Frityrsmet

Här är två varianter - en fluffig frityrsmet med äggvita och öl samt en vegan sprödare frityrsmet i med maizena.

Extra överkurs är att doppa lätt i en tallrik med panko - japanskt ströbröd - efter man doppat i frityrsmeten.

Tjock frityrsmet med äggvita

Blandas av äggvita, vetemjöl och öl. Om man vill kan man ha i 2 tsk bakpulver i smeten så blir den extra spröd. Vänd det du ska fritera i smeten och fritera några minuter i 180-190 °C. Passar till:

  • Fisk som torskfilé eller lax;
  • Kycklingfilé i bitar eller kycklingdelar styckade i bitar - prova egna chicken nuggets;
  • Skaldjur som räkor och bläckfisk;
  • Kött som strimlad biff eller fläsk;
  • Grönsaker som lökringar, paprika, zucchini, aubergine med mera.
  • Banan - dela banan i bitar eller halvor på längden och sedan i två delar. Tillsätt en msk bakpulver till smeten nedan. Eller följ detta recept på friterad banan utan äggvita och öl.

Frityrsmet med maizena

Passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil. Frityrsmet med maizena blir lite sprödare, lättare och tunnare. Passar även till tempura med fisk, skaldjur, lax, grönsaker och lök.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

4 portioner frityrsmet, till ca 500 gram råvara

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • FRITYRSMET MED ÄGGVITA: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl
  • 1 äggvita
  • 2 tsk bakpulver (valfritt)
  • FRITYRSMET MED MAIZENA: 1 dl maizenamjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kallt mineralvatten

Tillagning

  1. Gör först i ordning det som ska friteras. Skär i lagom stora bitar. Se till att de ingredienserna är torra (speciellt fisk och kyckling) så fäster frityrsmeten bättre. Torka med förslagsvis lite hushållspapper. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  2. Förbered och värm olja att fritera i som 2 liter solrosolja eller rapsolja. Använd en stor kastrull med lock tillgängligt, stektermometer samt en hålslev. Eller en fritös.
  3. Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmet med ägg så blir det bäst att vispa äggvitan fluffig först - men det är valfritt. Frityrsmeten blandas precis innan du friterar.
  4. Testa oljan innan så att den är lagom varm. Den ska vara runt 180-190 °C. Har du ej termometer så kan du tillsätta en bit bröd och se om den bubblar och friteras vackert brun på någon minut.
  5. Doppa det du ska fritera i frityrsmeten och sänk ner några bitar i taget i oljan. Tips är att höja temperaturen på spisen när du lägger ner saker i oljan för att kompensera och inte värmen i oljan sjunker för mycket. Håll koll med termometer.
  6. Ta upp med hålslev efter några minuter då frityrsmeten fått färg. Tiden beror på vad du friterar - små saker tar 1-2 minuter; lite större upp mot 2-5 minuter. Kycklingbitar med ben tar ca 5 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer