Klenäter

Introduktion och förberedelse

Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker.

Dessa är med bakpulver i degen och puffar upp samt blir saftiga och goda.

Ett klassiskt bakverk till jul som även kallas klenor.

Serveringsförslag

Klenäter passar till jul, advent och lucia men också till fika och utflykt när som på vinterhalvåret.

Tips

  • Klenäterna ska serveras nygjorda eller inom någon dag.
  • Frys in dem i burkar med bakplåtspapper mellan om du vill förbereda dem i god tid. De kan frysas in med eller utan att vändas i socker - värm dem då och vänd i socker till servering. Goda att värma i mikro eller ugnen samt vända i lite nytt socker om man önskar det.

Fritera säkert

Lättast är det att fritera i en fritös. Friterar du i en gryta så ha ett lock redo att lägga över om det skulle fatta eld. Försök aldrig att släcka brinnande fett med vatten.

Varianter

  • Istället för citronskal kan du smaksätta klenäterna med 6 stötta kardemummakärnor.
  • Istället för vanligt socker kan du vända dem i kanel och socker - blanda 2 dl strösocker med en msk kanel.
  • Gott är även med kardemummasocker - blanda 2 dl strösocker med 2 msk stött kardemumma.
  • Vill du ha spröda och tunna klenäter så kan du prova dessa klenäter utan bakpulver i degen.

Klenäter vända i strösocker - mums mums.
Klenäter vända i strösocker - mums mums.

75 klenäter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 tsk citronskal
  • 1 msk färskpressad citron
  • 30 gram smör
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 kg kokosfett att fritera i
  • 2 dl strösocker att vända klenäterna i
  • 1 msk kanel för kanelsocker
  • 2 msk stött kardemumma för kardemummasocker

Tillagning

  1. Smält smör och låt svalna till fingertemperatur.
  2. Vispa ägg och socker i en skål med en elvisp i en minut.
  3. Tillsätt riven citron och färskpressad citron. Vispa i smält smör lite taget. Vispa i gräddfil.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  5. Tillsätt mjölet och knåda hastigt ihop till en deg. Det kan behövas några msk mjöl extra för en deg som precis släpper och ej är kladdig men lös och smidig. Låt vila i kylen i minst två timmar.
  6. Kavla ut degen tunt ca 3-4 mm. Skär i 2-3 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre efter linjal. Skär sedan på snedden i bitar som är ca 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla.
  7. Förbered en tallrik med hushållspapper samt en tallrik med strösocker att vända klenäterna i när du friterat dem.
  8. Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett prov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Fritera klenäterna ca 1 minut tills de har färg på undersidan och vänd sedan med en gaffel eller stekpincett samt fritera andra sidan 1 minut till. De ska vara ljust bruna.
  9. Lägg dem på ett fat med hushållspapper.
  10. Vänd klenäterna i strösocker direkt efter du friterat dem så fastnar sockret bäst. Akta så du ej bränner dig.
  11. Låt oljan bli varm igen under tiden du vänder dem i socker. Fortsätt fritera klenäter tills de är slut.
  12. Tips om du ej äter klenäterna direkt är att låta dem svalna helt och sedan frysa in dem. Ta fram och tina. Extra goda blir de om man mikrar dem lite försiktigt och vänder i lite nytt strösocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 4 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-23