Frityrsmet

Introduktion och förberedelse

En klassisk knaprig och fluffig frityrsmet som blandas av äggvita, vetemjöl och öl, vichyvatten eller vanligt vatten.

Om man vill kan man ha i 1 tsk bakpulver i smeten så blir den extra spröd.

Vänd det du ska fritera i smeten och fritera några minuter i 180-190 °C.

Frityrsmeten passar till

  • Fisk som torskfilé eller lax;
  • Kycklingfilé i bitar eller kycklingdelar styckade i bitar - prova egna chicken nuggets;
  • Skaldjur som räkor och bläckfisk;
  • Kött som strimlad biff eller fläsk;
  • Grönsaker som lökringar, paprika, broccoli, gröna bönor, zucchini, aubergine, svamp med mera.
  • Banan - dela banan i bitar eller halvor på längden och sedan i två delar. Tillsätt en msk bakpulver till smeten nedan. Eller följ detta recept på friterad banan utan äggvita och öl.

Varianter

  • Extra överkurs är att doppa lätt i en tallrik med panko - japanskt ströbröd - efter man doppat i frityrsmeten.
  • En variant på frityrsmet är tempura som också passar att fritera det mesta i.
  • Du kan använda "self raising flour" som säljs som kakmjöl i Sverige istället för vetemjöl och bakpulver.

Enkel frityrsmet

Frityrsmet utan ägg kan du göra genom att blanda 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ca 4 dl iskallt vatten hastigt. Det gör inget om det är klumpar kvar. Blanda precis innan du ska fritera.

Tips

  • Testa oljan innan så att den är lagom varm. Den ska vara runt 180 °C. Har du ej termometer så kan du tillsätta en bit bröd och se om den bubblar och friteras vackert brun på någon minut.
  • Tips är att höja temperaturen på fritösen eller på spisen när du lägger ner saker i oljan för att kompensera då värmen i oljan sjunker av det du lägger i. Håll gärna koll med en termometer.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

4 portioner frityrsmet, till ca 500 gram råvara

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3,5 dl kall ljus lageröl, vichyvatten eller iskallt vatten
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 äggvitor (valfritt)
  • 2 liter frityrolja att fritera i

Tillagning

  1. Gör först i ordning det som ska friteras. Skär i lagom stora bitar. Se till att de ingredienserna är torra (speciellt fisk och kyckling) så fäster frityrsmeten bättre. Torka med förslagsvis lite hushållspapper. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  2. Förbered och värm olja att fritera i. Använd en fritös eller stor kastrull med lock tillgängligt, stektermometer samt en hålslev.
  3. Förbered en tallrik eller fat med hushållspapper.
  4. Blanda hastigt ihop ingredienserna till frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmeten blandas precis innan du friterar. Det gör inget om det är klumpar kvar. Överkurs är att vispa äggvitan fluffig först men det är valfritt. Har du ej äggvita i kan du tillsätta 1/2 dl vatten extra.
  5. Vänd runt det du ska fritera i frityrsmeten. En omgång i taget eller en bit i taget. Fritera några bitar i taget i oljan.
  6. Ta upp med hålslev efter några minuter då frityrsmeten fått färg. Tiden beror på vad du friterar - små saker tar 1-2 minuter; lite större upp mot 2-5 minuter. Kycklingbitar med ben tar ca 5 minuter.
  7. Lägg på en tallrik med lite hushållspapper efter hand att rinna av.
  8. Servera så fort det går. Det är godast nyfriterat.
E-mail
Medel: 3.6 (62 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-11

Tillbehör och liknande recept: