Vårrullar

Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning. Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad samt sweet chilisås att dippa i. Annan god dippsås är plommonsås, ljus soja eller asiatisk dressing.

Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm. Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor. Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar. Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket. Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott. 

Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.

4 portioner vårrullar, ca 20 stycken, 5 st vardera

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 20 blad spring roll pastry, vårrulleplattor, 19 x 19 cm, tinade
  • 100 gram glasnudlar, vermicelli
  • 40 gram torkad svamp ex. chinese mushrooms eller trattkantareller (valfritt)
  • 200 gram fläskfärs eller blandfärs. Kycklingfärs, krabbkött, hackade räkor, quornfärs eller tärnad tofu
  • 2 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl riven morot
  • 4 dl riven eller finstrimlad vitkål eller spetskål
  • 1 ägg
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk maizena och 0,5 dl vatten
  • 1 liter olja till fritering, ex. solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Låt vårrulleplattor eller filodeg tina några timmar innan eller över natten i kylen.
  2. Lägg glasnudlar i en skål med vatten att bli mjuka (en halvtimme räcker), häll av och klipp i mindre bitar.
  3. Lägg torkad svamp i blöt i 30 minuter. Strimla den sedan om den ej redan är strimlad.
  4. Skala morötter och strimla eller riv dem grovt.
  5. Strimla vitkål så fint du kan.
  6. Skala vitlök.
  7. Stek färs - eller den huvudingrediens du önskar - i olja och rör då och då i några minuter. Gärna i en wok eller panna med höga kanter.
  8. Tillsätt och pressa i vitlök. Salta och peppra med svartpeppar.
  9. Blanda i nudlar, svamp, morot och kål. Lägg över i en stor skål att svalna något.
  10. Blanda i ett ägg, fisksås och soja. Rör om. Låt svalna helt.
  11. Blanda maizena med vatten i en lite skål.
  12. Ta fram två brickor eller bakplåtar. Blöt två handdukar eller ta fram gladplast.
  13. Öppna paketet med spring roll pastry, lägg på en bricka eller bakplåt och täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  14. Dela försiktigt och dra isär samt lägg upp ex. tre degblad som trianglar på en stor skärbräda eller rengjord diskbänk.
  15. Lägg på ca 1 dl fyllning på varje degblad.
  16. Rulla över nedersta hörnet över fyllningen och forma till en rulle, fortsätt rulla någon cm till och vik sedan in kanterna samt fortsätt rulla nästan hela vägen upp tills bara toppen på triangeln är kvar. Doppa fingret i lite maizena och vatten-blandning och stryk över degfliken i toppen samt rulla sedan ihop helt.
  17. Lägg varje vårrulle på en bricka eller bakplåt med skarven nedåt samt täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  18. Dela och lägg upp ex. tre blad i taget på en
  19. Fortsätt rulla ihop vårrullar tills fyllningen är slut samt du har ett jämnt antal vardera förslagsvis 5 stycken var och 20 stycken totalt.
  20. Värm oljan i en stor kastrull. Ha ett lock redo i närheten. Sätt gärna i en digital stektermometer i oljan. När oljan är 190 grader är den lagom att fritera i. Skulle oljan fatta eld så släck ej med vatten - då exploderar oljan. Täck över med lock och kväv elden.
  21. Fritera vårrullarna ca 5 i taget i 2-4 minuter tills de fått en gyllengul färg.
  22. Du kan också steka dem i en stekpanna med olja eller ugnssteka dem på inoljad ugnsplåt - godast är dock att fritera dem.
  23. Lägg upp vårrullarna på ett galler med ugnsplåt under så att oljan kan droppa av. Eller ett fat med hushållspapper.
  24. Servera vårrullarna varma med valfri dippsås ex. söt chilisås, plommonsås eller soja. Vidare är en grönsallad med riven morot samt en thailändsk vitkålssallad gott till vårrullarna (sök recept här på Receptfavoriter.se).
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer