Värm oljan i en kastrull under lock till 180 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  6. Lägg i hälften av lök lite i taget och fritera den ljust brun. Försök dela dem åt lite så det inte blir en stor lökklump.
  7. Fritera ca 1-2 minuter. Ev. behöver du vända på löken och ta isär den något.
  8. Förbered en tallrik med lite hushållspapper på.
  9. Plocka upp löken med hålslev, pastaslev eller stekpincett och låt droppa av på tallriken.
  10. Den friterade löken är klar att använda.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02

Tillbehör och liknande recept: