Friterad Camembert
Friterad Camembert är en vitmögelost som paneras och friteras.
Tillagning
- Skär osten i fyra tårtbitar.
- Ta fram fyra små skålar och häll upp vatten i en, vetemjöl i nästa, uppvispat ägg i en tredje och ströbröd i den fjärde.
- Plocka bort stammarna på kruspersiljan och lägg i en skål.
- Värm upp oljan i fritös eller kastrull till 180 grader.
- Panera ostbitarna en i taget. Vänd först runt i vatten och sedan i mjöl så att det fastnar runt om. Vänd sedan väl i ägg och noga i ströbröd. Lägg på en tallrik efter hand.
- Fritera två ostbitar i taget i ca 1,5 minuter. Vänd och fritera några sekunder till.
- Lägg på en tallrik med hushållspapper.
- Fritera resterande ostbitar på samma vis.
- Fritera kruspersiljan i ca 1 minut tills den är knaprig.
- Servera osten på desserttallrikar eller assietter med persilja på toppen och en klick sylt som hjortronsylt eller plommonsylt.
Serveringsförslag
- Passar som efterrätt, dessert eller osträtt.
- Vanligt är servera osten med hjortronsylt och friterad persilja.
- Det blir också gott med annan sylt. Jag serverade med en hemgjord plommonsylt med mandel och Amaretto.
Val av ost
- Välj en fin liten rund Camembert på ca 250 gram. Gärna fransk från Normandie.
- Du kan även ta annan vitmögelost som Brie eller liknande.
Fritös eller kastrull
- Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
- Alternativ är en kastrull och då behöver du en hålslev samt termometer samt vidare ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.
Tänk på säkerheten
Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
Överbliven olja
Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.
Att dricka till
- Gott med ett sött dessertvin som Sauternes, Late Harvest, Pommeau eller fransk torr cider.
- Alkoholfritt alternativ är äppeljuice eller råsaft av äpple.
Uppskattat näringsvärde per portion: 477 kcal