Klenäter klenor

Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Istället för citronskal kan du smaksätta klenäterna med 6 stötta kardemummakärnor. Man kan också ha i 1 msk brännvin eller 1 msk konjak.

50 st klenäter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk citronskal
  • 40 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 krm ättiksprit 12%
  • 1 msk vatten
  • 750 gram kokosfett
  • 3 dl strösocker att vända klenäterna i

Tillagning

  1. Smält smör och låt svalna till fingertemperatur.
  2. Rör ihop gulor, socker och salt i en skål.
  3. Tillsätt under omrörning citron eller kardemummakärnor, smält smör, ättiksprit och vatten (eller brännvin eller konjak).
  4. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme.
  5. Kavla ut degen tunt och skär i 2 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre efter linjal. Skär sedan på snedden i bitar som är 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla.
  6. Förbered en tallrik med hushållspapper samt en tallrik med strösocker (att vända klenäterna i när du friterat dem).
  7. Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett prov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Friteringstiden är ca 3 minuter. Fritera klenäterna på varje sida ca 1,5 minuter vardera tills de är vackert bruna. Vänd med hålslev eller gafflar.
  8. Lägg upp klenäterna med en hålslev eller två gafflar. Lägg dem på ett fat med hushållspapper så att en del fett kan rinna av.
  9. Vänd klenäterna i strösocker medan de är varma.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer