Vårrullar

Thailändska vårrullar fyllda med köttfärs eller annan valfri fyllning med vitkål, risnudlar, morot, vitlök och svamp. Fritera och servera varma med en god dippsås.

Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad.

Serveringsförslag

Till servering är det gott med söt chilisås - sweet chilisås, sötsursås, plommonsås, ljus eller mörk kinesisk soja eller asiatisk dressing, samt grönsallad och thailändsk vitkålssallad.

Varianter

  • Fyllningen kan varieras efter tycke och det blir gott med fläskfärs, nötfärs eller blandfärs eller kycklingfärs, krabbkött, hackade räkor, vegofärs, quornfärs eller tärnad tofu.
  • En variant är att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
  • Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.

Inköpstips

  • Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket. Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
  • Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.

Förbered och frys in

Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen. Smidigt om du vill förbereda många vårrullar i god tid.

4 portioner vårrullar, ca 20 stycken, 5 st vardera

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 20 blad spring roll pastry, vårrulleplattor, 19 x 19 cm, tinade
  • 100 gram glasnudlar, risnudlar eller vermicelli
  • 40 gram torkad svamp ex. chinese mushrooms eller trattkantareller (valfritt)
  • 200 gram fläskfärs, nötfärs eller blandfärs eller kycklingfärs, krabbkött, hackade räkor, vegofärs, quornfärs eller tärnad tofu
  • 2 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl riven morot
  • 4 dl riven eller finstrimlad vitkål, salladskål eller spetskål
  • 1 ägg
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk maizena och 0,5 dl vatten
  • 1 liter olja till fritering, ex. solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Låt vårrulleplattor eller filodeg tina några timmar innan eller över natten i kylen.
  2. Lägg glasnudlar i en skål med kallt vatten att bli mjuka i en halvtimme. Eller häll på kokande vatten och låt stå i 3 minuter. Häll sedan av vattnet. Lägg i en skål och klipp dem med en sax i mindre bitar.
  3. Lägg torkad svamp i blöt i 30 minuter. Strimla den sedan om den ej redan är strimlad.
  4. Skala morötter och strimla eller riv dem grovt.
  5. Strimla vitkål så fint du kan.
  6. Skala vitlök.
  7. Stek färs - eller den huvudingrediens du önskar - i olja och rör då och då i några minuter. Gärna i en wok eller panna med höga kanter.
  8. Tillsätt och pressa i vitlök. Salta och peppra med svartpeppar.
  9. Blanda i nudlar, svamp, morot och kål. Lägg över i en stor skål att svalna något.
  10. Blanda i ett ägg, fisksås och soja. Rör om. Låt svalna helt.
  11. Blanda maizena med vatten i en lite skål.
  12. Ta fram två brickor eller bakplåtar. Blöt två handdukar eller ta fram gladplast.
  13. Öppna paketet med spring roll pastry, lägg på en bricka eller bakplåt och täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  14. Dela försiktigt och dra isär samt lägg upp ex. tre degblad som trianglar på en stor skärbräda eller rengjord diskbänk.
  15. Lägg på ca 1 dl fyllning på varje degblad.
  16. Rulla över nedersta hörnet över fyllningen och forma till en rulle, fortsätt rulla någon cm till och vik sedan in kanterna samt fortsätt rulla nästan hela vägen upp tills bara toppen på triangeln är kvar. Doppa fingret i lite maizena och vatten-blandning och stryk över degfliken i toppen samt rulla sedan ihop helt.
  17. Lägg varje vårrulle på en bricka eller bakplåt med skarven nedåt samt täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  18. Dela och lägg upp ex. tre blad i taget på en
  19. Fortsätt rulla ihop vårrullar tills fyllningen är slut samt du har ett jämnt antal vardera förslagsvis 5 stycken var och 20 stycken totalt.
  20. Värm oljan i en stor kastrull. Ha ett lock redo i närheten. Sätt gärna i en digital stektermometer i oljan. När oljan är 190 grader är den lagom att fritera i. Skulle oljan fatta eld så släck ej med vatten - då exploderar oljan. Täck över med lock och kväv elden.
  21. Fritera vårrullarna ca 5 i taget i 2-4 minuter tills de fått en gyllengul färg.
  22. Du kan också steka dem i en stekpanna med olja eller ugnssteka dem på inoljad ugnsplåt - godast är dock att fritera dem.
  23. Lägg upp vårrullarna på ett galler med ugnsplåt under så att oljan kan droppa av. Eller ett fat med hushållspapper.
  24. Servera vårrullarna varma med valfri dippsås ex. söt chilisås, plommonsås eller soja. Vidare är en grönsallad med riven morot samt en thailändsk vitkålssallad gott till vårrullarna (sök recept här på Receptfavoriter.se).
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.