Friterad Camembert

Introduktion och förberedelse

Friterad Camembert är en vitmögelost som paneras och friteras.

Serveringsförslag

Val av ost

  • Välj en fin liten rund Camembert på ca 250 gram. Gärna fransk från Normandie.
  • Du kan även ta annan vitmögelost som Brie eller liknande.

Fritös eller kastrull

  • Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
  • Alternativ är en kastrull och då behöver du en hålslev samt termometer samt vidare ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

Att dricka till

  • Gott med ett sött dessertvin som Sauternes, Late Harvest, Pommeau eller fransk torr cider.
  • Alkoholfritt alternativ är äppeljuice eller råsaft av äpple.

4 portioner friterad Camembert

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram Camembert, 1 liten rund ost
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2 liter frityrolja
  • 40 gram kruspersilja

Tillagning

  1. Skär osten i fyra tårtbitar.
  2. Ta fram fyra små skålar och häll upp vatten i en, vetemjöl i nästa, uppvispat ägg i en tredje och ströbröd i den fjärde.
  3. Plocka bort stammarna på kruspersiljan och lägg i en skål.
  4. Värm upp oljan i fritös eller kastrull till 180 grader.
  5. Panera ostbitarna en i taget. Vänd först runt i vatten och sedan i mjöl så att det fastnar runt om. Vänd sedan väl i ägg och noga i ströbröd. Lägg på en tallrik efter hand.
  6. Fritera två ostbitar i taget i ca 1,5 minuter. Vänd och fritera några sekunder till.
  7. Lägg på en tallrik med hushållspapper.
  8. Fritera resterande ostbitar på samma vis.
  9. Fritera kruspersiljan i ca 1 minut tills den är knaprig.
  10. Servera osten på desserttallrikar eller assietter med persilja på toppen och en klick sylt som hjortronsylt eller plommonsylt.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 477 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med ostbrickan

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här...