Vårrullar

Introduktion och förberedelse för fritering

Thailändska vårrullar fyllda med köttfärs, räkor eller vegetarisk fyllning av tofu, quorn eller sojafärs. Vidare med vitkål, risnudlar, morot, vitlök och svamp.

Friteras och serveras varma med en god dippsås.

Serveringsförslag

  • Gott som tilltugg eller förrätt. Vidare som lätt lunch eller middag med sallad.
  • Servera vårrullarna med en sås att dippa i som sweet chilisås, sötsursås, plommonsås, ostronsås, ljus eller mörk kinesisk soja eller asiatisk dressing.
  • Vidare passar en sallad till som grönsallad och/eller thailändsk vitkålssallad.

Med köttfärs

Fyll med 200 gram färs som fläskfärs, nötfärs eller blandfärs eller kycklingfärs. Eller blanda.

Med krabba eller räkor

Ta i 200 gram krabbkött som fått rinna av från burk eller 200 gram skalade hackade räkor.

Med tofu eller vegofyllning

  • Vegetariska blir rullarna med 200 gram vegofärs som formbar sojafärs eller quornfärs eller tärnad naturell tofu.
  • Vegana rullar får du med tofu och om du utesluter ägget i fyllningen.

Blandad fyllning

En variant är att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.

Med svamp och grönsaker

Tillsätt förutom svampen 100 gram färska groddar, någon msk riven färsk ingefära och 100 gram bambuskott. Gillar du färsk koriander kan du ha i 1/2 dl färsk hackad koriander också.

Vårrullar med kycklingfärs som fyllning serverade på tallrik med tillbehör
Du kan variera fyllningen med det du gillar - som kycklingfärs ovan eller ta köttfärs, tofu, sojafärs, räkor eller bara grönsaker. Gott med en grönsallad och vitkålssallad samt sås att dippa i som sweet chili, sötsursås, soja eller liknande.

Inköpstips

  • Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket. Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
  • Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.

Förbered och frys in

Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen. Smidigt om du vill förbereda många vårrullar i god tid.

4 portioner vårrullar, ca 20 stycken, 5 st vardera

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 20 blad spring roll pastry, vårrulleplattor, 19 x 19 cm, tinade
  • 100 gram glasnudlar, risnudlar eller vermicelli
  • 40 gram torkad svamp ex. chinese mushrooms eller trattkantareller (valfritt)
  • 200 gram fläskfärs, nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs; krabbkött eller hackade räkor; eller vegofyllning av formbar sojafärs, quornfärs eller tärnad naturell tofu
  • 2 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl riven morot
  • 4 dl riven eller finstrimlad vitkål, salladskål eller spetskål
  • 1 ägg
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk maizena och 0,5 dl vatten
  • 1 liter olja till fritering, ex. solrosolja eller majsolja
  • Sweet chilisås, plommonsås, ljus soja soja eller asiatisk dressing till servering

Tillagning

  1. Låt vårrulleplattor eller filodeg tina några timmar innan eller över natten i kylen.
  2. Lägg glasnudlar i en skål med kallt vatten att bli mjuka i en halvtimme. Eller häll på kokande vatten och låt stå i 3 minuter. Häll sedan av vattnet. Lägg i en skål och klipp dem med en sax i mindre bitar.
  3. Lägg torkad svamp i blöt i 30 minuter. Strimla den sedan om den ej redan är strimlad.
  4. Skala morötter och strimla eller riv dem grovt.
  5. Strimla vitkål så fint du kan.
  6. Skala vitlök.
  7. Stek färs - eller den huvudingrediens du önskar - i olja och rör då och då i några minuter. Gärna i en wok eller panna med höga kanter.
  8. Tillsätt och pressa i vitlök. Salta och peppra med svartpeppar.
  9. Blanda i nudlar, svamp, morot och kål. Lägg över i en stor skål att svalna något.
  10. Blanda i ett ägg, fisksås och soja. Rör om. Låt svalna helt.
  11. Blanda maizena med vatten i en lite skål.
  12. Ta fram två brickor eller bakplåtar. Blöt två handdukar eller ta fram gladplast.
  13. Öppna paketet med spring roll pastry, lägg på en bricka eller bakplåt och täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  14. Dela försiktigt och dra isär samt lägg upp ex. tre degblad som trianglar på en stor skärbräda eller rengjord diskbänk.
  15. Lägg på ca 1 dl fyllning på varje degblad.
  16. Rulla över nedersta hörnet över fyllningen och forma till en rulle, fortsätt rulla någon cm till och vik sedan in kanterna samt fortsätt rulla nästan hela vägen upp tills bara toppen på triangeln är kvar. Doppa fingret i lite maizena och vatten-blandning och stryk över degfliken i toppen samt rulla sedan ihop helt.
  17. Lägg varje vårrulle på en bricka eller bakplåt med skarven nedåt samt täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  18. Dela och lägg upp ex. tre blad i taget på en
  19. Fortsätt rulla ihop vårrullar tills fyllningen är slut samt du har ett jämnt antal vardera förslagsvis 5 stycken var och 20 stycken totalt.
  20. Värm oljan i en stor kastrull. Ha ett lock redo i närheten. Sätt gärna i en digital stektermometer i oljan. När oljan är 190 grader är den lagom att fritera i. Skulle oljan fatta eld så släck ej med vatten - då exploderar oljan. Täck över med lock och kväv elden.
  21. Fritera vårrullarna ca 5 i taget i 2-4 minuter tills de fått en gyllengul färg.
  22. Du kan också steka dem i en stekpanna med olja eller ugnssteka dem på inoljad ugnsplåt - godast är dock att fritera dem.
  23. Lägg upp vårrullarna på ett galler med ugnsplåt under så att oljan kan droppa av. Eller ett fat med hushållspapper.
  24. Servera vårrullarna varma med valfri dippsås ex. söt chilisås, plommonsås eller soja. Vidare är en grönsallad med riven morot samt en thailändsk vitkålssallad gott till vårrullarna (sök recept här på Receptfavoriter.se).
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 631 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.